Od pół roku pracuje jako frezer, są to moje skromne poczatki, sprawa wygląda następująco, otoz w firmie nie mamy technologa i wszystkie programy piszemy z 'łapy' (haas), jeśli chodzi o dobór parametrów to panuje zasada że na czuja się je wklepuje, ale nie podoba mi się to.
Probowalem obliczać parametry przy pomocy kalkulatora, lecz nie na wszystkich płytkach podane jest VC i fz, dodatkowo dochodzą różne kolory oznaczające metale i tu już się robi mi grubo pod górkę.
Prosiłbym doświadczonych kolegów o pomoc w rozszyfrowaniu parametrów i kolorow, najbardziej mi zależy na odszyfrowaniu co to jest ft, czyżby ichnie oznaczenie fz?

A głowica to 5cio ostrzowa fi50 firmy Iskars

Parametry jakie miałem na niej ustawione dla detalu z najprawdopodobniej stali s235 (nie ma podanego na rys) to s1800, f2400. ap=4mm no i się tak zdążyło że sztuka obracała się w uchwycie tokarskim, płytki się szybko zużywały i powierzchnia miała wiele do życzenia.

PS, przepraszam jeśli to zły dział, jest to mój pierwszy post na jakimkolwiek forum i trochę stremowany jestem