Obciążenie sworzni w zbloczu hakowym

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
ukaszu
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Obciążenie sworzni w zbloczu hakowym

Post napisał: ukaszu » 09 kwie 2013, 16:09

Witam. Mam pytanie dotyczące obciążenia sworzni w zbloczu hakowym.

Takie oto zblocze: Obrazek

A pytanie mam takie, czy te wszystkie trzy sworznie występujące w zbloczu będą tylko zginane? Czy też może jeszcze ścinane? Wiadomo, że obciążenie działa w dół. I druga sprawa przyjmijmy że sworzeń na którym będzie osadzone koło i ten sworzeń do którego będzie wstawiany hak będzie miało mniej więcej podobne średnice, tak wyjdzie z obliczeń. Ale czy ten sworzeń u góry też musi mieć taką jak te wcześniejsze? Na zajęciach liczyliśmy takie rzeczy tylko w prosty sposób, że ogólne obciążenie i jak takie jest to dla wszystkich, ale wydaje mi się, że skoro jeden i drugi sworzeń będzie przenosić całą siłę to ten u góry może być mniejszy?

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: bubels » 09 kwie 2013, 16:42

Łańcuch jest tak "silny" jak najsłabsze ogniwo. A więc wszystkie ogniwa muszą przenosić to samo obciążenie.

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Obciążenie sworzni w zbloczu hakowym

Post napisał: peritus » 09 kwie 2013, 17:57

ukaszu pisze:A pytanie mam takie, czy te wszystkie trzy sworznie występujące w zbloczu będą tylko zginane? Czy też może jeszcze ścinane?...
czy ten sworzeń u góry też musi mieć taką jak te wcześniejsze?
Te 2 dolne sworznie w zbloczu będą ścinane i zginane.
Sworzeń górny nie przenosi obciążeń, jest ściskany i pełni rolę dystansu między płytami zblocza (poz.2), zapewniając pozostałym sworzniom i łożyskom w miarę mniej złożone warunki pracy.
Więc dobrze by było, aby był taki jak pozostałe sworznie z powiększonym "odsadzeniem" (jak na rysunku powyżej).
bubels pisze:Łańcuch jest tak "silny" jak najsłabsze ogniwo. A więc wszystkie ogniwa muszą przenosić to samo obciążenie.
O jaki łańcuch chodzi? Temat jest o zbloczu linowym i jego sworzniach (tu nie ma łańcucha!) :roll:

bubels

Post napisał: bubels » 09 kwie 2013, 21:27

Śpieszę ze sprostowaniem.

Teraz dopiero widzę ten górny "sworzeń" który od razu uznałem za dystans.

A łańcuch to prześwignia poetycka. Innymi słowy sworzeń koła jak i haka musi przenosić te same obciążenie.

Autor tematu
ukaszu

Post napisał: ukaszu » 12 kwie 2013, 18:21

Dzięki Panowie bardzo za odpowiedź. Wykonałem już większość obliczeń został mi tylko ostatni sworzeń. nie wiem jak się za niego zabrać. Jak obliczyć jego wskaźnik wytrzymałości na zginanie, ścinanie? Wiedząc, że w tym sworzniu będzie hak zamocowany z obciążeniem Q.

Dorzucę szkic jaki wykonałem na szybko, nie kierujcie się niedociągnięciami.

Obrazek

Wymiary oznaczyłem symbolami, żebyście mogli mi pomóc wyznaczyć to wszystko.

Teoretycznie l=100 mm minimum, a średnica małego otworu to 30 mm, większego 42 mm. Nakierowalibyście mnie, jak powyznaczać resztę? Albo Przyjąć, że sworzeń ma 50 mm średnicy, a ten kwadrat ma 55 mm bok. Wtedy materiał sworznia żeby to wytrzymało bym sobie dobrał. Obciążenie Q=15 ton

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”