NX CAM Półfabrykat
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
NX CAM Półfabrykat
Witam. Mam pytanie dotyczące wyboru półfabrykatu w NX Cam 8.5. To są moje pierwsze kroki z oprogramowaniem CAM , więc proszę o wyrozumiałość. Rysuję bryłę w module bryłowym. Następnie przechodzę manufacturing i chcę zaplanować obróbkę. Moje pytanie brzmi w jaki sposób i gdzie mogę podać wymiary półfabrykatu z którego chcę wykonać detal? Czy trzeba go rysować i wprowadzać do cama? Przepraszam za zawracanie głowy ale jak do tej pory obejrzane filmiki zaczynają się kiedy półfabrykat jest już w układzie współrzędnych .
Tagi:
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
No tak robiłem , tylko wpisuje tam wymiary półfabrykatu. Następnie tworzę narzędzie do obróbki oraz chcę stworzyć operację. Dochodzę do miejsca gdzie określa się bryły. Pokazuje mu część obrobioną bryły oraz przygotówkę i właśnie tej przygotówki nie widać i nie wiem jak ją oznaczyć po mimo tego że na początku w przestrzeni roboczej wpisałem jej wymiary. Dzięki wielkie za pomoc!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
W operacjach z grupy Mill Contour musisz wybrać Geometry - Workpiece ( na samej górze w oknie operacji ), wtedy system zobaczy tą Twoją wybraną bryłę.
Masz takie żarówki po prawej stronie to zobacz czy są aktywne przy wyborze Workpiece.
A w operacjach z grupy Planar Milling jest jeszcze coś takiego jak Part Boundaries i Blank Boundaries, wtedy wskazujesz tylko krawędzie do obróbki i krawędź materiału wyjściowego. W Planar Milling nie zawsze potrzebujesz bryły żeby stworzyć operację, tylko frezujesz po krzywych 2D ( boundaries) i wpisujesz Floor Plane ( głębokośc frezowania)
Masz takie żarówki po prawej stronie to zobacz czy są aktywne przy wyborze Workpiece.
A w operacjach z grupy Planar Milling jest jeszcze coś takiego jak Part Boundaries i Blank Boundaries, wtedy wskazujesz tylko krawędzie do obróbki i krawędź materiału wyjściowego. W Planar Milling nie zawsze potrzebujesz bryły żeby stworzyć operację, tylko frezujesz po krzywych 2D ( boundaries) i wpisujesz Floor Plane ( głębokośc frezowania)