- przelotowe wrzeciono, przynajmniej fi 18-20mm
- możliwość obróbki metalu, w tym stali (a nie tylko gównolit i drewno)
- długość obiektów obrabianych, jeśli nie są przekładane przez wrzeciono - wystarczy mi 300-350mm (ale jak będzie więcej w zapasie, to nic się nie stanie)
- średnica chwytu "zewnętrznego" (na szczękach normalnych) - fajnie jakby >120mm (ale jak wszystko na rynku ma 100, to też przeżyję)
- możliwość wygodnego toczenia gwintów (normalnych, prawych, lewych w życiu nie potrzebowałem, od M3 w górę) - fajnie by było, jakby była "nawrotnica" by dało się robić gwint tam-i-nazad, a nie trzeba było haltować maszyny przy końcu gwintu, ręcznie cofać nóż i jechać od nowa, za każdym przebiegiem.
- fajnie jakby była skrzynka przekładniowa, zamiast ręcznego przekładania pasów do doboru obrotów, ale to też przeżyję.
- silnik wolę AC 230v (i dodam mu falownik normalny jakiś, zewnęrzny), ew. coś, w czym wymiana silnika na jakiś sensowniejszy z falownikiem nie jest problematyczna
cała reszta (np konik na MK2 z możliwością wstawienia uchwytu wiertarskiego, dostępność uchwytów 4-szczękowych niezależnych, możliwość zamontowania uchwytu noży szybkozmiennego itp) to chyba standard i da się załatwić na każdej?
No i teraz mam dylemat:
1) Bernardo Hobby 500
a) używka http://allegro.pl/tokarka-bernardo-hobb ... 42729.html 3500zł
b) nówka wychodzi mi netto 3400, ale z używką mam trochę drobiazgów na start gratis
2) Cormak tytan 500 - wygląda na to samo (pomijając kwestie jakości), 2900 netto, ale za różnicę 500zł to ja wolę mieć sprzęt lepiej wykonany (chyba że różnic nie ma, i bernardo tak samo marne?)
3) LD550 - jedyny plus tej wersji, że jest w liroyu od ręki...
4) jakieśtam odpowiedniki od Optimum germany - ceny z kosmosu trochę
5) i pytanie podchwytliwe - czy może nie byłoby warto dołożyć $, i wziąć np Bernardo Profi 550 WQ ? http://www.hafen.pl/produkty/tokarka-pr ... ,53,2,1206
Pomijając plus-minus bajery typu automatyczny posuw poprzeczny, skrzynkę przekładniową do gwintów zamiast przekładania kółek zębatych - to czy one są jakoś lepiej wykonane, niż najtańsze modele?