Nożyce elektryczne do blachy CELMA - jakość krawędzi.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
alkon
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

Nożyce elektryczne do blachy CELMA - jakość krawędzi.

Post napisał: alkon » 06 lis 2015, 10:59

Witam, planuję zakup nozyc elektrycznych do cięcia blachy, głównie alu 3mm, nierdzewka 2mm. Zrobiłem rozeznanie i wiele wskazuje na poczciwą cięzką kilkudziesięcio letnią CELMĘ :) Czy ma ktoś z kolegów informację lub doświadczenie jaka jest jakość krawędzi po cięciu tym narzędziem?
Chodzi mi o to aby danej krawędzi nie młotkować, ani nadmiernie nie szlifować, ma być "na styk" do spawania TIG'iem, czy to narzedzie spełni moje założenia?

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 06 lis 2015, 13:41

Pewnie podobnie jak przy cieciu na gilotynie powstaje na jednej krawędzi przecinanego przekroju niewielkie zaokrąglenie, a na drugiej niewielki uskok(haczyk) "pociągniętego" materiału.

Obrazek

i przybiera formę e z rys. poniżej
Obrazek
http://bc.pollub.pl/Content/6023/plastyczna.pdf

Ale nie sądzę żeby przy tej grubości materiału utrudniało to spawanie, trzeba tylko zadbać by obie części tnące nożyc nie odstawały od siebie..
Ostatnio zmieniony 06 lis 2015, 21:02 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

ASOR
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: ASOR » 06 lis 2015, 15:55

Używam nożyc Celmy nowszego typu:

Obrazek

Jak dla mnie jakość cięcia jest rewelacyjna. Oczywście występują wszystkie zjawiska o których pisze RomanJ4, ale z praktycznego punktu widzenia nie ma to znaczenia. Krawędź zwykle nie wymaga nawet gradowania, nie jest ostra jak po cięciu tarczą, wygięcie blachy jest minimalne, cięcie szybkie i dokładne. Ciąłem nimi np standardową aluminiową blachę pomostową i szło bez problemu.

andrzejk26
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: andrzejk26 » 06 lis 2015, 17:43

Ja od kilku lat użytkuję kupione od skośnookich jakieś bez firmowe nożyce elektryczne na noże płaskie takie same jak nożyce Celmy i można powiedzieć że jakość cięcia jest rewelacyjna w porównaniu z nożycami do blachy falistej, nożycami ręcznymi czy szlifierką kątową. Owszem wygięcie krawędzi blachy występuje, ale nie da się tego uniknąć można jedynie zminimalizować przez odpowiednie ustawienie noży

Autor tematu
alkon

Post napisał: alkon » 06 lis 2015, 19:05

Dziękuję za wszsytkie wypowiedzi, myślę że się zdecyduję na Celmę, teraz tylko pytanie czy stary czy nowy model. Z tego co widzę stara tnie do 3mm, nowa do 2,5mm, zapas fajnie mieć, choć czy warte to jest dodatkowych kilogramów ;)

Kolego ASOR a jest w ogóle możliwość wycinania tym łuków? Jakie w przybliżeniu minimalne r można osiągnąć bez straty na jakości cięcia?

pabloid
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pabloid » 08 lis 2015, 13:55

Kup sobie stary typ. Są po pierwsze nie do zajechania, cichutko chodzą, po drugie mają lepiej przemyślaną rękojeść. Właściwie to te nowe w ogóle jej nie posiadają a trzymanie za korpus doprowadzi wcześniej czy później do rozcięcia palców odginającą się przy cięciu blachą. Używam takie nożyce- stary typ. Nabyte już mocno używane, wykonały po tym kilometry (dosłownie) cięcia przy robieniu obróbek blacharskich do dachów- absolutnie żadnego zużycia. Co do jakości cięcia - zagięcie praktycznie nie występuje, oczywiście pod warunkiem prawidłowego szlifu noży i ich właściwego ustawienia na minimum luzu. Maszyna ma możliwość stosownej jego regulacji.

Autor tematu
alkon

Post napisał: alkon » 08 lis 2015, 20:37

Idąc za radą i kierując się zdrowym rozsądkiem udało się nabyć nowe "stare" nożyce Celmy. Jak przystało na dwudziestokilku letni produkt waga spora, jakość taka jakby mniej plastikowa ;)
W tygodniu zrobie testy na alu i nierdzewce odnośnie krawędzi pod spawanie.

No i po pierwszych testach... Urządzenie generalnie spełnia swoje zadanie, jakość krawędzi jest nienaganna przy nierdzewce 1mm, przy alu 1,5mm oczywiście wymaga podprostowania i obrobienia ale i tak jest dobrze. Jak zwykle pierwsze skrzypce gra operator, jak jest dobra ręka i odpowiednie prowadzenie to jest ok.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”