Noże oprawkowe/stalki -> profile

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
antekboodzik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4

Noże oprawkowe/stalki -> profile

Post napisał: antekboodzik » 01 lis 2012, 01:00

Witajcie,

proszę, oświećcie mnie w jednej kwestii. Mianowicie uruchomiłem (w końcu) moją tokareczkę, którą opisywałem tutaj:

https://www.cnc.info.pl/topics56/nrd-do ... t26729.htm

Okazało się, że tokarka działa całkiem fajnie, toczenie na niej jest względnie proste, i po chwili wprawy zaczęły mi wychodzić całkiem zgrabne pierdółki :) Z początku używałem dłuta, jednak szybko się tępi, chciałbym więc poszukać lepszych narzędzi, a wpadłem na pomysł, który umożliwiłby mi w teorii toczenie powtarzalnych elementów. Mianowicie, marzy mi się stalka z "wypiłowanym" na końcu profilem np do wycinania kulek. Jak się takie rzeczy przeprowadza fachowo? Da radę stalki HSS potraktować skutecznie pilnikiem w domowym zaciszu? A może dostanę gdzieś (gdzie?) stalki nieutwardzane/niehartowane?

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 lis 2012, 05:24

Kup dobre dłuta, nie będą się tępić szybko. Można robić noże kształtowe, ale na pewno nie pilnikiem, za to bez problemu dremelkiem. Stalki niehartowane da się obrobić, ale nie da się ich używać jako noży, bo się będą tępić szybciej, niż nadążysz ostrzyć.

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: acetylenek » 01 lis 2012, 08:27

Stalki ostrzyć można na szlifierce tylko trzeba często chłodzić wodą bo się rozhartuje - zrobi się kolorowa. Niehartowanej stalki raczej sam hartować nie będziesz to trochę bardziej skomplikowane niż hartowanie stali węglowych. Dobrze jest na koniec ostrzenia dogładzić ostrze np. diamentową osełką.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Noże oprawkowe/stalki -> profile

Post napisał: tuxcnc » 01 lis 2012, 09:03

antekboodzik pisze:Jak się takie rzeczy przeprowadza fachowo?
Szlifierka CNC.
Zwykła szlifierka ze ściernicą obciągniętą na zadany kształt.
Mała kątówka plus trochę praktyki.

Jak już było mówione powyżej, stalkę bardzo łatwo przepalić, szczególnie jak się szlifuje ostre kąty i to jest największy problem.

.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 01 lis 2012, 11:29

acetylenek pisze:Stalki ostrzyć można na szlifierce tylko trzeba często chłodzić wodą bo się rozhartuje - zrobi się kolorowa.
Ale kolega bzdury pisze. HSS się rozhartuje przy szlifowaniu :grin: Stawiam piwo, jak kolega tego dokona ostrząc nóż .Żeby HSS zmiękczyć trzeba nagrzać do temperatury ok 800C( stal juz musi wówczas żarzyć się kolorem jasnowiśniowym). Pomylił kolega stal HSS i inne stale szybkotnące ,ze stalami narzędziowymi węglowymi lub stopowymi.

Autor tematu
antekboodzik

Post napisał: antekboodzik » 01 lis 2012, 15:31

Dziękuję wszystkim za sugestie.
No przecież - mam dremelka (też nie używany) :) Piłować kamieniami czy takimi minibębenkami z papierem ściernym?

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 lis 2012, 16:36

Kamieniami :) Ja tak sobie robię noże do stali, i nic mi się nie rozhartowuje. A dremelkiem mogę nóż poprawić, nie wyjmując z imaka.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 lis 2012, 17:12

zdzicho pisze:
acetylenek pisze:Stalki ostrzyć można na szlifierce tylko trzeba często chłodzić wodą bo się rozhartuje - zrobi się kolorowa.
Ale kolega bzdury pisze. HSS się rozhartuje przy szlifowaniu :grin: Stawiam piwo, jak kolega tego dokona ostrząc nóż .Żeby HSS zmiękczyć trzeba nagrzać do temperatury ok 800C( stal juz musi wówczas żarzyć się kolorem jasnowiśniowym). Pomylił kolega stal HSS i inne stale szybkotnące ,ze stalami narzędziowymi węglowymi lub stopowymi.
Nagrzanie krawędzi do odpowiednio wysokiej temperatury nie stanowi najmniejszego problemu, szczególnie stępioną tarczą na kątówce.
Stal słabo przewodzi ciepło, a w pobliżu ostrych krawędzi są małe przekroje i ciepło nie ma którędy uciekać.
Ostre krawędzie w tym przypadku nie oznaczają takich które ładnie tną, tylko takie z ostrymi kątami, np 30° co przy nożu do drewna rewelacją nie jest.

.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2012, 19:37 przez tuxcnc, łącznie zmieniany 1 raz.

hecza
Posty w temacie: 1

Post napisał: hecza » 01 lis 2012, 18:02

Jeśli potrzebny konkretny kształt do produkcji to proponuję wyciąć na drutówce.
Do zabawy można zastosować inne kombinacje.

Pozdrawiam

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 01 lis 2012, 20:26

tuxcnc pisze: Nagrzanie.... szczególnie stępioną tarczą na kątówce.
.
To argument co się zowie.
Faktycznie - widać u mnie skrzywienie zawodowe,ale można przecież na toczelniku nie przegrzeje bo nie nadąży tak szybko kręcić :lol: .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”