Założyłem ostatnio temat: https://www.cnc.info.pl/topics59/wybor- ... t48195.htm i poradzono mi przeniesienie go tutaj. Niestety nie mogłem znaleźć odpowiedniej opcji, i tak oto powstał nowy temat, za co przepraszam

Od kilku miesięcy planuję mały ploter rysujący różne rzeczy, ale głównie wykresy na papierze milimetrowym A4. Nie jest to projekt na który warto wydać 500 złotych za samą elektronikę, z tego względu sterowaniem zajmie się ATmega16 (lub 32, jeśli kod się nie zmieści), w osiach X i Y postawię silniki krokowe z drukarek ze zintegrowanymi przekładniami (o takie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight= ), a w osi Z planuję wstawić zwykłe serwo modelarskie. Ze względu na trudności z odnalezieniem odpowiednich silników trwa to tyle czasu, ale właśnie zakupiłem na Allegro jakiś stary skaner Plustek i jestem prawie pewien, że właśnie w tego typu sprzęcie znalazłem pierwszy silnik, który nadaje się idealnie.
Zresztą mniejsza z tym, nie o silniki się tu rozchodzi, bo akurat od strony elektronicznej nie powinienem mieć wielu problemów. Przeszukałem zakłady meblowe (i tym podobne) w Krakowie i niestety nie znalazłem miejsca blisko siebie w którym mógłbym wykonać cięcie sklejki ~18mm razem z wierceniem otworów w odpowiednich miejscach. Nie chciałem wiercić w domu ze względu na słabe zaplecze techniczne i nikłą wiedzę praktyczną w tym temacie, ale pomyślałem że jeśli nie da rady inaczej, to mogę zlecić samo pocięcie sklejki, a otwory może jakimś cudem uda mi się wywiercić tak by całość była zgodna z projektem. Mam jakiegoś starego Bosha PSB500RE, i tutaj pytanie do Was - czy można za jego pomocą wywiercić dokładnie (tolerancja poniżej 0.1mm, bo tyle planuję najmniejszą dokładność przy silnikach z drukarki) otwory o średnicy... hmm... no nie wiem, z 3-5mm? Rozumiem że będę się musiał zaopatrzyć w jakiś statyw pod tego mamuta. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś przybliżył mi temat równego wiercenia otworów, bo jestem w tym temacie kompletnym zerem (nigdy w życiu nie wywierciłem nic pod kątem prostym choćby w jednej osi

Pozdrawiam
mopsiok