Chciałbym przedstawić swój niedawno ukończony ploter o polu roboczym A4. Pierwotnie miał służyć tylko do rysowania wykresów do szkoły, ale dodałem też możliwość rysowania plików z formatu HPGL. Na chwilę obecną mogę rysować jedynie cienkopisem i długopisem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dorobić inne końcówki. Dokładność teoretyczna to 0.085 mm, w praktyce pewnie trochę mniej.
UWAGA!
To nie jest normalna maszyna ^^. Chciałem zrobić całą mechanikę, elektronikę i programy po swojemu, by jak najwięcej się przy tym nauczyć. Z tego względu zastosowane rozwiązania są dziwne - a przynajmniej wysoce nieekonomiczne i niezbyt dokładne.
Podczas realizacji projektu zależało mi, by olać wszelkie standardy i ponownie wymyślić koło

- możliwie najprostsza część mechaniczna niewymagająca ciężkiego sprzętu
- użycie małych silników krokowych ze starych skanerów (+ przekładnie i paski napędowe)
- podnoszenie pisaka przez elektromagnes ze starej drukarki
- zasilacz impulsowy 40W (32V/0.9A i 16V/0.6A), też z drukarki
- brak dedykowanych sterowników: zamiast nich ULN2803 i LD293D
- ATmega16 sterująca maszyną
- własny protokół komunikacyjny między AVR a PC oparty o RS232 (z przejściówką na USB)
- własna aplikacja po stronie PC umożliwiająca sterowanie Wykresiarką i projektowanie wykresów
Bardziej szczegółowy opis części elektronicznej, komunikacyjnej i sterującej jest przedstawiony na Elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2763639.html . W tym temacie chciałbym się bardziej skupić na prezentacji części mechanicznej.
Całość zmontowana jest na zwykłej płycie meblowej. Wykorzystałem prowadnice łożyskowe do mebli, które po starciu starego smaru i nałożeniu nowego zaczęły chodzić wystarczająco luźno by ich użyć. Poza tym zamówiłem także pleksi 3mm ciętą laserowo, z której wykonałem niezbędne części. Użyłem również laminatu bez miedzi (bodajże FR4) do wykonania kilku drobiazgów. Kartkę kładzie się na folii magnetycznej i przytrzymuje się małymi magnesami neodymowymi. Zdecydowana większość połączeń to kleje: głównie superglue, czasem epoksydowy, polimerowy i wikol. Na śrubach siedzi tylko elektromagnes i końcówka "prostująca" papier.

Po stronie komputera napisałem program okienkowy w Visual C#. Służy głównie do projektowania i rysowania wykresów, ale można też sterować Wykresiarką przy pomocy pojedynczych komend (i "skryptów"), a także rysować obrazki na podstawie plików HPGL. Tak to wygląda:

Poniżej zdjęcie i filmik prezentujący działanie i efekty:

[youtube][/youtube]
Jeśli chodzi o problemy, to tych była cała masa

Z problemów mechanicznych mogę wymienić kilka: elastyczna oś Y (większa "bezwładność" pisaka gdy jest daleko od prowadnicy przy silnikach), nierówny kąt między osiami X i Y, a także różne rozdzielczości silników (okazało się po fakcie że jest drobna różnica). To tak z grubsza, ale aż ciężko by mi było zliczyć z iloma problemami musiałem się użerać

Pozdrawiam i proszę o jakieś względnie łagodne przyjęcie

mopsiok