Niskobudżetowy, amatorski ploter A4 (Wykresiarka)

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3

Niskobudżetowy, amatorski ploter A4 (Wykresiarka)

Post napisał: mopsiok » 25 lut 2014, 20:09

Cześć!
Chciałbym przedstawić swój niedawno ukończony ploter o polu roboczym A4. Pierwotnie miał służyć tylko do rysowania wykresów do szkoły, ale dodałem też możliwość rysowania plików z formatu HPGL. Na chwilę obecną mogę rysować jedynie cienkopisem i długopisem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dorobić inne końcówki. Dokładność teoretyczna to 0.085 mm, w praktyce pewnie trochę mniej.

UWAGA!
To nie jest normalna maszyna ^^. Chciałem zrobić całą mechanikę, elektronikę i programy po swojemu, by jak najwięcej się przy tym nauczyć. Z tego względu zastosowane rozwiązania są dziwne - a przynajmniej wysoce nieekonomiczne i niezbyt dokładne.

Podczas realizacji projektu zależało mi, by olać wszelkie standardy i ponownie wymyślić koło ;). Zastanawiałem się czy można sterować całą maszyną tylko przy użyciu... mikrokontrolera AVR. Oto założenia projektowe, jakie sobie postawiłem:
- możliwie najprostsza część mechaniczna niewymagająca ciężkiego sprzętu
- użycie małych silników krokowych ze starych skanerów (+ przekładnie i paski napędowe)
- podnoszenie pisaka przez elektromagnes ze starej drukarki
- zasilacz impulsowy 40W (32V/0.9A i 16V/0.6A), też z drukarki
- brak dedykowanych sterowników: zamiast nich ULN2803 i LD293D
- ATmega16 sterująca maszyną
- własny protokół komunikacyjny między AVR a PC oparty o RS232 (z przejściówką na USB)
- własna aplikacja po stronie PC umożliwiająca sterowanie Wykresiarką i projektowanie wykresów
Bardziej szczegółowy opis części elektronicznej, komunikacyjnej i sterującej jest przedstawiony na Elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2763639.html . W tym temacie chciałbym się bardziej skupić na prezentacji części mechanicznej.

Całość zmontowana jest na zwykłej płycie meblowej. Wykorzystałem prowadnice łożyskowe do mebli, które po starciu starego smaru i nałożeniu nowego zaczęły chodzić wystarczająco luźno by ich użyć. Poza tym zamówiłem także pleksi 3mm ciętą laserowo, z której wykonałem niezbędne części. Użyłem również laminatu bez miedzi (bodajże FR4) do wykonania kilku drobiazgów. Kartkę kładzie się na folii magnetycznej i przytrzymuje się małymi magnesami neodymowymi. Zdecydowana większość połączeń to kleje: głównie superglue, czasem epoksydowy, polimerowy i wikol. Na śrubach siedzi tylko elektromagnes i końcówka "prostująca" papier.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po stronie komputera napisałem program okienkowy w Visual C#. Służy głównie do projektowania i rysowania wykresów, ale można też sterować Wykresiarką przy pomocy pojedynczych komend (i "skryptów"), a także rysować obrazki na podstawie plików HPGL. Tak to wygląda:
Obrazek Obrazek

Poniżej zdjęcie i filmik prezentujący działanie i efekty:
Obrazek
[youtube][/youtube]

Jeśli chodzi o problemy, to tych była cała masa :). Chyba nikt nie ma wątpliwości, że prezentowane przeze mnie rozwiązanie jest lekko mówiąc nieefektywne. Największym problemem jest ciepło (za dużo go). Sterowanie bez chopperów prądowych sprawia, że przy wolnych obrotach silniki grzeją się dość szybko. Wyżej pokazana płytka rysowała się 4 minuty i po tym czasie silnik Y i rezystory silnika X były strasznie gorące. Oczywiście jest prosty sposób by temu zaradzić - zrobić to tak jak należy - ale nie to było celem projektu :lol:. Na elektrodzie jakiś miły użytkownik zaproponował mi ciekawe rozwiązanie programowe nieco obniżające ciepło, które być może wprowadzę jeśli starczy mi mocy obliczeniowej w procku.
Z problemów mechanicznych mogę wymienić kilka: elastyczna oś Y (większa "bezwładność" pisaka gdy jest daleko od prowadnicy przy silnikach), nierówny kąt między osiami X i Y, a także różne rozdzielczości silników (okazało się po fakcie że jest drobna różnica). To tak z grubsza, ale aż ciężko by mi było zliczyć z iloma problemami musiałem się użerać ;). Na szczęście to już koniec i mój cel osiągnąłem - za jakieś 100 złotych złożyłem ploter całkowicie własnej koncepcji. Całą elektronikę miałem w domu, więc faktyczne koszty obciąłem o połowę. Oczywiście mówię tu o kosztach tej maszyny - na poprzednie testy poszło trochę więcej.

Pozdrawiam i proszę o jakieś względnie łagodne przyjęcie :D
mopsiok

Więcej moich dziwactw: klik

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 25 lut 2014, 20:58

Bardzo fajne podejście do sprawy, gratuluję:)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 25 lut 2014, 21:38

w porównaniu ze studentami odwiedzającymi te forum skomlejących o podpowiedzi, rysunki i inne pierdoły co już w tech. powinno się ogarnąć Ty medal powinieneś dostać, wielu z Ciebie przykład powinno brać.
Szacunek i gratulacje ukończonego, działającego projektu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok

Post napisał: mopsiok » 26 lut 2014, 14:24

Hej
Nie spodziewałem się tu zbytnio odpowiedzi, ale miło mnie zaskoczyliście tak pozytywnymi komentarzami :). Cieszę się że komuś tutaj się to spodobało, bo sam wiem że w porównaniu do Waszych normalnych konstrukcji moja jest niewyobrażalnie bezsensowna :D.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 26 lut 2014, 14:40

Gadasz.
Puść filmik gdzieś na forum studiów z budowlanki i będziesz miał nagle setkę przyjaciół ;)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2014, 17:37 przez Zienek, łącznie zmieniany 1 raz.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 26 lut 2014, 14:46

witam.
bardzo " dowcipna " konstrukcja .
jak widać DA SIĘ zrobić coś działającego metodami " gospodarczymi ".
gratuluję !
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

WesolyJack
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: WesolyJack » 27 lut 2014, 08:28

My to u nas nazywamy czystym geniuszem: jak ze śmieci i przy minimalnym nakladzie finansowym zrobić coś co faktycznie działa :D. Kawał dobrej roboty

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 27 lut 2014, 18:07

fikuśne dość. gratulacje :wink:
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

wczoraj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: wczoraj » 01 mar 2014, 20:56

Bardzo fajna ta wykreslarka ! zrobiona od a do z . Podziwiam :roll: , bo z elektroniki jestem zielony bardzo .

Awatar użytkownika

Autor tematu
mopsiok

Post napisał: mopsiok » 02 mar 2014, 12:18

Jeszcze raz dzięki za tak miłe opinie :). Nie mogę się nadziwić że mnie nie zlinczowaliście za takie "heretyckie" podejście :D.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”