Nieznośny zapach nafty

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
twist
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4

Nieznośny zapach nafty

Post napisał: twist » 16 maja 2009, 14:49

Cześć
Czym, jak, najskuteczniej zlikwidować zapach nafty (oświetleniowej) z powierzchni drewnianej, oprócz sposobu, nie wiem czy skutecznego, dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugiego wietrzenia (duże elementy).Pilne. :sad:
Pozdrawiam.

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bbuli » 16 maja 2009, 16:56

A spróbuj denaturatem na szmacie.

Autor tematu
twist

Post napisał: twist » 16 maja 2009, 22:26

Dzięki Bbuli będę próbował zobaczę co z tego wyjdzie ,ale mam złe przeczucia czy pomoże
Pozdrowienia

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 maja 2009, 22:30

mozna zmielic surowa rybe, powstala papke wetrzec w drewno a pozniej wystawic na slonce na pare dni. nowo powstaly "zapach" napewno zabije wszystkie inne : )
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Autor tematu
twist

Post napisał: twist » 16 maja 2009, 22:39

doradziłeś mi serio czy ze złośliwością ,nie chodziło mi o inną beznadziejną nie do przyjęcia woń

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 maja 2009, 23:11

kolego, to byl oczywiscie zarcik :P

kiedys wynajmowalem mieszkanie z innymi studentami - jeden z nich zostawil resztki ryby w garnku na pare dni. jako ze pokrywka jakby sie skleila z tymze garnkeim nic nie bylo czuc. dopiero gdy ja zdjalem potworny smrod doslownie scial nas z nog.

a co do twojego problemu, to ja czasami takie sprawy zalatwialem cyzm popadnie - wypsikanie calego dezodorantu, wylanie plynu do plukania tkanin (ma bardzo intensywny zapach) itp. nie licz na to, ze to po prostu zmyjesz, jeden zapach musisz zastapic innym, bardzije przyjemnym, ktory i tak pozniej sam zwietrzeje.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: galon » 17 maja 2009, 02:06

witam za mało szaczegułów nafta jak każde poliwo wietrzeje (kwestia czasu) zapachu się nie pozbędziesz my w w iększości w oparach chłodziwa pracujemy i nasze kobiety przywykły bo tego się nie da zmyć można to zapsikać ( nie na długo ale jednak) napisz czy to sprawa prywatna czy firmowa :cool:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 17 maja 2009, 02:24

Nafta nafcie nie równa. Są takie, dokładniej rektyfikowane do celów medycznych które niemal zupełnie nie mają zapachu. Zatem można podejrzewać że to jakaś inna frakcja ropy naftowej ma ten niemiły odorek. Widzę więc dwa wyjścia: Jedno to próba przemycia tych elementów drewnianych benzyną ekstrakcyjną która szybko wysycha nie pozostawiając zapachu a jednocześnie można nią odtłuszczać powierzchnie czyli jest w stanie rozpuścić również te tłuste i wolniej parujące pozostałości po nafcie oświetleniowej. Drugi sposób to oczywiście wietrzenie ale z turboprzyspieszeniem. Mam na myśli wystawienie tych drewnianych elementów przy bezdeszczowej pogodzie na działanie słońca i wiatru. Słońce podgrzeje drewno, przyspieszając uwalnianie lotnych pozostałości a wiatr zrobi resztę. Nie trzeba ich zatem wietrzyć dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo a możliwe że wystarczy dłuugo a nawet długo.:)

Autor tematu
twist

Post napisał: twist » 17 maja 2009, 12:39

Dzięki wszystkim za dobre i "żartobliwe" :wink: rady ,sprawa jest prywatna i powiedziałbym honorowa, będę próbował benzyna, słońce, wiatr i czas i myślę że się uda
,trza być w końcu optymistą.
nara

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”