Nietypowa maszyna - szkiełkarka CNC

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
bannan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Nietypowa maszyna - szkiełkarka CNC

Post napisał: bannan » 11 sie 2012, 10:48

Witam,

Właśnie rozpocząłem budowę dość nietypowej maszyny, która służyć będzie do ujednolicania powierzchni elementów aluminiowych przed dalszą obróbką przy użyciu techniki szkiełkowania. Szkiełkowanie to proces podobny do piaskowania, ale zamiast korundu używa się kulek szklanych. Podobnie jak piaskowanie, robi się to z reguły ręcznie. U nas w firmie produkujemy jednak dość spore serie (po kilka tyś. szt) i konieczna jest automatyzacja procesu.

Od razu powiem, że będzie to pierwsza moja maszyna CNC, choć mam już za sobą kilka poważnych projektów. Jednym z nich była w pełni automatyczna zgrzewarka wysokiej częstotliwości zintegrowana z prasą o nacisku 5 ton, w której jednak cała mechanika oparta była na pneumatyce a sterowanie na PLC. Myślę więc, że i z tym projektem sobie poradzę :)

Ale do rzeczy:

Szkiełkarka ma być maszyną czteroosiową, w której narzędzie (dysza) będzie poruszało się w płaszczyźnie pionowej (osie X i Y) oraz zbliżało-oddalało od obrabianego przedmiotu (oś Z). Czwarta oś będzie używana do obracania przedmiotu w osi równoległej do osi X. Jeśli chodzi o dokładność pozycjonowania, to sprawa jest o tyle prosta, że nie muszę się nią przejmować. Wystarczy, że dysza będzie pozycjonowana z dokładnością do kilku milimetrów.

I teraz pytania na początek:

1. W jaki sposób optymalnie zrealizować napęd w osiach X i Y (śruby? paski?). Masa narzędzia będzie wynosiła nie więcej niż 0.5kg. Dokładność (a więc luzy) nie mają większego znaczenia. Zależy mi na tym, by było tanio. Trzeba też pamiętać, że może tam występować pylenie (niewielkie bo będą osłony, ale zawsze jakieś).

2. Jaki silnik krokowy zastosować w osi Y (poruszającej się pionowo). Zakładam że cały wózek z narzędziem będzie ważył nie więcej niż 2-3kg. Trochę poczytałem i wiem mniej więcej jak dobrać silnik, ale chciałbym się upewnić.

Za budowę zabieram się od poniedziałku i postaram się na bieżąco wrzucać opisy/zdjęcia obrazujące postępy budowy :)

Tagi:

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysiekgrab » 11 sie 2012, 12:08

a jakie wymiary maszyny będą?
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

Autor tematu
bannan

Post napisał: bannan » 11 sie 2012, 12:40

krzysiekgrab pisze:a jakie wymiary maszyny będą?
Pole robocze 800x800 (płaszczyzna pionowa) + Z (przesuwanie względem przedmiotu) na poziomie 100-150 mm.

Myślę nad następującym rozwiązaniem:

- Oś X (pozioma) na wałkach 20mm, w tym dolny podparty (nie wiem czy jest sens);
- Oś Y (pionowa) na wałkach 16mm;
- Oś Z (odległość od przedmiotu) na dwóch wałkach 16mm;

Napęd - śruby trapezowe (prawdopodobnie 18x4).

Nie mam jeszcze pojęcia jak rozwiązać mocowanie przedmiotu.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 11 sie 2012, 14:47

Podejrzyj jak wyglądają automatyczne piaskarki do szkła czy też metalu, będziesz wiedział co i jak. Np przedmiot-ty jadą na pasie, dysza porusza się góra dół, lub też stół obrotowy itd. Jest kilka rozwiązań z których możesz skorzystać.
Powodzenia.

Autor tematu
bannan

Post napisał: bannan » 11 sie 2012, 15:29

Myślałem o takim rozwiązaniu, ale tego typu urządzenia zaprojektowane zostały do piaskowania płaskich tafli szkła, a tu mamy do czynienia z przedmiotami, których rozpiętość w osi Z jest na poziomie 40-80mm. Więc i tak oś Z będzie konieczna.

Czyli jedyne co zyskuję, to uproszczenie w kwestii osi X - ale tylko pozornie, bo i tak trzeba zaprojektować jakiś mechanizm przesuwania obrabianego przedmiotu. A biorąc pod uwagę to, że przedmioty mają różne wymiary (od 120x50mm do 600x600mm) i nie zawsze są płaskie, to stworzenie nieruchomego mocowania przedmiotu (w przyszłości z możliwością jego obrotu) zdecydowanie upraszcza sprawę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”