niepożądany ukos przy cięciu
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Okazuje się, że rację miał Graju, dysze to sprawa nr 1. Po dokładnym przyjżeniu się , okazało się, że to one sprawiają problemy. Obecnie jestem na etapie testowania nowych. W przypadku tych, które do tej pory używałem było tak, że czasami po założeniu nowej od razu były skosy i już przed upływem godziny, czyli przy wypalaniu elementów na jednym arkuszu to już był sajgon, a następna potrafiła przepracować 8 godzin bez jakichkolwiek problemów. Co do krzywego palnika, takie sprawy Panowie to chyba rzecz oczywista. Hmm co do ciśnienia gazów mam na 6 atm, ale to i tak trochę więcej niż zaleca producent.
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Do zainteresowanych: polecam normę EN ISO 9013 regulującą dopuszczalne wady i ukosowanie przy cięciu plazmą, laserem i autogenem. Ci bardziej uczciwi producenci plazm np. Hypertherm podają przy swoich urządzeniach klasę jakości cięcia wg normy 9013. Jeśli dobrze pamiętam to HPR ma 2 klasę. W przypadkach otworów decyduje wysokość palnika, prędkość (ok. 40% niższa niż przy cięciu obwodu), kierunek cięcia!!! i trzeba wyłanczać systemy napięciowej kontroli wysokości palnika... (bo reagują na zmianę prędkości cięcia!)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Niesymetryczne otwory, ukosowanie otworów do wewnątrz.
Witam, zanim napisałem ten post przeczytałem różne opinie, wnioski, porady.
Używam esab suprarex p3500 z hypertherm ht2000 .stosuje oryginalne hypertherm elektrody, nozzle i shields. Kombinuje z szybkoscia, z cisnieniami gazu(tne tlenem i azotem). Tne płyty od 8mm do 20mm. Zawsze mam ukos. Amperarz mam ustawiony na 200A.
Druga sprawa to wyciag. Uzywam extraktor zew torit. Zostaly wymienione filtry (24sztuki), polozylem nowe plaskowniki, wyczyscilem boxy z syfu, wyczyscilem zapadki od stolu ktore otwieraja wentylacje. ,ustawilem poprawnie plaskownik ktory dotyka te prety ktore otieraja zapadki(nie znam poprawnej ich nazwy). problem pozostal dalej. jest dobre ssanie , ale pyl unosi sie w gore. Jakies porady?
Używam esab suprarex p3500 z hypertherm ht2000 .stosuje oryginalne hypertherm elektrody, nozzle i shields. Kombinuje z szybkoscia, z cisnieniami gazu(tne tlenem i azotem). Tne płyty od 8mm do 20mm. Zawsze mam ukos. Amperarz mam ustawiony na 200A.
Druga sprawa to wyciag. Uzywam extraktor zew torit. Zostaly wymienione filtry (24sztuki), polozylem nowe plaskowniki, wyczyscilem boxy z syfu, wyczyscilem zapadki od stolu ktore otwieraja wentylacje. ,ustawilem poprawnie plaskownik ktory dotyka te prety ktore otieraja zapadki(nie znam poprawnej ich nazwy). problem pozostal dalej. jest dobre ssanie , ale pyl unosi sie w gore. Jakies porady?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Temat trochę stary le zapodam go bo ta kwestia dalej mnie interesuje. Natknąłem się na post na forum www.cad.pl :
"Witam serdecznie.
Niedawno zakład zakupił przecinarkę plazmowa firmy Eckert. Kilka dni prób i pojawiają się pytania, na które może ktoś z Was będzie znal odpowiedz.
1. Problem pojawia się przy wypalaniu otworów. Palimy otwór np. fi 18 na bl x10 i są widoczne ślady (wejścia/wyjścia) linii palenia. Producent informuje ze tak zawsze będzie. Troszkę mi się wierzyć nie chce ze za takie pieniądze wychodzi taka jakość.
2. Powstaje straszny skos po paleniu plazmy. Wiem ze "-" plazmy jest trudność utrzymania prostopadłości linii cięcia, ale 3 stopnie (zakładane przez producenta) na bl x10 to jest 1 mm różnicy miedzy górna powierzchnia cięcia a dolna. Być może istnieją jakieś możliwości zmniejszenia tego skosu?
3. Posiada ktoś z Was dane odnośnie zużycia gazów przy paleniu? Dla palnika otrzymaliśmy tabelki itp. informacje ale do plazmy nic :/. Nie bardzo mi się widzi wyliczanie na czuja kosztów palenia.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny "- autor zkzzg
Fakt ukosowania przy cięciu plazmą jest bezdyskusyjny ale interesuje mnie czy faktycznie zawsze przy paleniu otworów musi byc widoczne wejście i wyjście?
"Witam serdecznie.
Niedawno zakład zakupił przecinarkę plazmowa firmy Eckert. Kilka dni prób i pojawiają się pytania, na które może ktoś z Was będzie znal odpowiedz.
1. Problem pojawia się przy wypalaniu otworów. Palimy otwór np. fi 18 na bl x10 i są widoczne ślady (wejścia/wyjścia) linii palenia. Producent informuje ze tak zawsze będzie. Troszkę mi się wierzyć nie chce ze za takie pieniądze wychodzi taka jakość.
2. Powstaje straszny skos po paleniu plazmy. Wiem ze "-" plazmy jest trudność utrzymania prostopadłości linii cięcia, ale 3 stopnie (zakładane przez producenta) na bl x10 to jest 1 mm różnicy miedzy górna powierzchnia cięcia a dolna. Być może istnieją jakieś możliwości zmniejszenia tego skosu?
3. Posiada ktoś z Was dane odnośnie zużycia gazów przy paleniu? Dla palnika otrzymaliśmy tabelki itp. informacje ale do plazmy nic :/. Nie bardzo mi się widzi wyliczanie na czuja kosztów palenia.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny "- autor zkzzg
Fakt ukosowania przy cięciu plazmą jest bezdyskusyjny ale interesuje mnie czy faktycznie zawsze przy paleniu otworów musi byc widoczne wejście i wyjście?
-
- Posty w temacie: 12
Zależy jaka jest długość wpalenia i odjazdu oraz droga wpalenia.berdysz pisze:1. Problem pojawia się przy wypalaniu otworów. Palimy otwór np. fi 18 na bl x10 i są widoczne ślady (wejścia/wyjścia) linii palenia. Producent informuje ze tak zawsze będzie. Troszkę mi się wierzyć nie chce ze za takie pieniądze wychodzi taka jakość.
Sam mam problemy ze skosowaniem plazmy (HPT PM 1650). Ale najlepsze efekty są przy założeniu nowej dyszy i elektrody. Ważny jest również stan pierścienia zawirowującego.berdysz pisze:2. Powstaje straszny skos po paleniu plazmy. Wiem ze "-" plazmy jest trudność utrzymania prostopadłości linii cięcia, ale 3 stopnie (zakładane przez producenta) na bl x10 to jest 1 mm różnicy miedzy górna powierzchnia cięcia a dolna. Być może istnieją jakieś możliwości zmniejszenia tego skosu?
To chyba byłoby tyle ode mnie...
-
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 12
Witam,
a jaką kompensację ustalacie dla poszczegółnych dysz?
U mnie są zazwyczaj problemy z otworami, bo kształt zewnętrzny jest ok.
Interesują mnie dysze
60A, 80A i 100A
Na jakiej podstawie ustalacie kompensację.
Wypalałem dziś blache 6mm przy użyciu dyszy 60A. Ustaliłem kompensację na 0,85. Kształt zewnętrzny wyszedł ok, natomiast otwór o 1 mm mniejszy. Oczywiście kierunki dla otwou palenie przeciwnie do wskazówek zegara, ksztalt zewnętrzny zgodnie z kierunkiem wskazówek. A kompensacja w programie ustalona na wew/zew.
Wiadomo, plazma ukosuje, ale na otworze brakowało mi około 1mm. Miał mieć 31mm a wyszło 30.
Pozdrawiam
a jaką kompensację ustalacie dla poszczegółnych dysz?
U mnie są zazwyczaj problemy z otworami, bo kształt zewnętrzny jest ok.
Interesują mnie dysze
60A, 80A i 100A
Na jakiej podstawie ustalacie kompensację.
Wypalałem dziś blache 6mm przy użyciu dyszy 60A. Ustaliłem kompensację na 0,85. Kształt zewnętrzny wyszedł ok, natomiast otwór o 1 mm mniejszy. Oczywiście kierunki dla otwou palenie przeciwnie do wskazówek zegara, ksztalt zewnętrzny zgodnie z kierunkiem wskazówek. A kompensacja w programie ustalona na wew/zew.
Wiadomo, plazma ukosuje, ale na otworze brakowało mi około 1mm. Miał mieć 31mm a wyszło 30.
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 4
U mnie to zalezy od grubości blachy:
-przy 60 A mam kompensację 1,6- 1,8 (dla blach do 8,0mm)
-przy 90 A mam kompensację 1,9- 2,1 (dla blach do 12,0mm)
- przy 130 A mam kompensację 2,1- 2,5 ( dla blach do 15,0mm)
Nie masz tablic cięcia producenta? Może ustaliłeś za małą kompensację i dlatego otwór wyszedł mniejszy?
Blachę 6,0mm na 60A tnę z kompensacją 1,7mm. No ale u mnie wychodzi co do milimetra (oczywiście od górnej krawędzi mierząc).
-przy 60 A mam kompensację 1,6- 1,8 (dla blach do 8,0mm)
-przy 90 A mam kompensację 1,9- 2,1 (dla blach do 12,0mm)
- przy 130 A mam kompensację 2,1- 2,5 ( dla blach do 15,0mm)
Nie masz tablic cięcia producenta? Może ustaliłeś za małą kompensację i dlatego otwór wyszedł mniejszy?
Blachę 6,0mm na 60A tnę z kompensacją 1,7mm. No ale u mnie wychodzi co do milimetra (oczywiście od górnej krawędzi mierząc).