Dziękuje za odpowiedzi koledzy tokarze.
serwisówka lepsza taka niz zadna.
Moja nakretka wyglada chyba na oryginalna bez kasowania luzu... widac ze to odkówka/odlew. Być moze były rózne nakretki w zaleznosci od rocznika. wykonalem naciecie wzdłuż ponieważ w taki sposób gwint bedzie równo obciążony podczas toczenia wałków jak i otworów co korzystnie wpłynie na zywotnosc nakretki.
Po regulacji przy końcach sruby mam luz na zero a na środku w granicach 0.1mm wiec jestem bardzo happy.
kolego "dabdab" widze ze to chyba twoja tokareczka z zdjec jakie wstawiles. Mam kilka pytań:
- Jak ci sie pracuje na maszynie gdzie sa korbki po angielsku jakos na odwrót ?
- Dlaczego gdy wrzeciono kreci się na wstecznym to mam troche szybsze obroty niż gdy kreci sie podczas normalnej pracy ? czy to normalne ? sprawdzałem na kilku biegach i zawsze do tył kreci sie troche szybicej
- jak najszybciej zdemontować sanki wzdłużne suportu od samej skrzynki suportowej z dzwigniami ? odkreciłem niby 4 sruby na imbus od góry ale trzymaja mi 2 kołki ustalajace i rurki od smarowania.
sanki do góry nie pojda bo trzyma mi dolny slizg a z kolei sruby posówu nie puszcza skrzynki z dzwigniami w dół
- jak okreslic rok maszyny ? nigdzie nie pisze oprucz numeru seryjnego 29950