Rafalgl pisze:nie bardzo kumam, jak mam do tej wtyczki masę maszyny podczepić... Do wtyczki w gniazdku? Czy do uziemienia od strony falownika?
Kabel zielono-żółty przewodu zasilającego łączysz z jednej strony z punktem PE w kostce falownika, a z drugiej strony z gniazdkiem we wtyczce w które wchodzi kołek uziemienia z gniazdka w ścianie.

To kiedy przewód zasilający falownik robisz sobie sam z osobnej wtyczki i przewodu o przekroju żył minimum 2,5mm
2dla tego celu jeśli ma być dłuższy od gotowych kabli z wtyczką.
W fabrycznie gotowym przewodzie (3x2,5mm
2) z podłączoną już wtyczką podłączasz tylko wolny koniec przewodu zielono-żółtego z punktem PE w falowniku

Dodatkowo punkt PE falownika łączysz z masą maszyny (jak to widać na moim zdjęciu) by masa tłumiła zakłócenia elektryczne (do tej masy podłączasz też ekrany kabli silnikowego i sterujących, np poprzez metalowe dławiki kablowe
https://alle gro.pl/oferta/dlawik-kablowy-mosiezny-metalowy-mpg-7-12853004866)
Oczywiście gniazdko w ścianie musi mieć uziemiony kołek (łatwo to sprawdzić woltomierzem podłączonym jednym przewodem z fazą, a drugim dotykając kołka - powinno wskazać napięcie 230V)
Dodane 25 minuty 14 sekundy:
Rafalgl pisze:Trochę się teraz pogubiłem... Zrobiłem tak:
Przewód 3x2,5 z ekranem
Wtyczka:
Bolec-żółto-zielony kabel
Linia - kabel czarny z nr.1
Masa - kabel czarny z nr.2
Falownik:
Uziemienie - żółto zielony kabel
L - kabel czarny nr. 1
N - kabel czarny nr. 2 + ekran
Dokładnie tak, PE (zielono-żółty) w kablu zasilającym łączysz razem z ekranem kabla (jeśli kabel ma osobny od PE ekran) i podpinasz do PE w falowniku. Do tegoż samego PE falownika podpinasz też kabel idący do masy maszyny. I tyle.
Rafalgl pisze:Rozumiem, że mam odpiąć ten ekran od masy falownika i wpiąć w uziemienie falownika
"Masa" falownika i "uziemienie" falownika (
PE lub

) to to samo,
nie mylić z wejściem N - "zero" (!) falownika - to nie masa
PE choć mają ten sam potencjał (zwłaszcza jak instalacja domowa ma "zerowanie" a nie "uziemienie").