Nidec- co to jest?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
hawai
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Nidec- co to jest?

Post napisał: hawai » 10 kwie 2008, 23:58

Witam wszystkich
Chciałbym sie zapytac o kilka rzeczy.

1. posiadam
NIDEC 20M3082021 , DC24V , 1,3A , 611~1833min -co to jest?

a tagże silniczki krokowe
Mitsumi M49SP-2K 7.5 step 4om , OKI 5216AE1 DC24V 7,5DEG
i z Epsona stylusa silnik RS-455PA-15200

Doradzcie prosze czy da sie z tego zrobić mała frezarke edukacyjna jak na fotce ..

2. A jak nie to co byscie wybrali na frezarke o polu pracy A4 na poczatek..
chodzi mi o sterowniki silniki i plyte glowna , wiem ze tego jest mnostwo na forum ale po przeczytaniu tylu watkuw ma metlik w glowie a czasu malo (wyjezdzam w czwartek a czesci chce zabrac ze soba) . W rozsadnej cenie i z przyszloscia zeby pozniej wykorzystac to do wiekszej maszynki..
pozdrawiam
Załączniki
P4100144.JPG
P4100144.JPG (45.44 KiB) Przejrzano 1431 razy
mini-cnc-howto.jpg
mini-cnc-howto.jpg (62.89 KiB) Przejrzano 1465 razy

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: namemartin » 11 kwie 2008, 19:24

hawai pisze:W rozsadnej cenie
HEj !
Dla jednego 2k wystarczy do budowy, a dla kogoś innego 5k to mało :grin:
Pytanie ile chcesz przeznaczyć kasy ? W tym temacie można wydawać i wydawać i ...
Te silniki z foty to sie nie nadadzą do frezowania.
Minimum rozsondnej ceny to 1500zł-2000zł - za tą kwotę można zrobić maszynkę o polu pracy 300x300mm na najtańszych sterownikach siknikach 1,26Nm ... - i będzie działać pozytywnie.
Edukacyjną za kilka stówek zrobisz (taką do rysowania)
"Wykorzystać w przyszłości ?"
Podsumowując :
Sterowniki, pł. gówna, zasilanie - około 400zł
Silniki 1,26Nm - 280zł
Sruba trapezowa + nakrętki brązowe około 150zł
Wałki prowadzące około 200zł
Łożyska liniowe 300zł (bez obudów)
Sprzęgła - 100zł
I mamy 1400zł
Jeszcze trochę detali...... tu 5zł tam 10zł i kilka stówek poszło.
Zostaje jeszcze "tylko" konstrukcja - zrobisz ze stali, aluminium, drewna - uwaga na wilgoć :razz:
Takie obliczenia na szybko :mrgreen:
Musisz wiedzieć czego oczekujesz i zrobić wyliczenie dla maszyny jaką planujesz zrobić cóż można więcej napisać.

bh91

Post napisał: bh91 » 11 kwie 2008, 22:22

Zależy do czego chcesz używac plotera :D koszty znowu nie muszą być takie ogromne - sterowniki za 400? O kurcze ja swoje zrobiłem z płytą główną (takie na 2,5A) za 90 zł z czego większą część zapłaciłem za Układy scalone a płytki same można kupić na Akcesoria CNC. Taki ploterek malutki to będzie kosztował ze 150 zł na oko bo prowadnice i silniki to wyjmiesz ze złomowanych drukarek (po 1 zł na allegro - stare HP mają wałek 10mm długość 40 cm.) a poliwęglan czy pcv to w formatkach na allegro w takich ilościach grosze kosztuje.

Bo przecież nie musisz budować 500 kilogramnowej konstrukcji od razu, a coś taniego i mniejszego na początek w sam raz -unikniesz błędów w kolejnym dziele:D

Ja swoją pierwszą frezarke zbudowałem z profili aluminiowych i silników z drukarek na prowadnichach właśnie z tych HP. Profile zalałem cementem czy co tam miałem pod ręką i całość jest stabilna - jak na moje potrzeby a śruba to zwykły pręt gwintowany. Jak na pierwszą konstrukcję byłem bardzo zadowolony - frezowała nawet aluminium, lecz powoli. teraz ją modufikuje :D

Awatar użytkownika

namemartin

Post napisał: namemartin » 11 kwie 2008, 22:45

bh91 pisze:Zależy do czego chcesz używac plotera koszty znowu nie muszą być takie ogromne - sterowniki za 400? O kurcze ja swoje zrobiłem z płytą główną (takie na 2,5A) za 90 zł z czego większą część zapłaciłem za Układy scalone a płytki same można kupić na Akcesoria CNC
Płytki 45zł + układy scalone minimum 40zł = 85zł i reszta elementów za 5zł :roll:
Zasilacz i trafo też w tych 5zł się zmieścił :?: :mrgreen:
Sorry, ale jakoś sobie nie mogę tego wyobrazić :???:
Chyba, że elementy z odzysku...

bh91

Post napisał: bh91 » 12 kwie 2008, 10:07

No niestety niektórzy mają manie posiadania nowych rzeczy :D a wiele potzrebnych materiałów tkwi w gratach które zapewne leżą w domu a jak nie to u babci :D ja mam trafo z telewizora :D nie wygląda ładnie ale działa bez zarzutu. Troche wiecej czasy trwa kompletowanie tych "tanich" elementów" ale jeśli ktoś chce tanio to czemu nie? :D na początek w sam raz. Płytki to akurat sam robiłem to mnie mało wyniosło ale 400zł na sterowanie niegdy nie wydałbym :D nie na 1 maszynke :p Kolejna może już na to zasłużyć :D.

Tak więc pozbieraj drukarki telewizor troche profili albo mdf i zacznij składac wg swojego projektu. Napewno coś nie zadzaiła tak jak chcesz to poprawisz to niewielkim kosztem albo skorzystaj z projektów na forum. Namemartin ma racje w przypadku gdy chcesz skłądac coś porządnego i solidnego :D wtedy stal, śruby trapezowe i porządne silniki potrzebne niewspominając już o prowadnicach...

Mam też dla Ciebie Hawaii projekt tego mini ploterka co na zdjęciu pokazałeś:

http://www.engadget.com/2006/06/29/how- ... ne-part-1/

artykuł w 3 częsciach. Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”