NEXUS 350-II MY

Dyskusje na temat systemu Mazak, Mitsubishi i Mazatrol

Autor tematu
QompaQ
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

NEXUS 350-II MY

Post napisał: QompaQ » 21 lis 2010, 18:53

Maszyna to :

Mazak QT NEXUS 350-II MY
Mazatrol Matrix

Moje pytanie brzmi następująco:
Potrzebuje przetoczyć rurę zewnętrznie o znacznej średnicy i długości, zrobić otwory gwintowane na czole i etc.
Musze zastosować szczeki zewnętrzne i nie wiem jak je przełączyć w systemie :(
program do detalu ktoś już wcześniej napisał ale nie mogę ustawić maszyny :(
Prosił bym o podpowiedz lub materiały szkoleniowe
na podstawie których będę mógł poznać ta maszynę i system mazatrol matrix.
Potrzebuje wprowadzać korekty do programu gdyż nowe detale trochę się różnią od poprzednich

Ps.
Pracowałem na tokarkach z fanuc_iem a o mazatrolu mam mgliste pojecie aczkolwiek szybko się uczę :D
ewentualne sugestie poproszę na P.W , maila lub w topicu

Tagi:

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 22 lis 2010, 11:50

Zmiana kierunku zaciskania szczęk dostępna jest po naciśnięciu takiego guzika z kluczem płaskim na grafice.. on jest gdzieś tu nad pokrętłami od posuwu.. są chyba dwa i pod jednym z nich masz takie menu w którym możesz np otworzyć łapkę od odbierania detalu włączyć sterowanie i min zmienia się kierunek zacisku uchwytu. co do materiałów to zapraszam na priv.
Pozdrawiam

Autor tematu
QompaQ

Post napisał: QompaQ » 22 lis 2010, 19:43

Hi
Dokładnie tak są dwa takie klawisze z kluczem płaskim na grafice "1" i "2".
Po naciśnięciu tego z jedynka mam możliwość przesuwania "łapy" trzymającej długi detal,
w tym przypadku będzie to rura średnicy 195mm i długości 855mm podczas obróbki czoła poza osia
planowania, wiercenia, gwintowania w ściance grubości około 10mm.
W innej opcji menu po naciśnięciu tego samego "kluczyk z 1 " jest opcja zmiany szczek.
Lecz po naciśnięciu zmiany kierunku szczek, jest mrugający podświetlony napis .
Po zamknięciu i otwarciu szczek sterownikiem pod noga
powinien przestać mrugać i być podświetlony (tak mi się wydaje)
Jak przycisnę z powrotem na szczeki zaciskające do środka to napis jest podświetlony i nie mruga.
Zgłupiałem nie mam nawet kogo zapytać,
nikt nie zna tej maszyny ani systemu Mazatrol Matrix, to jedyna numeryczna tokarka w mazatrolu.
Po rozmowie telefonicznej z serwisem stwierdzono ze prawdopodobnie uszkodzony jest sensor ????? hmmmm jutro zobaczymy.

paulg
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 22 lis 2010, 20:32

Po rozmowie telefonicznej z serwisem stwierdzono ze prawdopodobnie uszkodzony jest sensor ????? hmmmm jutro zobaczymy.
Po zmianie kierunku zamykanie szczęk najczęściej jest konieczna regulacja czujników indukcyjnych znajdujących się na końcówce wrzeciona. ( tam gdzie ładuje się pręty )
Najprościej popuścić nakrętkę , zacisnąć uchwyt na materiale i przesunąć czujnik tak aby maszyna nie widziała błędu.
Może są na to jakieś bardziej profesjonalne metody ale ja z pozytywnym skutkiem właśnie w ten sposób sobie radzę.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 22 lis 2010, 21:59

Dokładnie.. sensor może być przesunięty a nie uszkodzony..
A tak serio to nie jestem fanem regulowania go za każdym razem..
Trzeba go ustawić raz i porządnie

Autor tematu
QompaQ

Post napisał: QompaQ » 23 lis 2010, 18:00

Hi
Niestety sensory były dobre :)
Zmiana kierunku zaciskania szczek w tej maszynie jest bardziej skomplikowana :)
Pierwsze co trzeba zrobić to zmienić Parametry PLC [RB]
Podświetlić RB1 - wcisnąć (bit input) - podświetlić " BIT 0 "
Wcisnąć ten klawisz z kluczem płaskim na obrazku i zmienić kierunek zaciskania szczek.
Po zmianie powrócić do " BIT 0 " i anulować podświetlenie.
Mozna zadać sobie pytanie po co tyle zachodu???????
Podobno ze względu bezpieczeństwa :)
Pozdrawiam.

mil3k
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mil3k » 25 sty 2011, 00:53

W tym gównie jest jeszcze więcej takich bezpieczników. A cała prawda jest taka, że tę maszynę zaprojektowała banda leniwych angielskich "inżynierów" z Worcaster, którzy zamiast słuchać się japońców to zrobili wszystko po swojemu. I jeszcze dali sobie nagrodę: Design Award 2006. Mam tę maszynę w warsztacie od 2008 i nie było kwartału, żeby serwis nie przyjeżdżał jej ustawiać. Delikatna jak dziewica.
Z tego co pamiętam to chyba zabawa z tym parametrem nie jest potrzebna. Sprawdzę w pracy to dam znać.

[ Dodano: 2011-01-25, 21:49 ]
paulg pisze:Po zmianie kierunku zamykanie szczęk najczęściej jest konieczna regulacja czujników indukcyjnych znajdujących się na końcówce wrzeciona. ( tam gdzie ładuje się pręty )
Najprościej popuścić nakrętkę , zacisnąć uchwyt na materiale i przesunąć czujnik tak aby maszyna nie widziała błędu.
Może są na to jakieś bardziej profesjonalne metody ale ja z pozytywnym skutkiem właśnie w ten sposób sobie radzę.
Brzmi to niedorzecznie to co piszesz. Nawet angielscy inzynierowie nie byliby chyba aż tak głupi, żeby zmuszać użytkownika do każdorazowego zaglądania pod maskę maszyny, żeby zmienić materiał. To całkowicie wbrew filozofii Mazaka.

Zmiana kierunku to Kluczyk1, następnie na przyciskach pod ekranem CHUCK i mamy do wyboru INT (wew.) i EXT (zew.). Klikamy żądany kierunek i naciskamy pedal zaciskania. Zrobione.

Jedyną maszyną, z którą miałem do czynienia, "karmioną" przez wrzeciono był jakiś swiss type (nie wiem jak to po polsku) STAR z fanukiem i18. Tam materiał był podawany przez tulejkę, która zmieniając średnicę pozwalała na podawanie materiału.
W QTN 350MY ten czujnik we wrzecionie ma pewien dystans poniżej i powyżej, którego pojawia się ten alarm. Na codzień staramy się zawsze mieć jakiś pierśćień o podobnej średnicy jak surowiec. Potem mocuję szczęki i staram się zacisnąć na tym kawałku. jak wyskoczy alarm to przesuwam każdą szczękę o kilka zębów i powtarzam zaciskanie. 2-3 próby i szczęki ustawione bez zabawy w parametry i przestawianie czujnika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mazak, Mitsubishi, Mazatrol”