NESTIX

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
chrisz1796
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

NESTIX

Post napisał: chrisz1796 » 15 lip 2008, 12:00

Witam,

jak w tytule, kto zna i coś wie?

PS. nie podawajcie mi linka www.nestix.fi

pozdro4all

krdek4
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11

Re: NESTIX

Post napisał: krdek4 » 04 gru 2008, 08:00

witam!
Mam Nestixa w pracy. Stosujemy go do jednej z maszyn. Zastanawiamy się nad wdrożeniem Nestixa do obsługi wszystkich maszyn do cięcia...
E.

aspem
Posty w temacie: 3

Post napisał: aspem » 04 gru 2008, 08:58

A do jakiej stosujecie ?? (plazma, laser) - pierwszy raz o takim programie słyszę :).
Możesz coś więcej o nim napisać - bo z samej strony internetowej ciężko jest się zorientować jaki jest on tak w normalnej pracy.

Aspem

Autor tematu
chrisz1796
Posty w temacie: 2

Post napisał: chrisz1796 » 05 gru 2008, 22:12

miałem prezentację:

ogólnie program niezły, mocno "stoczniowy" (chyba się z tego przemysłu wywodzi) czego nie da się ukryć. Nie jest to wada, lecz specyfika.

Moich oczekiwań nie spełnił, choć wiem że kilka rzeczy ma być poprawione.

Program ma polskiego dystrybutora

pozdro 4 all

krdek4

Post napisał: krdek4 » 05 gru 2008, 23:16

Witam ponownie!
Obecnie stosujemy Nestixa do wypalarki tlenowej firmy EKO CNC ze sterownikiem Burny 5, mamy jeszcze plazmę Essab która jeszcze nie została uruchomiona. Trudno mi coś powiedzieć konkretnego o Nestixie bo nie jestem programistą. Na pewno brakuje takiej funkcji jak wpalanie się w szczelinie już wyciętego detalu... No i brakuje funkcji "cofnij" i edycji zapisanego już programu. Zaletą jest możliwość połączenia z bazą magazynu blach i z bazą zleceń w systemie MRP - można wtedy doskonale filtrować zlecenia po grubości, terminie wykonania zlecenia, gatunku stali, kliencie, nr zamówienia itp- wszystko ładnie widoczne i z przeliczanie "sztuk" wrzuconych na arkusz z automatycznym pomniejszaniem ilości w zleceniu. Niewykorzystane części blach mają zapamiętane kształty i łatwo są identyfikowalne.
Tu się kończy podstawowa wersja Nestixa.
Widziałem w jednym zakładzie w Finlandii jak działa rozbudowany Nestix jako system zarządzający produkcją. Doskonałość w każdym calu. 5 maszyn tnących, dwie prasy, obrabiarka CNC i kilka innych maszyn do tego obsługa magazynów, ofertyzacja, sprzedaż, kolejka zadań, obciążenie maszyn, planowanie - wszystko w Nestix. Nikt nie używał excela i temu podobnych programów. Na produkcji stało kilka terminali z prostym interfejsem w programie "internet explorer". Nawet wózek widłowy miał komputer z W-LAN'owym połączeniem do sieci. Operator wózka z systemu na bieżąco pobierał zlecenie dostarczenia blachy pod wybraną maszynę lub odwiezienie pozostałości niewykorzystanych z powrotem na magazyn.

W chwili obecnej usiłujemy zorganizować postprocesory do Bystronika i pozostałych polskich palników. Jak się uda to wszystkie maszyny będą pod Nestixem z jedną wspólną baza danych figur, ale to tylko moje pobożne życzenie...

pozdrawiam
kredek

pop9
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pop9 » 06 gru 2008, 11:36

A jak w tym programie wygląd sprawa postprocesorów??
Można sobie samemu tworzyć i modyfikować??

krdek4

Post napisał: krdek4 » 06 gru 2008, 12:05

Generalnie trzeba zakupić postprocesory... Chyba ok 2000 euro jeden. My dostaliśmy z używanymi maszynami postprocesory, a do pozostałych maszyn może zakupimy.
Chyba samemu można sobie napisać... ale jak ???
pozdro
Kredek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 06 gru 2008, 16:24

Jakie to są pliki z postprocesorami ?? jakie rozszerzenie ?? DLL itd. ??
Być może uda się je napisać
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

krdek4

Post napisał: krdek4 » 06 gru 2008, 19:16

cnccad pisze:Jakie to są pliki z postprocesorami ?? jakie rozszerzenie ?? DLL itd. ??
Być może uda się je napisać

mhm, zadajecie trudne pytania ale to dobrze...
to jest "sekwencja" która uruchamia w Nestix pliki postprocesorów i inne które łącznie generują program który łyka Burny5 czy Burny 10

..\exe\NxPostpr\NxPostProcessor.exe -INI=.\nestix2.def -PPINI=..\exe\NxPostpr\NxPostpr.ini -MACHINE=SuomenPolttoleikkausBurny10 -CLD=.\nc\%1 -NC=.\essi\%1.ISO -GUI=auto -WRITEINI=no

Jak coś to mogę wrzucić któryś z w/w plików jako text, ale który?

pozdro
kredek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 06 gru 2008, 20:01

Sterowniki BURNY znam dość dobrze. Mam wszystkie do nich komendy więc one nie stanowią problemu.
Postprocesor generuje się zazwyczaj z jednego pliku. Może to być plik o rozszerzeniu „cfg” gdzie jest to plik konfiguracyjny postprocesora.
Ty podałeś ścieżkę załadowania pliku. Spróbuję poszukać gdzieś tego programu , zainstaluje i zobaczę jaką ma organizację plików.
Mało prawdopodobne by producent tak skomplikował generowanie kodu. W ostateczności …. Exel i zrób translator kodu WORD ( ISO ) BURNY na kod jaki Cię interesuje lub niech Ci ktoś napisze może ze znajomych jak masz jakiegoś sprytnego w języku C++ lub innym.
Zawsze to taniej.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”