NAWIJANIE SPRĘZYNY pomoc , rady
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
NAWIJANIE SPRĘZYNY pomoc , rady
Witam potrzebuje nawinąć sprężynę z bardzo cienkiego drutu 0,8 - 1,2
Sprężyna będzie miała za zadanie popychać kulki do paintballa więc ma mieć dosyć małą silę na dużej długości bo ma mieć 450mm
Technikę zwijania sprężyny w imadełku juz poznałem
Teraz problemem jest drut o odpowiednim współczynniku sprężystości
Pierwszym drutem jaki mi się nawinął był stalowy drut spawalniczy 0,8mm wydaje się dosyć sprężysty zwinąłem go i taki jest Ale boje się ze po jakimś czasie się zdeformuje
cześć zwiniętej sprężyny wsadziłem do piekarnika ^^ żeby się odprężyła zobaczymy co z tego wyjdzie
Ale pisze ten temat mając nadzieje ze mi coś doradzicie
myślałem nad zahartowaniem takiej sprężynki po wcześniejszym nawęgleniu co o tym myślicie?
Jaki drut nadawał by się najbardziej do takich celów
Pozdrawiam i proszę o rady
Sprężyna będzie miała za zadanie popychać kulki do paintballa więc ma mieć dosyć małą silę na dużej długości bo ma mieć 450mm
Technikę zwijania sprężyny w imadełku juz poznałem
Teraz problemem jest drut o odpowiednim współczynniku sprężystości
Pierwszym drutem jaki mi się nawinął był stalowy drut spawalniczy 0,8mm wydaje się dosyć sprężysty zwinąłem go i taki jest Ale boje się ze po jakimś czasie się zdeformuje
cześć zwiniętej sprężyny wsadziłem do piekarnika ^^ żeby się odprężyła zobaczymy co z tego wyjdzie
Ale pisze ten temat mając nadzieje ze mi coś doradzicie
myślałem nad zahartowaniem takiej sprężynki po wcześniejszym nawęgleniu co o tym myślicie?
Jaki drut nadawał by się najbardziej do takich celów
Pozdrawiam i proszę o rady
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tak jak przedmówca nawijaj na tokarce. Pręt na którym będziesz nawijał powinien być około 30%cieńszy od żądanego wymiaru gotowej sprężyny. Postaraj się o drut fortepianowy podobno nie ma on nic z fortepianem a tylko chodzi o sposób hartowania, możliwe że wykonywano n niego struny. Nawijając sprężynę koniec drutu skręcaj w prawo dla sprężyn ściskających a w lewo do sprężyn działających na rozciąganie. Na all....o bywał taki drut lecz w szpulach po 25 kg.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
KAJOS pisze:Zapytaj gmaro

Jak kolega coś potrzebuję to napisze do mnie na PW wymiary itp coś pomożemy . Będzie bez zbędnych komplikacji .
Co do zwijania na tokarce to oczywiście można zwinąć ale ważne jest by drut który stosujesz był właściwy w twoim przypadku np: B,C wg DIN 17223 lub SH,SM PN-EN 10270-1 czyli potocznie drut patentowy

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...