Nawęglanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lolo2 » 02 kwie 2012, 23:15

Po pierwsze, autor postu pytał się czy uzyska taką twardość, więc wypisałem najbardziej twarde stale i określiłem jakie twardości można na nich uzyskać, mowa była o twardościach.
Nie proponuje tych stali na koła.

Po drugie otwórz sobie ten swój link i w nim jest napisane:

stale konstrukcyjne do azotowania: 38HMJ(1.8507), 40H2MF (1.7741), 31CrMoV9 (1.8519), 33H3MF, 36H3M

Poszukaj sobie w google, podzwoń po hutach, firmach które zajmują się azotowaniem i popytaj się, dlaczego w każdej stali do azotowania jest literka "M" i "J". Co ona daje, szczególnie ta "J".

Bo rzucasz pierwszego lepszego linka co znalazłeś w googlach i myślisz że to azotowanie na stali C10 coś ci da. Tą tabele to sobie możesz... równie dobrze mogli w niej napisać jakie twardości będą po "złoceniu".

"(...)stal 18H2N2 NIE NADAJE się do azotowania, jakby co."

Nie napisałem że nie da sie jej azotować, tylko że sie NIE NADAJE. Warstwę azotu możesz nałożyć (chyba) na papier toaletowy jak chcesz i co? będzie miało to sens?

melonmelon
Posty w temacie: 7

zachwyt

Post napisał: melonmelon » 03 kwie 2012, 08:18

dalej zachwyt nie ustaje
by było ciekawie azotuje się też stal C10, i nawet coś to daje
alfabet ciekawy jest, są literki M i J
ino o kompleksach literkowych zapomniałeś
jest jeszcze Cr, co się ładnie łączy z N
a czy się nadaje do azotowania? jeśli zwiększa się twardość warstwy wierzchniej, to się nadaje
i stal nie ma tych wad co stale do azotowania z J
dzwonić sam do się nie będę bo po co
a jeśli azotowanie polega na nakładaniu warstwy azotu, to nie mam więcej pytań

pozdro

lolo2
Posty w temacie: 3

Re: zachwyt

Post napisał: lolo2 » 03 kwie 2012, 11:50

melonmelon pisze:dalej zachwyt nie ustaje
by było ciekawie azotuje się też stal C10, i nawet coś to daje
pozdro
Tak, na pewno lepiej dać do azotowania stal C10 niż kupić jakąś lepszą i jej nie azotować. Na pewno.

No ale jak kogoś stać, to niech se azotuje, w sumie i tak mu ta warstwa zapewne podczas pracy popęka. Więc żadnego uzysku z twardości tu nie będziesz miał, bo na nic ci ona w takich stalach. Jedynie możesz sobie zasponsorować warstewkę antykorozyjną.

Tylko że ten J służy bardziej jako odtleniacz....

Autor tematu
kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 8

Post napisał: kajman3 » 06 kwie 2012, 10:16

Spokojnie Panowie. Nie przyszło mi do głowy, że mój post stanie się źródłem tak burzliwej wymiany zdań :smile:
Chciałbym mieć obecnie wiedzę i doświadczenie każdego z Was w kwestii obróbki cieplnej, jednakże sporo nauki przede mna.
Jakie rozwiązanie byłoby w takim razie optymalne, żeby uzyskać te min. 67 HRC? Zmienić stal i zastosować np. azotowanie? Co radzicie?
Wałek ten nie będzie wykonywany w praktyce (niestety). Projekt ten realizuję w ramach studiów. Jednakże dane projektowe przygotowywali studenci z ostatniego semestru, stąd też wartości, które ciężko uzyskać stosując chociażby zalecone nawęglanie.
Wymagane jest aby powierzchnie czopów wału miały twardość ok 45 +/- 3HRC. Czy mogę zatem zastosować najpierw nawęglanie i hartowanie dla powierzchni czopów, a jako końcową operację - azotowanie zębów i polerowanie?
Co radzicie w tej kwestii?

Poniżej rysunek wału wraz z wymiarami i wymaganiami technologicznymi:

http://imageshack.us/f/267/zbnik35.jpg/

Z góry dzięki za wszelkie uwagi

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: CFA » 06 kwie 2012, 10:43

kajman3 pisze: dane projektowe przygotowywali studenci z ostatniego semestru...
Co radzicie w tej kwestii?
Ja radziłbym wysłać ich na pierwszy semestr do powtórki albo na praktyki :-)

Autor tematu
kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: kajman3 » 06 kwie 2012, 10:54

Przykra prawda... :smile:
Nie sugerujcie się tez tymi tolerancjami w 4-tej i 5-tej klasie dokładności...wspominałem o tym prowadzącemu i polecił zamienić je na 6-tą klasę.
Dokładność chirurgiczna :smile:

melonmelon

nawęglanie

Post napisał: melonmelon » 09 kwie 2012, 12:38

zestawienie w jednym detalu twardości rzędu 70 i 45 hrc jest ciekwym problemem do rozwiązania, ja jednakze sie nie podejmuję przy tej stali, bez zastosowania kliku obróbek
jednakze,jesli zmienimy twardość zębów na 60hrc, przy podobnej tolerancji
to po selektywnym nawęglaniu samych zębów (resztę osłoniść pastą chroniąca przed dyfuzją węgla) schłodzić, usunąc pastę i hartować
proszęsobie poszukać kartętej stali, nie znajdziesz daj znaka
po takim selektywnym nawęglaniu, hartowaniu
otrzymujesz 60hrc +/-3 na zębach
na pozostałych powierzchniach 45+/-3 (prawie na 30mm w głąb)
co do reszty projektu, nie podano wytrzymałości rdzenia, nie ma twardości na wielowypuscie, nie wszedzie na zmianach przekroju zaznaczono promienie, promień 0,6mm jest dla mnie trochu za mały jak na wysokoobciążoną zmiennie część, nie ma głębokości nawęglenia w obu przypadkach (można nawęglić nawet 0,1mm na taką twardość 60hrc,45hrc)

pozdro

Autor tematu
kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: kajman3 » 11 kwie 2012, 15:43

Kartę tej stali mam:

http://www.multistal.pl/go.live.php/PL- ... 15920.html

Właśnie, wielu informacji nie ma na rysunku. Nie podano nam też w jakich warunkach ma ten wałek pracować, czy będzie narażony na obciążenia dynamiczne, czy występowała będzie zmiana kierunku obrotów wałka, itp. Rdzeń, wiadomo powinien zachować możliwie dobrą ciągliwość, jednakże co do jego twardości również nas nie poinstruowano. Myślałem też o zwiększeniu twardości bocznych ścianek wielowypustu i ewentualnie bocznych ścianek poszczególnych 3 wpustów, jednakże nie wiem czy będzie to konieczne (mniejszy moment obrotowy w tym miejscu).
Reasumując, przy zmniejszeniu wymaganej twardości zębów do 60 HRC, mozna zastosowac nawęglanie samych zębów. Dobrze rozumiem? Powierzchnie czopów uzyskają wymaganą twardość juz w wyniku samego hartowania i późniejszego odpuszczania? Przepraszam, jeśli źle zinterpretowałem.

Z góry dzięki

melonmelon

stal ładna

Post napisał: melonmelon » 12 kwie 2012, 07:34

taaa
tu jest ładniejsza charakterystyka, choć dalej niepełna
http://www.metalravne.com/selector/steels/ECN200.html
tak więc po zahartowaniu całość będzie mieć na powierzchni ponad 40hrc raczej na pewno (45+/-3hrc), czyli powierzchnie pod łożyska, wielowypust itd, całość.
nawęglanie ząbków załatwi ci twardość 60hrc, cza tylko określić głębokość warstwy nawęglonej, oraz do ilu %C nawęglać

pozdro

Autor tematu
kajman3
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: kajman3 » 15 kwie 2012, 15:40

Wielkie dzięki za tą kartę..za wykres CTP szczególnie. Mogę sobie teraz wyznaczyć czas grzania i chłodzenia przy hartowaniu.
Wspomniałeś o grubości warstwy nawęglonej i zawartości węgla. W jaki sposób mogę to określić?
Jaką pastę ochronną polecilibyście (chroniącą przed nawęgleniem pozostałych powierzchni)?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”