Oczywiście, że każdy producent ma swój asortyment i dlatego musisz szukać w różnych katalogach różnych producentów. Na szczęście nie jest trudno katalogi z opisem, jak zbudowane są płytki, znaleźć.
Na początku chyba powinieneś poszukać ogólnej wiedzy, o kątach na płytce, o siłach działających na narzędzie. I nie szukaj w katalogach obrabiarek, ale w katalogach producentów narzędzi. No i włącz słownik, bo jakoś tak na mnie (chyba nie tylko na mnie) działa, jeśli ktoś pisze "żuci". Żuć to możesz gumę, hasłem możesz rzucać.
Ogólnie, mam wrażenie, że jesteś dość chaotyczny w swoich poszukiwaniach i nie myślisz, brakuje ci też teorii. Jeśli chcesz coś osiągnąć, musisz to nadrobić. Chcesz dużo i za darmo, ściągnij (w pdf)
http://www.katalogi-narzedziowe.pl/kata ... -coromant/ Tam masz taką ikonkę z pdf i możesz ściągnąć. Wiem ile to stron, ale albo poważnie chcesz się tematem zająć, albo dyskusja sensu nie ma. A to jest naprawdę dobra pozycja. I nic nie płacisz.
Ogólnie polecam, żebyś się zaznajomił z tą stroną. Masz naprawdę dużo materiałów na interesujący cię temat.