Narzędzia Celmy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Miałem kilka szlifierek prostych i wiertarek z Celmy i dobrego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Wyjątkiem była wiertarka 350W jeszcze z początku produkcji na podzespołach Bosch.
10 lat wstecz przeszedłem na Makitę i nigdy więcej nikt mnie na celmę nie namówi. Potencjalnym nabywcom życzę więcej szczęścia.
10 lat wstecz przeszedłem na Makitę i nigdy więcej nikt mnie na celmę nie namówi. Potencjalnym nabywcom życzę więcej szczęścia.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
11 lat temu B&D to byla bardzo dobra firma, obecnie to jest przebrandowany chinczyk.
Jak kupowalem jakies 3 lata temu wiertarke to tez patrzylem na celme, tez z sentymentu bo mam jeszcze ta stara 'srebrna' celme gdzies z lat 80 ktora jest faktycznie nie do zabicia.
Ale cena nowej celmy jest podobna do np Makity czy Protoola. Ja wybralem Protoola (bo to niby czeski Narex) ale obecnie zaluje, bo wiertarka nie ma sprzegla przeciazeniowego wiec czasami starach tym pracowac duzym wiertlem. Obecnie jak bym kupowal to kupil bym dowolna makite z metalowa obudowa przekladni, lub po prostu dowolna Makite.. To jest chyba jedna z nielicznych firm ktore robia sprzet z zalozenia trwaly, bo np niebieski bosch juz jest obliczony na jakis czas zycia (np ukosnica - uzwojenia stojana na tyle luzne i niczym nie owiniete ze po ok 2-3 latach pracy przetarly sie i upalily, brak soft startu wywalilo luz na klinie kola zebatego..)
Jak kupowalem jakies 3 lata temu wiertarke to tez patrzylem na celme, tez z sentymentu bo mam jeszcze ta stara 'srebrna' celme gdzies z lat 80 ktora jest faktycznie nie do zabicia.
Ale cena nowej celmy jest podobna do np Makity czy Protoola. Ja wybralem Protoola (bo to niby czeski Narex) ale obecnie zaluje, bo wiertarka nie ma sprzegla przeciazeniowego wiec czasami starach tym pracowac duzym wiertlem. Obecnie jak bym kupowal to kupil bym dowolna makite z metalowa obudowa przekladni, lub po prostu dowolna Makite.. To jest chyba jedna z nielicznych firm ktore robia sprzet z zalozenia trwaly, bo np niebieski bosch juz jest obliczony na jakis czas zycia (np ukosnica - uzwojenia stojana na tyle luzne i niczym nie owiniete ze po ok 2-3 latach pracy przetarly sie i upalily, brak soft startu wywalilo luz na klinie kola zebatego..)
-
- Kontakt:
Najpewniejsze narzędzia jakie miałem/ mam to Makita, De Welt i ostatnio Hitachi. Nigdy z nimi nie było problemu czego nie mozna powiedzieć o Celmie, B&D i niektórymi boschami ( wyjątek to Bosch produkowany w Szwajcarii). Niezłym rozwiązaniem jest hurtowe kupowanie chińszczyzny i zamiast jednej wiertarki mieć 4
tylko ta waga

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja mam n.p. 4 padnięte szlifierki kątowe z Tesco, po 20 zł. Dzięki temu nie brakuje mi części zamiennych do następnej. Z Boschami jest różnie. To solidna i droga marka ale też kilka elektronarzędzi w końcu mi poległo. Przez zbyt duży pył na jakie były narażone. Do tego te nietrafione nowinki techniczne. Mam pilarkę łańcuchową Makity, uważam, że jest dobra i warta swej ceny.
-
Ja testowałem rózne szlifierki, jedna z Tesco oprócz wyłacznika jest nie do zdarcia. Miałem identyczne z Castoramy tylko inny kolor i siadały od razu, a tej kilka lat używam tylko do budowlanki - cięcie rur oraz ścian, glazury.
Przy metalu mam dwa bosche i 2 perlesy. Perlesy niestety szybko kończą szczotki oraz co jakiś czas upala się komutator i szczotkotrzymacze a czasem to wogóle się zjara. 3 lata mają na szczęście gwarancji i raz coś tam zapłącę a raz nie, ale wkurza mnie jazda 50 km do serwisu Bosche narazie odpukac idą jak burza, teraz jak mi się w jednym kabel po 3 latach "uksył " to zaglądałem do sczotek i jest ich ok cwierc. Teraz jak się perlesom kończy gwarancja to zdecydowanie kupię Boscha.
Wiertarki i szlifierkę taśmową mam sparky i tutaj żywotnośc wyśmienita - szczególnie szczotki - ostatnio zaglądałem przy okazji skracania kabla.
Przy metalu mam dwa bosche i 2 perlesy. Perlesy niestety szybko kończą szczotki oraz co jakiś czas upala się komutator i szczotkotrzymacze a czasem to wogóle się zjara. 3 lata mają na szczęście gwarancji i raz coś tam zapłącę a raz nie, ale wkurza mnie jazda 50 km do serwisu Bosche narazie odpukac idą jak burza, teraz jak mi się w jednym kabel po 3 latach "uksył " to zaglądałem do sczotek i jest ich ok cwierc. Teraz jak się perlesom kończy gwarancja to zdecydowanie kupię Boscha.
Wiertarki i szlifierkę taśmową mam sparky i tutaj żywotnośc wyśmienita - szczególnie szczotki - ostatnio zaglądałem przy okazji skracania kabla.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A ja jestem szczęśliwym posiadaczem wkrętarki sparky. Nie jest to makita ale dla zastosowań typu skręcić jakąś szafke czy karmik dla ptaków czy stelaże i płyty gipsowe daje rade. Ogólnie robię nią wszystkoMariuszczs pisze:Wiertarki i szlifierkę taśmową mam sparky i tutaj żywotnośc wyśmienita - szczególnie szczotki - ostatnio zaglądałem przy okazji skracania kabla.

P.S ostatnio nawet nią klej do płytek mieszałem

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Od kilku miesięcy eksploatuję wiertarkę dwubiegową Celma PRCr 500 W, ostatnio zmieniłem uchwyt na 13 mm i wiercę tylko w stali wiertłami do... 16 mm (jednak takie średnice tylko okazyjnie i nie grube materiały). Wykonuję czasem kilkanaście otworów dziennie o różnych średnicach, głębokości od 8 do 50 mm. Drewna to ona jeszcze nie spróbowała, ciągle stal
Przekładnia mechaniczna wraz z regulacją elektroniczną pozwala dość optymalnie dobrać obroty wrzeciona do danej średnicy wiertła. Na razie jest całkowicie sprawna, blak luzów na łożyskach.