Naprawa uszkodzonej spawarki inwertorowej
Magnum mig 207 mma profi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Naprawa uszkodzonej spawarki inwertorowej
Witam
Posiadam spawarkę Magnum mig 207 mma profi. Podczas spawania przestał działać wyświetlacz, drut wysuwał się z pełną prędkością niezależnie od pozycji potencjometru i spawarka przestała spawać. Po zdjęciu obudowy znalazłem dwa przegrzane rezystory, jednak nie są one przepalone i wciąż przewodzą. Jeden jest wlutowany przed regulatorem napięcia L7815CV. Myślałem że to on uległ uszkodzeniu i spowodował zwarcie, ale zmierzyłem napięcie wyjściowe i jest prawidłowe 15V. Drugi jest przy tranzystorze FGH60N60 i też jest na nim napięcie. Wiem że muszę wymienić te elementy, ale kolejny problem to brak napięcia 5V odpowiedzialnego za między innymi pracę wyświetlacza. Napięcie nie dociera już na wejście do stabilizatora L7805CV. Nie widzę nic potencjalnie uszkodzonego, a szukanie wszystkiego na ślepo po ścieżkach bez schematu jest dość uciążliwe. W miarę możliwości prosiłbym o pomoc w znalezieniu schematu tego urządzenia. Wszelka pomoc mile widziana
Posiadam spawarkę Magnum mig 207 mma profi. Podczas spawania przestał działać wyświetlacz, drut wysuwał się z pełną prędkością niezależnie od pozycji potencjometru i spawarka przestała spawać. Po zdjęciu obudowy znalazłem dwa przegrzane rezystory, jednak nie są one przepalone i wciąż przewodzą. Jeden jest wlutowany przed regulatorem napięcia L7815CV. Myślałem że to on uległ uszkodzeniu i spowodował zwarcie, ale zmierzyłem napięcie wyjściowe i jest prawidłowe 15V. Drugi jest przy tranzystorze FGH60N60 i też jest na nim napięcie. Wiem że muszę wymienić te elementy, ale kolejny problem to brak napięcia 5V odpowiedzialnego za między innymi pracę wyświetlacza. Napięcie nie dociera już na wejście do stabilizatora L7805CV. Nie widzę nic potencjalnie uszkodzonego, a szukanie wszystkiego na ślepo po ścieżkach bez schematu jest dość uciążliwe. W miarę możliwości prosiłbym o pomoc w znalezieniu schematu tego urządzenia. Wszelka pomoc mile widziana
-
Re: Naprawa uszkodzonej spawarki inwertorowej
Podłączałem pod niego zasilanie zewnętrzne 5v na wejście i masę do obudowy, nie wykazywał zwarcia, nie nagrzewał się, a na wyjściu było prawidłowe napięcie. Myślę że problem leży gdzieś indziej, ale bardzo dziękuję za sugestię.
-
Niestety nie mam konta na elektrodzie i nie mogę pobrać załącznika. Będę musiał założyć, natomiast opisana tam usterka jest inna niż u mnie. W moim sprzęcie po puszczeniu spustu drut się zatrzymuje. Niemniej jednak muszę się temu dokładniej przyjrzeć, bo pewne podobieństwa jednak widać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Założyć i jeszcze zapłacić

Dobra nie jestem taki .... już go pobrałem; masz ten plik PDF

- Załączniki
-
- MIG-MMA160_200-250_-1.pdf
- (119.27 KiB) Pobrany 400 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)