Panowie, proszę o pomoc (poradę) w sprawie naprawy gwintu drobnozwojowego M6x0.75 w stopie aluminium skrzyni korbowej /crank case/ silnika motocyklowego (więc trzeba uwzględnić temperaturę ok. 100-120 stopni C).
Osobiście chciałbym to zrobić raz a dobrze przy pomocy tulejki wklejonej w otwór na kleju o wysokiej sile typu Loctice 648 (klej anaerobowy do osadzania łożysk).
Gwint musi mieć długość ok. 7-8 mm. Nie przenosi dużych sił - mocuje zaledwie dyszę natrysku oleju na korbowód.
Dysza M6 x 0.75

Problemem jest umiejscowienie otworu i nie duża ilość mięska:

A wszystko przez to, że dokręcałem zgodnie z instrukcją serwisową (w której był błąd co do momentu dokręcenia 10Nm +Loctite 648) i dysza uległa urwaniu. Resztkę musiałem rozwiercić frezem Dremel i założyłem sprężynkę z zestawu Helicoil Bolhof po rozwierceniu otworu do 6.3mm. Niestety coś mnie "przyćmiło" i założyłem sprężynkę z tego zestawu pod gwint o skoku 1.00, a nie 0.75 z dyszy.
Następnie znowu bawiąc się dentystę usunąłem niewłaściwą sprężynkę Helicoil i jestem w punkcie wyjścia...
Panowie, co byście mi poradzili w tej sytuacji. Sprężynki Helicoil M6 o skoku 0.75 mm, nie widziałem w sklepach. Nawet gdyby udało mi się ją załatwić to otwór jest już na tyle "uszkodzony" że nie da rady jej tam zamocować (sprężynka M6x1.00 wymaga większego otworu więc dla sprężynki do gwintu drobnozwojowego jest już on za duży).
Na moje laickie oko pozostaje mi, tylko tulejka (ona będzie wymagać nieco rozwiercenia obecnego otworu).
Takie tulejki robi Alcoa Camloc Keensert (nazywane też Keenserts lub Keysert) to model Keenserts KNM6x0.75 i wygląda to tak:

więcej o danych technicznych tej tulejki naprawczej jest w poniższym łączu:
http://www.anemo.eu/product/keenserts/knm6x0.75
Wymaga to rozwiercenie otworu do 8.8mm na głębokość 11.5mm, nagwintowania gwintownikiem M10x1.25.
Niestety jest to w zasadzie nie do kupienia. Dostęp do tych wkładek z gwintem 0.75 jest znikomy na całym świecie.
Oprócz Alcoa nikt nie robi tulejek drobnozwojowych.
I teraz zasadniczy pytanie czy jest możliwość zrobienia podobnej tulejki metodą warsztatową w Polsce?
Obecny otwór mam 6.3mm + gwitnownik Helicoil M6 czyli razem ok. 7.3mm. Chciałbym zrobić wkłądkę/tulejkę z wewnętrznym M6x0.75 na otwór max. 8mm (zależy mi aby nie rozwiercać zanadto obecnego otworu).
Myślałem aby to tulejkę osadzić na samym kleju metodą a'la wcisk+klej, ale gdyby dało radę zrobić na niej jakiś gwint to byłoby pewniej (silnik mocno wibruje w tym modelu więc istnieje groźba wypadniecią tulejki razem z dyszą osadzonej tylko na wcisk i klej).
Jak widzicie rozwiazanie tego problemu? Czy w Rzeszowie i okolicach ktoś mógłby się podjąć wykonania takiej tulejki? Z jakiego materiału ją robić, alu czy stal?
Pozdrawiam,