Napięcie wstępne w nakrętce
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Napięcie wstępne w nakrętce
Witam.
W moim ploterze na śrubach pociągowych mam nakrętki z napięciem wstępnym regulowanym wkrętem zaciskającym całą oprawę.
1. Jak sprawdzić poprawność napięcia wstępnego?
2. Co ile godzin pracy maszyny sprawdzać napięcie?
3. Jak wpływa na zużycie śruby nadmierna wartość napięcia?
Pozdrawiam.
W moim ploterze na śrubach pociągowych mam nakrętki z napięciem wstępnym regulowanym wkrętem zaciskającym całą oprawę.
1. Jak sprawdzić poprawność napięcia wstępnego?
2. Co ile godzin pracy maszyny sprawdzać napięcie?
3. Jak wpływa na zużycie śruby nadmierna wartość napięcia?
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
nakretka powinna byc tak zacisnieta, aby nie byly wyczuwalne zadne luzy w keirunku przesuwu napedzanego zespolu. przy duzych luzach mozna je wyczuc reka, przy amlych za pomoca czujnika zegarowego. robi sie to w ten sposob, ze opierasz kocowke czujnika u ruchome powierzchnie zespolu po czym krecisz sruba az do wychylenia sie wskazowki czujnika. wowczas krecisz w druga strone i jesli wskazowke nei cofnie sie natychmiast, to znaczy ze masz luz.
im bardziej skaoswany jest luz tym wieksze zuzycie zespolu i wieksze straty przy jego pracy.
nawiasem mowiac to co to masz za srube i nakretke? to jest isel? jaki to rozmiar i ile to kosztowalo?
im bardziej skaoswany jest luz tym wieksze zuzycie zespolu i wieksze straty przy jego pracy.
nawiasem mowiac to co to masz za srube i nakretke? to jest isel? jaki to rozmiar i ile to kosztowalo?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2006, 15:30 przez DZIKUS, łącznie zmieniany 2 razy.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Chodzi mi o zacisk nakrętki (ten widoczny wkręt prostopadły do osi śruby)
Co do luzów to dzięki za instrukcje, ale chodzi mi o napięcie nakrętki już po skasowaniu luzu (gdy luz występuje to napięcie jest 0)
Jak mocno należy dociągnąć wkręt regulacyjny po skasowaniu luzu? Czy może nie ma to większego znaczenia?
Zewnętrzna średnica śruby to 16 mm. A ile kosztowało to nie wiem bo kupiłem całą maszynę
Co do luzów to dzięki za instrukcje, ale chodzi mi o napięcie nakrętki już po skasowaniu luzu (gdy luz występuje to napięcie jest 0)
Jak mocno należy dociągnąć wkręt regulacyjny po skasowaniu luzu? Czy może nie ma to większego znaczenia?
Zewnętrzna średnica śruby to 16 mm. A ile kosztowało to nie wiem bo kupiłem całą maszynę