koledzy czy spotkał się ktoś z was z rozwiązaniem gdzie główne koło napędowe taśmę w przecinarce było napędzane poprzez pas klinowy z przekładni? Wszystkie piły z jakimi miałem kontakt najcześciej albo miały napęd bezpośredni z jakiegoś motoreduktora poprzez wał albo poprzez ślimacznice tak jak to w chińskich piłach albo przekładnia była odzielona od silnika ale sama w sobie była połączona bezpośrednio wałem z kołem napędowym taśmy.
U mnie napęd oryginalnie był przenoszony przez małe koło zębate które zazębiało się z dużym kołem taśmy od "wewnątrz" a dalej pasek klinowym z silnika ale ze względu na uszkodzenia napędu chcę to przerobić.
Niestety nie mam miejsca na montaż przekładni bezpośrednio na kole napędowym taśmy, ponieważ napęd oryginalnie w tej pile jest od dołu piły stąd pomysł aby główne koło napędowe połączyć z kołem pasowym za pomocą wału i przeniesienie napędu zrobić paskiem klinowym z motoreduktora zamocowanego "na zewnątrz" piły ale obawiam się że ten może szarpać podczas przecinania materiału.
Wstępnie myślałem o pasku 13mm, motoreduktor 1360/54 obr/min, moc 0,55kW co przy kole taśmy 400mm daje mi około 68m/min co bym delikatnie zredukował poprzez koła pasowe motoreduktor-główne koło taśmy na około 55m/min, szerokość taśmy 27mm.
Koło tasmy chcę połoczyć z wałem przez "zabierak" który z wałem będzie połączony wpustem a z kołem taśmy za pomocą 3 śrub M8.