Cześć,
temat dotyczy frezarki typu router do zastosowania hobbystycznego. Konstrukcja główne z profili konstrukcyjnych alu. Mam dylemat w kwestii rozwiązania napędu belki - oś X. Oś Y chcę w okolicach 1300mm a więc belka będzie miała z 1500mm. Przy tak długiej belce trzeba zastosować podwójny napęd osi X (na oś X mam raile 1980mm THK 25). I teraz pytania:
1. śruby kulowe czy listwy zębate?
2. dwa silniki czy jeden centralny i przeniesienie napędu na nakrętki/koła zębate za pomocą pasków zębatych? Tutaj jest problem z paskami zębatymi, bo musiały by być dość długie. Możecie zasugerować który typ pasków będzie w miarę przystępny cenowo i w ogóle dostępny w formie pasów bezkońcowych? HTD 3M? 5M? Jakieś trapezowe?
Jeżeli się zdecyduję na śruby kulowe to będę szedł w napędzane nakrętki. Silnik na pewno będzie to serwo, raczej AC. Chcę uniknąć spinania dwóch serw pod jeden sygnał STEP/DIR bo boję się sytuacji, że z jakiegoś powodu jedno serwo odpadnie, a drugie będzie dalej ciągnąć. Wiem, że trzeba spiąc sygnały error/enable, żeby w takim przypadku drugie serwo dostało info i zatrzymało się, ale przecież zawsze jest jakaś zwłoka i może być wystarczająco długa, żeby przekosić bramę, czy uszkodzić coś mechanicznie. Nie wspominając o tuningowaniu serw, które będą mechanicznie ze sobą połączone. Wpisywanie takich samych parametrów do obydwu serw jest upierdliwe, dwa programy, dwa kompy(?)...
Macie jakieś ciekawe propozycje jak rozwiązać napęd w takim routerze?
Pozdr!
Napęd bramy - dwa silniki, czy jeden?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Napęd bramy - dwa silniki, czy jeden?
Na śrubach kulowych jest łatwiej zrobić korektę błędu mechaniki.
Ja mam napędy nakrętek śrub kulowych które pracowały jako podwójne napędy przy bramie szerokości 2000 mm i długości ruchu w x 5600 mm. Brama ważyła około 1500 kg. Różnica w cenie niewielka między śrubami a listwami z tym że dużo łatwiej kupić jest śruby kulowe. Mi chyba jeszcze zostały dwa napędy do nakrętek.
Pozdrawiam
Ja mam napędy nakrętek śrub kulowych które pracowały jako podwójne napędy przy bramie szerokości 2000 mm i długości ruchu w x 5600 mm. Brama ważyła około 1500 kg. Różnica w cenie niewielka między śrubami a listwami z tym że dużo łatwiej kupić jest śruby kulowe. Mi chyba jeszcze zostały dwa napędy do nakrętek.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Napęd bramy - dwa silniki, czy jeden?
Masz jakieś fotki Twojego rozwiązania, maszyny i tych napędów? Jakie śruby użyłeś do napędu bramy 1500kg? Napęd zrealizowałeś na jednym silniku, czy dwóch? Jakie silniki?