Czy to ma sens czy spotkał się już ktoś z takim czymś?
Pozdrawiam a o to "Przepis"

A tu link do całego tematu https://www.cnc.info.pl/topics64/nakret ... ight=#3598Jeżeli chodzi o nakrętki to ja mam taki patent:
Dysponując dowolną śrubą pociągową(np.czasmi opłaca się u tokarza zamówić samą śrubę bez nakrętki.Niektórzy tokarze sobie dużo liczą za pasowanie nakrętki) można nakrętke o dowolnej długości wykonać samemu.
Na wstępie powiem że opis dotyczy wykonania nakrętki z włókna węglowego i żywicy epoksydowej.Można użyć również włókna szklanego lub innego wypełniacza - w ostateczności wogóle bez wypełniacza.
Włókno węglowe jak wiadomo zrobione jest z grafitu co wydaje mi się może pozytywnie wpłynąć na samosmarowność takiej nakrętki.
Po drugie jest bardzo wytrzymałe i może przenosić spore obciążenia.
Po trzecie jest stosunkowo tanie i łatwo dostępne - w większości sklepów modelarskich można dostać.
Ale do rzeczy:
Potrzebne materiały to:
-Włókno węglowe
-Zywica epoksydowa (nie polecam poliestrowej ani Epidianów) - Najlepiej nadają się rzadkie żywice.Do dostania w sklepach modelarskich - w razie czego można się dopytać sprzedawcy jaka byłaby najlepsza.Nie radzę rozcieńczać żywić jakim kolwiek rozpuszczalnikiem.
-Pasta do podłogi - Taka zwykła najtańsza sprzedawana w butelkach czasem w puszkach.
-i oczywiście śruba pociągowa.
Pracę zaczynamy od posmarowania śruby rozdzielaczem(pasta do podłogi) i odczekaniu aż wyschnie.
Następnie rozrabiamy żywicę(według przepisu) z utwardzaczem i nasączamy nasze włókno węglowe.
Kolejnym krokiem będzie owinięcie śruby włoknem z pewnym nadmiarem na obróbkę i przesączenie całości dodatkowo żywicą.
Można również całość umieścić w formie o żądanych kształtach zewnętrznych.
Po odczekaniu ok.24h mamy gotową śrubę - pozostaje tylko obrobić ją z zewnątrz.
UWAGA:
Należy się uwijać po rozrobieniu żywicy gdyż po kilkunastu minutach zaczyna gęstnieć.
P.S
Przeprasza że się tak rozpisałem.
Pozdrawiam.