================
TO JEST BARDZO ISTOTNE .
Napisalem iz czas powstania ukadu testowego widze nawet do 3 miesiecy .....Dlaczego taki czas ?
NP. Siedze-pracuje realnie teraz nad przygotowaniem oprzyrządowania aby zrealizować zlecenie od stałego klienta i to jest najważniejsze .Forum musi poczekać .
-----------------------
Tak ,,,,,mam pewne doświadczenia z układami nagrzewnic indukcyjnych........Inaczej nie napisałbym nigdy tekstu - Zrobie to.
----------------------
Tak, Mam doświadczenia z układami tranzystorowymi wysokich mocy pracujacych przy wysokich napieciach czyli
w granicach 350V ,niemam doświadczeń w układach o napieciu około 500V i dlatego potrzebuje układu testowego .
Dodane 3 minuty 55 sekundy:
==================
Zupełnie inna kwestia ......widze iż po zesłaniu tematu tej nagrzewnicy do działu "na luzie " jest fajniej .
Bo zaczeli pisać w temacie ludzie generalnie zainteresowani .
Dodane 2 minuty 37 sekundy:
Avalyah pisze: ↑07 lut 2020, 21:57
kwarc pisze:Ale też trzeba dawać prace Swoim.
A no to bardzo szlachetnie. Myślałem, że chodzi tutaj o jakość chińskich płytek, a ta zwykle przewyższa te nasze polskie. Nie wspominając o znacznie niższej cenie, szczególnie przy małych partiach kilkudziesięciu/kilkuset sztuk. No i oczywiście tym, że szybciej te płytki można sprowadzić z Chin niż od naszego rodzimego producenta.
Spoko ja mam na myśli pewien balans ,co musimy to trzeba zamawiać z Chin ,ale co sami możemy wykonać to przynajmniej powinniśmy zamawiać pomiedzy sobą ......
Dodane 6 minuty 26 sekundy:
Spoko ja już odpusciłem ten tekst z "oszolomami ".Zapomnialem o tym i niema do czego wracać .......
Dzieki za wartosciowe linki ,one sa bardziej wartościowe dla osób czytajacych ten temat . Ja to znam.
Ale osobiście Ciebie witam w temacie .
Dodane 8 minuty 8 sekundy:
tuxcnc pisze: ↑08 lut 2020, 12:57
Przede wszystkim trzeba odróżnić narzędzie uniwersalne od specjalizowanego.
Jeśli ktoś potrzebuje w linię produkcyjną wkrętów M3x20 wbudować nagrzewnicę do ich hartowania, to sobie może zbudować prosty układ i metodą prób i błędów dobrać właściwe wartości elementów.
Tak właśnie robią autorzy tych wszystkich układów LC, chociaż nie mają żadnej linii i niczego nie produkują.
Otóż układ rezonansowy LC działa w ten sposób, że energia pulsująca w obwodzie raz jest magazynowana w polu magnetycznym cewki, a raz w polu elektrycznym kondensatora.
Poprzez prostą analogię można powiedzieć że to tak jakby wodę przelewać z wiadra do konewki i z powrotem - o ilości płynącej wody decyduje pojemność mniejszego naczynia.
Krótko mówiąc, jeśli pojemność nie jest dobrana do indukcyjności, to regulacja częstotliwości nie wystarczy żeby uzyskać założoną moc.
I to dlatego te improwizowane układy LC nadają się tylko do grzania gwoździ.
Ja sobie nie wyobrażam UNIWERSALNEJ nagrzewnicy indukcyjnej bez sterowania mikroprocesorem, ale jeśli ktoś zna takie urządzenie, to niech je przedstawi ...
Witam .Jesteś tu mile widziany ........
W tym co napisaleś jest oczywiście prawda .I zgadzam sie z tym .
Co mam Tobie napisać ? Mam troszke inną wizje ale ....to wszystko wyjdzie w testach tego układu "testowego"...
Na przykład ,czy bedzie potrzeba korekcja czestotliwości pracy układu . Albo inna kwestia ....czy układ musi pracować jako system rezonansowy ? To chce przetestować . Bo tu uwaga moja .Jesłi chodzi o nagrzewnice np. 4kw to wcale nie musi byc to system dynamicznie dopasowujacy sie do rezonansu.
Dodane 26 sekundy:
Z tym iż ja chce docelowo 10kw.
Dodane 7 minuty 13 sekundy:
=================
Tu zdradze swoja wizje ukladu ....Nie chodzi o dopasowanie rezonansu a sposób transformacji energi który wcale nie musi bazować na zjawiskach rezonansu.
Ztym iz jasno pisze iż swoja teorie musze przetestować .Tak wiec na razie jest to tylko moja teoria.
===========
Na czym to bazuje ? aby przetransformować energie w układzie magnetycznym nie potrzebujemy działać w jego zakresie rezonansowym........
Dodane 1 minuta 10 sekundy:
Znaczy to nie teoria bo to działa ale chodzi o sprawdzenie w układzie mocy .
Dodane 1 minuta 52 sekundy:
=========================
Jakto ? Oco chodzi?
Zasilacze po 1000 wat nie dzialaja na zadnej zasadzie rezonasnu tylko na zasadzie przeniesienia energi .....
Dodane 2 minuty 1 sekunda:
transwormacji energi......a rezonase swoja drogą ,ale poco jak to działa bez rezonansu.
Dodane 1 minuta 19 sekundy:
To nie układ radiowy gdzie sie zmacnia słabe sygnały w ukladzie rezonansowym .
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
=====================
układy transwormacji energi działają bez potrzeby pracy na czestotliwościach rezonansowych .
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
Kiedy tak sie dzieje ? Kiedy istnieje silne sprzezenia magnetyczne układów .
Dodane 8 minuty 33 sekundy:
--------------------------
wiekszość konstruktorów nagrzewnic robi wielkiego byka myśląc iż to musi pracować na zasadzie rezonansu .....
dają wielkie zestawy kondesatorów i petlice o kilku zwojach i tak wielki h_j z tego wychodzi ......
Ja mam inne podejście do tematu.
Dodane 3 minuty 55 sekundy:
A przecież jak bardzo są ślepi ........nie widzą tego iż wysokiej mocy przetwornice nie bazują na układach rezonansowych .
Aby przenieść energie ,nie trzeba wprawiać układu w rezonans .
Dodane 1 minuta 9 sekundy:
==========================================
zjawisko rezonasu to jedno a zjawisko indukcji to drugie .............
======================================================
Dodane 5 minuty 9 sekundy:
======================
z zupełnie innej mańki .Tak trafiliście na człowieka który nie chce wszystkiego trzymać dla siebie ale chce aby wiedza sie rozeszła ...........
Falowniki ,znacie to ...wiec falownik o mocy powiedzmy 25 KW ,czy tam sa jakieś rezonanse ?
A dziala !!!!!
Czy tam sa jakieś uklady rezonasowe z kondensatorów ? Nie . A dziala ..
Pisze takie teksty na tym forum bo ....zawsze znajdzie sie kilka osób co skumają .......
Dodane 3 minuty 39 sekundy:
========================
Po to buduje układ testowy aby to wszystko posprawdzać .............
================================================
Dodane 1 minuta 23 sekundy:
Nie wierze iż taki układ nagrzewnicy musi pracować w rezimie rezonansu .
Dodane 37 minuty 11 sekundy:
=============
Wiem iż są to odważne teorie .......
Ale mam nosa do rozkminiania ciekawych tematów .....
========================================
Dodane 5 minuty 54 sekundy:
I tu....nie jeden trudny temat rozkminilem

ten tez rozwale i poznam . A jestem na dobrej drodze nie dzieki internetowi tylko dzieki umiejetnosci samodzielnego myslenia .........Polecam krztałcić Tą umiejętność .Każdemu konstruktorowi.
Dodane 13 minuty 13 sekundy:
===============================
z zupełnie innej strony moj tekst ...skad czerpać wiedze ? są żródła .Niezawodnym żródłem są publikacje patentów ........Na drugim miejscu sa opracowania naukowców którzy udostepnili to w internecie .
Co należy interpretować z dystansem . Fora .opinie ludzi piszacych po forach .Generalnie.