IMPULS3 pisze: ↑05 lut 2020, 20:33
kwarc pisze:Narazie moze byc w temacie na luzie ,spoko moi kochani Admini .
Wsadziłem go tu w ten dział bo sposób w jaki poprowadziłeś na początku ten temat na to zasługiwał. Chodzi o to założenie że chcesz się z kogokolwiek śmiać tylko dlatego że być może czegoś nie będzie wiedział o temacie nagrzewnic indukcyjnych. Więc jeśli zmienisz podejście a temat będzie merytoryczny a nie taki jak obecnie czyli "zrobię bo wiem jak" to temat wróci do działu elektroniki bo faktycznie jest wartościowy. A póki co będę go pilnie obserwował.
Co do adminów to my czyli te zielone to moderatorzy a nie administratorzy strony więc to nie to samo.
kwarc pisze:Zrobie jako pierwszy na forach nie tylko Polskich ten cholerny uklad nagrzewnicy 10KW .
Na forach może i tak ale ogólnie to już ten temat w mniejszej mocy był ruszony i opublikowany w EDW a w wersji internetowej jest np.
https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2940.pdf
A projekt pochodzi o którym wcześnej wspomniałem to właśnie od tego gościa.
http://www.portalnaukowy.edu.pl/index.p ... &showall=1
Spokojnie IMPULS3 . Przecież zaakceptowałem to ze dales temat do "na luzie "
Co do tekstów ze inni to zrobili .....Nikt nie zapodał konkretów jak wykonać taką przetwornice tak aby to było osiagalne dla przecietnego konstruktora ...Bo opracowania naukowe i inżynieryjne oczywiscie są .Tylko tam niema zadnych docelowych schematów z zastosowaniem konkretnych dostępnych czesci....W dodatku osiagalnych dla każdego .
Tu jest analogia do innego mojego tematu czyli odczytu liniału pomiarowego profesjonalnego ........
Też opracowań jest multum ale ....teoretycznych .....
A Ja zapodałem tani i profesjonalny system odczytu dla liniałów .
Tam tez były kłótnie .....
A że jestem beszczelny pisząc iż potrafie robic takie układy To dla wszystkich czytelników aby wiedzieli jak to zrobić !!!!
Dodane 1 minuta 31 sekundy:
A PS co do linków te co wkleił IMPULS ....To są zabawki dla naiwnych .....
Ten temat nie dotyczy zabawek .....
Dodane 2 minuty 22 sekundy:
Tu nie chodzi o nagrzewanie śruby fi 8 przez kilka minut w tworniku o 6 sciu zwojach ...

temat dotyczy profesjonalnej nagrzewnicy .
Dodane 1 minuta 14 sekundy:
DIZZI1 pisze: ↑06 lut 2020, 22:54
Witajcie "oszołomy" ja też mam chętke na taką nagrzewnice .
Jesli miała by poprawnie pracować to musi posiadać PLL (indukcyjnoś metalu w czasie nagrzewania się zmienia i trzeb
by urządanie ciągle dostrajać a tak dostroi się samo) przy dużych mocach bo ta zabawka ze schematu to zwykły generaorek małej mocy i zasilany małą mocą co przy odstrojeniu nic mu nie zrobi .
Pomyślał ktoś o zastosowaniu urządzenia dogrznia garnków (kuchence indukcyjnej) już mam dwie płyki tylko trzeba
je ruszyć bo sterowane są procesorem a ztym niemogę się dogadać.
Tu jest coś co was zainteresuje :
https://highvoltageforum.net/index.php?topic=116.0
Więcej drugim razem teraz wasza kolej.
Dodane 1 godzina 1 minuta 5 sekundy:
Tu jest na filmiku jak nie psując kuchenki indukcyjej grzać :
https://highvoltageforum.net/index.php?topic=919.0
Choć zaczołeś od "oszołomy " coś tam kumasz w temacie .
Dodane 6 minuty 16 sekundy:
tuxcnc pisze: ↑05 lut 2020, 21:18
Naprawdę nie mam ambicji nikomu niczego tłumaczyć, a już tym bardziej czegokolwiek udowadniać, ale mam taką uwagę natury ogólnej, że wyścigówki formuły 1 nie buduje się wkładając siedem silników z samochodu seryjnego, bo to z zasady nie ma prawa działać.
Gdyby autor wątku kupił sobie jakieś IGBT na 100A i napędził to jakimś Nucleo z pomiarem kształtu przebiegów i inteligentnym sprzężeniem zwrotnym, tobym pokibicował.
A tak to szkoda czasu.
Narazie zrobie podstawowe założenia czyli ,do 5 KW na podstawie tego czesciowego schematu jaki zapodałem .
A jak i oco chodzi z niuansami to zgrubsza wiem .
Z tym iz , ukladam pakiet płytek PCB do zamówienia w firmie i to jeszcze troche czasu mi zajmie .
=======================
Własnie tu wczesniej nowy kolega wspomniał ,sa kuchenki indukcyjne np. podstawowe maja 2,5 KW zerknijcie sobie na schematy.To co tam zobaczycie to nie zadna magia .
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
PS . ten schemat zamiecze w formie ukonczonej ......Znaczy tego doswiadczalnego ukladu 5KW.
Dodane 2 minuty 23 sekundy:
z tym iz sa to juz bardziej kosmetyczne uzupelnienia bo cały zespół sterowania stopniem mocy juz tam zamiescilem.
Pozostalo dodać dla samego scalaka -generatora potrzebne podstawowe podzespoly .
Dodane 1 minuta 40 sekundy:
No i oczywiscie sam stopien mocy ........Ale mam wizje na taki stopien mocy ......i to zadziala .
Dodane 4 minuty 20 sekundy:
Cały układ doswiadczalny ,schemat i foty z jego dzialania zamieszce ,5KW.
Układ 5 kw powinien rozgrzewac np.pret stalowy fi 20 do koloru czerwono wisniowego w czasie okolo 10-20 sekund .
Dodane 1 minuta 43 sekundy:
Docelowa nagrzewnica 10KW powinna rozgrzewac taki pret fi 20 w okolicach 5 sekund .
Dodane 1 minuta 7 sekundy:
a skąd to wiem ? Poprostu wiem.
Dodane 4 minuty 21 sekundy:
======================
Czy bedzie potrzebna korekcja fazowa "wstrzykiwania "energii ? Tego jeszcze nie wiem ale sprawdze.
Oczywiście i o dziwo znam te kwestie

.Po to powstaje uklad doswiadczalny 5kw.
Dodane 3 minuty 28 sekundy:
Tu uwaga ....istnieja profesjonalne nagrzewnice które nie przejmuja sie zmiennymi rezonansami powstającymi kiedy w twornik wsuwa sie nagrzewany detal.
Dodane 5 minuty 2 sekundy:
===============
Czy tranzystory mocy to mosfety czy igtb ......to sie okaże . Na starcie dam mosfety .
niewiem jaką czestotliwosc docelową wybiore .
Nie boje sie układu z równoległymi mosfetami.Igtb sa wolniejsze ,ale to wyjdzie po próbach.
Tu nie chodzi o oszczednosci kilkuset złotych ,to ma dzialac.
Dodane 5 minuty 15 sekundy:
PS ,i tak tranzystory mocy nie są tu najdroższym elementem kon strukcji ....
Dodane 1 minuta 44 sekundy:
Najdroższym i najtrudniejszym w zaprojektowaniu jest tor wysokoprądowy .
Dodane 1 minuta 52 sekundy:
Oraz caly system chlodzenia ......
Dodane 6 minuty 39 sekundy:
===================
To nie jest tania konstrukcja ........aby ktos nie myslał ze za drobne kilkaset zlotych uda sie to zrobic .
majac mozliwosci warsztatowe i samodzielne wykonanie oprócz samych PCB całość wstępnie oceniam na około
4k zl ,oczywiscie taka samoróbe do wlasnych zastosowan .
Dodane 1 minuta 34 sekundy:
I tu nie licze kosztów czasu i ukladów testowych.No tanio nie jest .