Witam
Tak jak w tytule na ile godzin spawania wystarcza wam butla argonu 8l.(150At) w metodzie tig.
Podłączyłem dziś spawarkę migatronic delta 160 do tiga... Zaczynam dopiero sie "bawić" tigiem.
Zastanawiam się na ile starcza gazu(argonu).
W buli było 145 atmosfer, ale po nie całej godzinie (może 40min) z butli 8l. Zostało 110 atmosfer przepływ gazu 8 l/min elektroda 1,6 i ceramika NR7(bo tak było założone w nowym kablu), ale zmyśle że bardzo dużo gazu poszło wyczytałem że taka butla starcza na 10 godzin więc gdzie jest problem?? Nadmienię, że reduktor firmy perun..
Czy możecie mi napisać, jakie nastawy przepływu gazu do danych elektrod i ceramiki, w jakich konfiguracjach powinno się je stosować. Z założenia będę spawał elektrodą 2,4 i ceramiką nr7 czy to dobre połączenie?. Oczywiście do spawania zwykłych blach, rurek itp. Jak i czym się objawia, że jest za mało jak i za dużo gazu?.
PS. Czy jest w sieci jakiś wirtualny kurs czy objaśnienia(wskazówki) dotyczące spawania tig obejrzałem filmiki na youtube jak i przeczytałem posty na różnych forach. Ale nie ma wszystkiego w jednym miejscu a w zasadzie tylko odpowiedzi na konkretne pytania.. A nie ma opisanego krok po kroku (ze zdjęciami), co i jak.
Na ile godzin spawania TIG wystarcza wam butla 8l argonu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Na około 10 godzin, tak jak piszesz. A po co na elektrode 1.6 zakładasz porcelanke 7? Tak jak ja wiem to na elektrodę 1 się daje 4/5, na 1.6 4/5/6, a na 2,4 6/7 ewentualnie 8.
Co do przepływu gazu to ustawiasz tak żeby nie za duzo i mnie za malo, bo jak na porcelane 4 ustawisz8 litrów to będzie sie gaz wirował i mieszał z powietrzem i spoina Ci się utlen, powstaną pory i trzeba będzie głęboko szlifować. A jak za mało to będzie mniej więcej tak samo. Jak spawasz na wietrze to trochę większy przepływ bo Ci rozdmucha i będzie du..a. Mam nadzię, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam spawacz21
Co do przepływu gazu to ustawiasz tak żeby nie za duzo i mnie za malo, bo jak na porcelane 4 ustawisz8 litrów to będzie sie gaz wirował i mieszał z powietrzem i spoina Ci się utlen, powstaną pory i trzeba będzie głęboko szlifować. A jak za mało to będzie mniej więcej tak samo. Jak spawasz na wietrze to trochę większy przepływ bo Ci rozdmucha i będzie du..a. Mam nadzię, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam spawacz21
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1