Mycie detali po obróbce
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Mycie detali po obróbce
Czym zmywacie ślady chłodziwa z detali? Kiedyś było tri, ale dawał zbyt wiele "radości" tym którzy czyścili, więc go zakazali.
Szukał bym czegoś, w co zanurzyłbym detale np w koszyku i wyjmuję czyste (tak, wiem, marzenia są bez wad).
Szukał bym czegoś, w co zanurzyłbym detale np w koszyku i wyjmuję czyste (tak, wiem, marzenia są bez wad).
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Izopropanol nalany do spryskiwacza i czyściwo czy inna szmata, nie musi być jakoś specjalnie drogi i czysty(denatural w zupełności wystarczy - a można jeszcze taniej).
Plusem jest to że nie uszkodzi żadnej "słoniny" (pom, teflon, boramid etc.).
Jeżeli robi się dużo drobnych/delikatnych detali o skomplikowanym kształcie(np. elektrody do drążarek), warto zainwestować w myjkę ultradźwiękową ew. "aerograf" (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa - wygląda jak mocno uproszczony pistolet lakierniczy z długą dyszką).
Plusem jest to że nie uszkodzi żadnej "słoniny" (pom, teflon, boramid etc.).
Jeżeli robi się dużo drobnych/delikatnych detali o skomplikowanym kształcie(np. elektrody do drążarek), warto zainwestować w myjkę ultradźwiękową ew. "aerograf" (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa - wygląda jak mocno uproszczony pistolet lakierniczy z długą dyszką).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja doradzam bardziej bezpiecznie - bez zagrożenia pożarowego, "radości" w trakcie użytkowania i kontaktu z onkologiem w przyszłości, czyli porządne detergenty.
W powszechnej sprzedaży detalicznej na zwykłych stoiskach z chemią domową dostępny jest bardzo dobry płyn o nazwie Voight (biała butelka, zielone napisy), który w dużym rozcieńczeniu zalecany jest do stosowania jako zwykły domowy detergent, a w małym rozcieńczeniu do czyszczenia mocno zabrudzonych rzeczy - prania ubrań roboczych, mycia narzędzi i silników.
Są też detergenty przemysłowe niedostępne w powszechnej sprzedaży detalicznej, handlują nimi wiodący dystrybutorzy chemikaliów. Niestety, minimalna wielkość zamówienia to co najmniej beczka. U nich należy popytać, coś doradzą. Znanym mi tego rodzaju detergentem jest produkt o nazwie pasta ABS Na.
W mojej etatowej robocie jest to półprodukt do produkcji różnych materiałów, w których charakter myjący jest istotny. Materiały te przeważnie zawsze zawierają inhibitory korozji.
W powszechnej sprzedaży detalicznej na zwykłych stoiskach z chemią domową dostępny jest bardzo dobry płyn o nazwie Voight (biała butelka, zielone napisy), który w dużym rozcieńczeniu zalecany jest do stosowania jako zwykły domowy detergent, a w małym rozcieńczeniu do czyszczenia mocno zabrudzonych rzeczy - prania ubrań roboczych, mycia narzędzi i silników.
Są też detergenty przemysłowe niedostępne w powszechnej sprzedaży detalicznej, handlują nimi wiodący dystrybutorzy chemikaliów. Niestety, minimalna wielkość zamówienia to co najmniej beczka. U nich należy popytać, coś doradzą. Znanym mi tego rodzaju detergentem jest produkt o nazwie pasta ABS Na.
W mojej etatowej robocie jest to półprodukt do produkcji różnych materiałów, w których charakter myjący jest istotny. Materiały te przeważnie zawsze zawierają inhibitory korozji.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 11:50 przez gregor1975, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Myjka wannowa ze zwyklym ludwikiem bo nie toksyczny więc może sobie stać na codzień... jak jest potrzeba to po takim umyciu i obciekbieciu wladam do wanienki z ekwstakcyjną. Wtedy jest idealne. Jak mi się produkcja zaczyna to myję tak tysiące części i się sprawdza zwłaszcxa ze potem detale są polerowane na sucho więc nawet odrobina tluszczu zostawi smugi.
Pozdrawiam
FDSA
Pozdrawiam
FDSA