Mostek H przełączanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Mostek H przełączanie
Na wstępie zapytam, co jest nie tak z tym mostkiem. Zakładając że narysowana jest tylko połowa, załączanie odbywa się za pomocą transoptorów.
Zmontowany układ jest dokładnie wg tego schematu i załącza i odłącza się tylko dolny tranzystor - czyli IRF9Z34.
Górny się nie załącza, czyli prąd przez cewkę nie płynie.
Gdy podłącze tak jak wg lini przerywanej, czyli bez tranzystora IRFZ44 to układ pracuje prawidłowo, czyli załącza przepływ prądu przez cewkę.
Coś jest nie tak ?? Domyślam się że chodzi o prąd/napięcie na G górnego tranzystora, ale nie wiem jak się za to zabrać.
poza tym, oba transoptory są załączane z klawisza który jednocześnie załącza przepływ prądu przez diody transsoptorów. Czyli oba tranzystory PC817 jednocześnie są otwarte bądź jednocześnie zamknięte.
Zmontowany układ jest dokładnie wg tego schematu i załącza i odłącza się tylko dolny tranzystor - czyli IRF9Z34.
Górny się nie załącza, czyli prąd przez cewkę nie płynie.
Gdy podłącze tak jak wg lini przerywanej, czyli bez tranzystora IRFZ44 to układ pracuje prawidłowo, czyli załącza przepływ prądu przez cewkę.
Coś jest nie tak ?? Domyślam się że chodzi o prąd/napięcie na G górnego tranzystora, ale nie wiem jak się za to zabrać.
poza tym, oba transoptory są załączane z klawisza który jednocześnie załącza przepływ prądu przez diody transsoptorów. Czyli oba tranzystory PC817 jednocześnie są otwarte bądź jednocześnie zamknięte.
- Załączniki
-
- przyklad.jpg (37.23 KiB) Przejrzano 4268 razy
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Napisz jak podłączasz napięcia - IRFZ44 jest typu N, IRF9Z34 jest type P. Nie zgadza mi się tu polaryzacja i sterowanie - jakby te tranzystory były włożone odwrotnie ( jeżeli dobrze odczytuje intencje autora), bo bramka N-feta IRFZ44 powinna być sterowana napięciem najlepiej około 10 V wyższym niż niż to na X1-1.
Gdyby zamienić miejscami Q1 i Q2 to chyba by to zadziałał lepiej....
Gdyby zamienić miejscami Q1 i Q2 to chyba by to zadziałał lepiej....
-
- Kontakt:
I znofoo mój błąd
, sugerowałem się schem. od TMC239 z dataszita, tam jest błąd. Ale na płytce mam prawidłowo i napięcie jest około 5.2V czyli tyle ile być powinno.
Zastanawiam się tylko, czy nie powinno być więcej, czyli np. koło -10V

Zastanawiam się tylko, czy nie powinno być więcej, czyli np. koło -10V

- Załączniki
-
- Gdzie się człowiek śpieszy, tam się diabeł cieszy.
- przyklad.jpg (32.95 KiB) Przejrzano 4252 razy
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
R1 (mała wartość) ciągnie bramkę Q1 do + . W zależności od sprzężenia optycznego PC817 tranzystor w transoptorze może się w tych warunkach nie całkiem otwierać tak ,że na bramce Q1 napięcie może być za małe do otwarcia .Zwiększ napięcie do 10 V jeśli i to nie pomoże zwiększ wartość R1 do 1K lub więcej.
-
- Kontakt:
Na obecną chwilę, dałem tam 1k, oraz zwiększyłem napięcie do -10,6V czyli R8=1k.
Jest to samo.
Gdy transoptory są załączone tranzystor górny jest na -10V w stosunku do zasilania a dolny na masie układu.
Jak zwolnie przycisk, czyli napięcie na bramce dolnego rośnie do 5 V a górnego do potencjału zasilania, to prąd nadal nie płynie.
Dolny tranzystor się jednak otwiera, górny nie.
Jest to samo.
Gdy transoptory są załączone tranzystor górny jest na -10V w stosunku do zasilania a dolny na masie układu.
Jak zwolnie przycisk, czyli napięcie na bramce dolnego rośnie do 5 V a górnego do potencjału zasilania, to prąd nadal nie płynie.
Dolny tranzystor się jednak otwiera, górny nie.
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)