Opis / problem dotyczy tokarki Mori Seiki MSX-850III Model NL 2500SMC/700 z MAPPS III, rok produkcji chyba 2007.
W/w maszyna pracuje na sterowaniu Mitsubishi Meldas, lecz nie jestem pewny na której wersji.
1. Chciałbym zmienić język i wszedłem w menu Setup, widoczne na tym zdjęciu

EDYCJA 1
Rozumiem że po dokonaniu zmian należy wcisnąć klawisz INPUT, po czym u mnie pojawia się na czerwono napis Protection Don. Z wolnego tłumaczenia wynika że jest "blokada" tzn ochrona zapisu i m.in. dla tego żadnych zmian nie przyjmuje.
Jak wyłączyć tą blokadę ? może podczas uruchamiania maszyny trzeba ją zbotoować w jakiś specjalny tryb, używając do tego sekwencji - kombinacji klawiszy. A może aby zapisać zmiany trzeba użyć kombinacji klawiszy, może kilku jednocześnie ?
2. Załóżmy że wprowadziłem zmiany w setup. Teraz jak wyjść z menu setup i powrócić do standardowych ustawień. Z moich prób wynika że tylko poprzez (czerwony OFF) wyłączenie tokarki można opuścić setup, a po ponownym włączeniu mamy już standardowe ustawienia. Lecz nie jestem pewny czy w takim przypadku zmiany które wprowadzę zostaną zapamiętane ?.
EDYCJA 2
Już wiem jak wyjść z menu Setup bez wyłączania maszyny. Wystarczy wcisnąć ponownie klawisz System

3. Wiem że w/w tokarka ma sterowanie Mitsubishi Meldas, lecz jak sprawdzić którą wersję ? póki co namierzyłem manuale do Meldas 60-60S Series i Meldas C6-C64-C64T i nie wiem który jest właściwy.
4. Jak to jest z tym Meldas, jest to nakładka na Fanuc, jeśli tak to jaki ? czy w zasadzie oddzielne dzieło Mitsubishi.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję, zwłaszcza na punktach 1 i 2 najbardziej mi zależy.