Mori Seiki ??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Mori Seiki ??
witam wszystkich
co myslicie o maszynach mori seiki i ich sterowaniu ?? czy ktos na takiej pracuje?? dokladnie chodzi o maszyne wielo-zadaniowa 5-osiowa. prosze o opinie

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
nie wiem co jedno z drugim ma wspolnego. kotwiczenie jest po to by nie bylo drgan przy obrobce...LunaticAllegro pisze:tak sztywne i masywne ze nie wymagaja kotwiczenia...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Co do sztywności maszyn to mogę się zgodzic..
Ale właśnie kolega dobrze napisał.. nie wszystko złoto co się świeci..
Sterowanie to zwykły fanuc i do tego moriseiki dodaje coś na wzór fanukowego Manual Guide.. do programowania dialogowego..
Jak dla mnie to sterowanie jak na te lata to przeżytek..
Maszyny ogólnie fajne (mowa o nowych modelach)...
Ale np. moim zdaniem pożerają bardzo dużo oleju, który docelowo ląduje w wannie z emulsją i z emulsji robi się kicha.. więc do maszyny trzeba doliczyć po pierwsze jakąś cysterne na olej.. i konkretny sprzęt (skimer) do zbierania oleju z emulsji.
Po 2 tu ktoś napisał że serwis dobry... ja się z tym nie zgodze. ale każdy ma swoje zdanie.. Serwis przeciętny.. tyle że maszyny się nie psują to tyle dobre..
)
Ale właśnie kolega dobrze napisał.. nie wszystko złoto co się świeci..
Sterowanie to zwykły fanuc i do tego moriseiki dodaje coś na wzór fanukowego Manual Guide.. do programowania dialogowego..
Jak dla mnie to sterowanie jak na te lata to przeżytek..
Maszyny ogólnie fajne (mowa o nowych modelach)...
Ale np. moim zdaniem pożerają bardzo dużo oleju, który docelowo ląduje w wannie z emulsją i z emulsji robi się kicha.. więc do maszyny trzeba doliczyć po pierwsze jakąś cysterne na olej.. i konkretny sprzęt (skimer) do zbierania oleju z emulsji.
Po 2 tu ktoś napisał że serwis dobry... ja się z tym nie zgodze. ale każdy ma swoje zdanie.. Serwis przeciętny.. tyle że maszyny się nie psują to tyle dobre..

-
Pracowalem 2 lata na Mazaku a od 3 lat pracuje na Mori Seiki (NL 2500 i NL 2000) i i moge z czystym sumieniem stwierdzic, ze Mori jest jedna z najstabilniejszych maszyn na rynku. Mamy w firmie takze Haasy (amerykanski bubel), DMU, Gildemeistrera NEF 520, Unisign, wiec mam pewnwe rozeznanie w tym temacie. Sterowanie Mori Seiki to nie jest FANUC tylko Mitsubishi i MAPPS jako dialog. Mapps jest bardzo przejzysty i przyjemny w programowaniu i w odroznieniu od mazatrola, daje mozliwosc wygenerowania kodu NC. Taki kod mozna edytowac, co jest duza zaleta.
Nasza najstarsza mori pracuje juz od 4 lat bez zadnego problemu.
My uzywamy EdgeCam do generowania skomplikowanych programow i nie mamy zadnych problemow z komunikacja PC-MoriSeiki.
Pozdrawiam
Nasza najstarsza mori pracuje juz od 4 lat bez zadnego problemu.
My uzywamy EdgeCam do generowania skomplikowanych programow i nie mamy zadnych problemow z komunikacja PC-MoriSeiki.
Pozdrawiam