Witam kolegów.
Panowie mam pewien problem, mianowicie chciałbym zakupić sobie klucz dynamometryczny ale nie wiem jaki zakres takowy powinien posiadać, głównie pracuje przy użyciu aluminium oraz największym rozmiarem śrub M8 o klasie wytrzymałości 10.9, a więc nie ma możliwości aby przy połączeniu gwintowym elementów aluminiowych, stalową śrubą gwint na niej został odkształcony.
Więc z jaką siłą maksymalną można dokręcić śrubę aby gwint w otworze nie został odkształcony ani zerwany?
parametry Aluminium to:
Oznaczenie Al Mg Si 0,5 F 25
Stan: po wyżarzaniu starzejącym
Wartości mechaniczne:
Wytrzymałość na rozciąganie Rm min. 245 N/mm2
Granica plastyczności Rp0,2 min. 195 N/mm2
Gęstość 2.7kg/dm3
Wydłużenie przy zerwaniu A5 min.10%
Wydłużenie przy zerwaniu A10 min 8%
Liniowy współczynnik wydłużenia 2,6x10-61/K
Moduł sprężystości podłużnej E ok. 70.000N/mm2
Moduł sprężystości poprzecznej G ok. 25.000N/mm2
Twardość ok. 75HB – 2,5/187,5
czy dobrze myślę, że główną odpowiedzialną za to wartością będzie tutaj granica plastyczności? coś nie mam dzisiaj głowy żeby się za to zabrać, czy mógłbym prosić was o pomoc?
Moment dokręcania śrub, lekkie obliczenia
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Moment dokręcania śrub, lekkie obliczenia
Człowiek normalny ma marzenia.
Człowiek geniusz ma cele.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Z tego co się orientuję to dostępne są tabele z podanym momentem maksymalnym jaki dana śruba przenosi czyli, żeby jej nie ukręcić. Spotykałem się z przypadkami, że ktoś robił szum, że za słabo były śruby dokręcane, no bo tabelka itd. a konstrukcja skręcana już się odkształcała.
Nie wiem, czy ktoś poda Ci te wartości. Podejrzewam, że zupełnie wystarczające będzie jeśli zrobisz kilka prób i dobierzesz potrzebny moment dokręcenia.
Nie wiem, czy ktoś poda Ci te wartości. Podejrzewam, że zupełnie wystarczające będzie jeśli zrobisz kilka prób i dobierzesz potrzebny moment dokręcenia.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
hmm ale tak na chłopski rozum, to wychodzi na to że śrubę stalową o wytrzymałości 10,9 można dokręcić z maksymalną siłą 34,0Nm czy 33Nm (w zależności do jakiej tabeli spoglądamy), aluminium jest o wiele mniej twarde od stali więc klucz z zakresu 5-25 Nm będzie wystarczający.
No ale teraz pytanie z jaką maksymalną siłą będę w stanie dokręcić te śruby w aluminium?
No ale teraz pytanie z jaką maksymalną siłą będę w stanie dokręcić te śruby w aluminium?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
http://autofelicia.republika.pl/polaczenia.html - tutaj jest takie zdanie: "W praktyce przy przekroczeniu ok. 25 Nm dla śrub 8.8 zrywa się gwint w aluminium, ale dla śrub 5.8 odpadnie łeb śruby."
Więc klucz do ok 25 Nm powinien wystarczyć. Myślę, że jak już zauważono wyżej - nagwintować sobie kilka otworów w materiale i sprawdzić " w realu" przy jakiej wartości momentu gwint się zrywa.
Proponuję również wykonać próbę dla różnych śrub - 5.8 ; 8.8 ; 10.9.
Sam z ciekawości bym sprawdził, która tabela bliższa prawdy, niestety klucza się jeszcze nie dorobiłem ( tzn mam jeden, gdzieś schowany, ale chyba trzeba go sprzedać - zakres od 150 do 270 Nm - nigdzie mi się raczej nie przyda )
Więc klucz do ok 25 Nm powinien wystarczyć. Myślę, że jak już zauważono wyżej - nagwintować sobie kilka otworów w materiale i sprawdzić " w realu" przy jakiej wartości momentu gwint się zrywa.
Proponuję również wykonać próbę dla różnych śrub - 5.8 ; 8.8 ; 10.9.
Sam z ciekawości bym sprawdził, która tabela bliższa prawdy, niestety klucza się jeszcze nie dorobiłem ( tzn mam jeden, gdzieś schowany, ale chyba trzeba go sprzedać - zakres od 150 do 270 Nm - nigdzie mi się raczej nie przyda )
-
czyli wnioskując że klucz z zakresem od 5 do 25 Nm będzie wystarczający, mam jeszcze jedno pytanie, czy głębokość na jaką jest nacięty gwint w otworze ma znaczenie przy siłach dokręcania? na logikę jak dla mnie to tak... tylko czy ma to duże znaczenie?
[ Dodano: 2011-11-23, 17:06 ]
temat uważam za zamknięty. Ponieważ byłem dzisiaj na uczelni i skonsultowałem to z prowadzącym od podstaw konstrukcji maszyn i urządzeń. Wyliczyliśmy, hmm to znaczy Pan wyliczył że dopuszczalne momenty dokręcania oscylują w przedziale 10-12Nm .
Pozdrawiam czytających
[ Dodano: 2011-11-23, 17:06 ]
temat uważam za zamknięty. Ponieważ byłem dzisiaj na uczelni i skonsultowałem to z prowadzącym od podstaw konstrukcji maszyn i urządzeń. Wyliczyliśmy, hmm to znaczy Pan wyliczył że dopuszczalne momenty dokręcania oscylują w przedziale 10-12Nm .
Pozdrawiam czytających

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A to jest dobre pytanie. Bardzo rzadko poruszano, nawet w książkach, takie zagadnienie: w połączeniu śrubowym najwięcej siły przenosi jeden zwój (juz nie pamiętam czy pierwszy). Kolejny już mniej, trzeci trochę a czwarty chyba z 5%. Jeśli znajdę książkę to podam dokładnie. Wychodzi na to, że nie ma sensu stosować długich gwintów. Decydować mogą o tym inne względy. Po przemyśleniach na ten temat stwierdzam, że w/w sytuacja dotyczy przypadku jednokrotnego (lub w małej ilości przypadków) zastosowania gwintu czyli wkręcania śruby i jej obciążania. Wraz z ilością wkręceń dojdzie do zdeformowania lub zużycia zwoju najbardziej obciążonego i siły rozłożą się na większej ilości zwojów. Najlepiej widać to na nakrętkach, które są o wiele krótsze od śrub, z wiadomych względów, ale wytrzymują określoną ilość przykręcania i odkręcania. Po pewnym czasie zużyją się i dlatego w przypadkach gdzie nakrętki wykonują wiele cykli zakręć-odkręć , zalecam nakrętki długie np. śruba ściągająca w głowicy frezarki.sofix997 pisze:czy głębokość na jaką jest nacięty gwint w otworze ma znaczenie przy siłach dokręcania?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Odnośnie rozłożenia sił w nakrętce to masz racje kolego BYDGOST, na symulacji komputerowej którą to dzisiaj miałem okazje zobaczyć można było zaobserwować że przy danej długości gwintu moment dokręcenia występował np. 10Nm a gdy się ten gwint przedłużyło to moment był większy, natomiast później przy dalszym wydłużaniu gwintu różnicy nie było żadnej.