Moletowanie / Radelkowanie "bebna"

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Cinek84
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Moletowanie / Radelkowanie "bebna"

Post napisał: Cinek84 » 16 lis 2010, 22:06

Witam Forumowiczow,

Poszukuje Firmy lub metody na wykonanie precyzyjnego moletu krzyzowego.
Dane detalu:
"Beben" o srednicy 250mm +/- 0.02 , o dlugosci 300mm
Dane moletu:
Wymiary rombu 0.18 an 0.18mm +/-0.02
Skok 0.6mm
....Nie pamietam glebokosci.
Probowalem na tokarce CNC bardzo drogim narzedziem firmy ZEUS ale wymiary 0.18/0.18 ciezkie do utrzymania i jakosc nie najlepsza. Przeszlo do paru klientow ale wymagania co do jakosci sie zmienily. Jakosc moletu musi byc porownywalna do moletu wykonanego na szlifierce do moletu. W firmie mamy maszyne od Shipmann-a czy cos takiego.
Do dyspozycji mam tokarke 4 osie, moge sprobowac frezem ale mysle,ze bedzie to trwalo wiecznosc.Co doradzacie?
Beben sluzy do zgrzewania blistra, otwory ktore widzicie na zdjeciu moga byc wykonane po moletowaniu.

Obrazek

[ Dodano: 2010-11-16, 22:09 ]
Aha, Material Aluminium 6082T6 i 7075T6, mozliwe tez,ze w przyszlosci Stavax (stal narzedziowa)

Have a little faith in yourself.

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: acetylenek » 16 lis 2010, 22:57

W moletowaniu nie jestem specjalistą. Wg. mnie to można by rozwiązać gwintem wielokrotnym prawym i lewym trzeba zadbać o odpowiednie narzędzia bo kąt wzniosu linii śrubowej jest wymagający.
Jakosc moletu musi byc porownywalna do moletu wykonanego na szlifierce do moletu.
To chyba masz odpowiedź :mrgreen: - tylko pewnie to trochę drogo wychodzi.

Nie wiem co takiego robi firma ZEUS ale radełko nie ma wymuszonego ruchu względem przedmiotu więc szału z dokładnością skoku nie będzie z założenia metody obróbki chyba że radełkowanie obwiedniowe (właśnie sam wymyśliłem :lol: nie wiem czy takie coś się w ogóle robi)

Podstawowe pytanie chyba brzmi : "Jak to robią inni" bo to nie jest coś czego ktoś już wcześniej nie przerabiał.

Autor tematu
Cinek84
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Cinek84 » 17 lis 2010, 18:38

Faktycznie mozemy sobie zadac pytanie jak to robia oni? I w moim przypadku to na tyle bo oni to:

Uhlmann, http://www.uhlmann.de/nc/en.html
IMA, http://www.ima.it/

czyli OEM (Original Equipment Manufacturer) a ja pracuje w firmie ktora wykonuje oprzyrzadowania do ich linii blistrujacych, czyli "kopiujemy" produkt a zmieniaja sie tylko detale dotyczace produktu w tym przypadku tabletki.

acetylenek
Posty w temacie: 2

Post napisał: acetylenek » 17 lis 2010, 23:38

Zamawia ktoś "podróbkę" w "garażu" i narzeka na jakość eh. :mrgreen:

Proszę wybaczyć nazwanie firmy "w której pracujesz" "garażem" tak pasuje do kontekstu.

Obróbka skrawaniem jest jak podpis jak się dobrze przyjrzeć można "wywidzieć" jak to było zrobione. Jeśli wygląda jak szlifowane to pewnie było szlifowane a w takim razie narzędzie na 100% było prowadzone względem przedmiotu (czyli zupełnie inaczej niż radełko). Alternatywą dla szlifowania jest dokładne toczenie (i tu następuje powtórzenie mojego poprzedniego postu) gwintu wielowchodowego w prawego i lewego.

Może by tak zatrudnić (albo się podszyć pod nich) ekipę "Jak to jest zrobione" niech wyszpiegują. :mrgreen:

zdzicho
Posty w temacie: 1

Post napisał: zdzicho » 18 lis 2010, 18:15

Pewnie frezują na obwiednówce. Raz lewoskrętnie ,raz prawoskrętnie. Szybko i dokładnie.

Autor tematu
Cinek84
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: Cinek84 » 18 lis 2010, 19:47

"Pewnie frezują na obwiednówce. Raz lewoskrętnie ,raz prawoskrętnie. Szybko i dokładnie"

Nie mialem do czynienia nigdy z frezarka obwiedniowa wiec nie wiem jaka jest zasada jej dzialania.Poszperalem troche i wiem,ze sa to maszyny do miedzy innymi kol zebatych. Nie mam dostepu do takiej maszyny u nas w Firmie i nie wiem komu to wyslac.

"Alternatywą dla szlifowania jest dokładne toczenie (i tu następuje powtórzenie mojego poprzedniego postu) gwintu wielowchodowego w prawego i lewego"

Nie wiem jak to zrobic na naszych numerykach.Tzn. jak zadac maszynie pozycje startowa wiec jutro zamierzam zrobic to tak:
Specjalny frez zamontuje w oprawke obrotowa dla osi X. Wg. obliczen bede frezowal w osi Z i C(stopnie) w tym samym czasie, najpierew w prawo a potem w lewo. Zobaczymy co uzyskam...?

[ Dodano: 2010-11-19, 21:26 ]
Witam,

Wykonalem molet frezem specjalnym. Material 6082T6, srednica 23mm na poczatek. Skok moletu 0.6mm i diament 0.2 na 0.2mm. Efekt na miare oczekiwan ale, moja tokarzyna ma naped do 3000rpm na narzedziach obrotowych a tu przydaloby sie 10-20000rpm. Dla zainteresowanych zdjecie z "shadow graph-u".Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”