Dawno temu podpytywałem już w podobnym temacie, ale że życie płata różne figle to zamiast frezarki CNC kupiłem sobie waterjeta

Trochę na nim popracowałem jednak doszedłem do wniosku, że nie jest to to co chciałbym dalej robić.
Znowu zastanawiam się nad zakupem frezarki CNC, a jako że przy problemach z waterjetem otrzymałem tutaj dużo pomocy to pomyślałem, że podpytam też o frezarkę.
Nie potrzebuję frezarki do masowej produkcji ani do zdobywania kosmosu, lecz do pojedynczych prac zleconych głównie przez okolicznych tunerów samochodowych - czyli wszelkiego rodzaju adaptery, uchwyty, przejściówki, przeróbki felg itp.
W związku z tym mam parę warunków brzegowych, które chciałbym żeby taka maszyna spełniła:
1. maszyna ma być oczywiście zamknięta z magazynem narzędzi
2. stół roboczy musi mieć minimum około 600x600 (musi wejść swobodnie felga 20-21 cali)
3. musi być możliwość podłączenia sondy pomiarowej do bazowania
4. musi być możliwość przesyłania programów z kompa i to najlepiej stworzonych przez jakiś ogólnodostępny CAM (jeśli w ogóle taki istnieje)
5. najlepiej jak najbardziej user-friendly jeśli chodzi o obsługę od strony mechanicznej i elektronicznej.
6. fajnie byłoby jakby dało się dołożyć czwartą oś obrotową sterowaną elektronicznie.
Czy taką maszynę da się kupić za kilka(naście) wypłat minimalnych

Chciałbym pracę na tej maszynie potraktować jako naukę ale również nie chciałbym wpakować się w bagno gdzie okaże się, że 30-letnie maszyny to już złomy i nie trzymają dokładności.
Czego szukać? Nie muszę kupić już. Najbadziej przyjazny wydaje się być HH jeśli chodzi o sterowanie ale czy na pewno?
Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli to głupi pomysł to proszę mi to wybić z głowy