Rafalgl pisze: ↑26 lip 2023, 08:46
No szeregowo. Sonda do plusa, krokodylek do minusa zasilacza.
To jest połączenie szeregowe i równoległe:
To jak podłączyłeś?
Szkoda że
Tuxcnc tego nie zobaczy
Może namieszałem, nie tyle chodzi o nastawy, co pomiary względem moich nastaw i tego co faktycznie płynie w obwodzie.
Napięcie nie płynie.
Płynie prąd. Napięcie po prostu jest.
Czy mierzy prąd/napięcie jedynie na wyjściu czy na wejsciu, czy na obu.
Raczej każdy zasilacz jeżeli ma pomiar, to mierzy tylko na wyjściu.
Jeszcze mam wątpliwości co rozumiesz przez "wejście".
Przykład - dajmy na to, że podłączyłbym kondensator i wyłączył/zmniejszył napięcie przetwornicy do zera. Napięcie na wskazniku powinno wtedy zdaje się powoli opadać, tak jak rozładowuje się kondensator.
Tak.
Pytanie co się stanie z prądem. To zależy od budowy wyjścia przetwornicy. Są takie z wbudowanym obciążeniem "zbijającym" napięcie w razie potrzeby.
Jeżeli tego obciążenia nie ma, to napięcie będzie spadało bardzo powoli. Woltomierz pokaże bardzo powolny spadek. Amperomierz pokaże 0.
Jeżeli obciążenie jest, to napięcie będzie spadało szybciej, a amperomierz pokaże prąd ujemny (czyli wpływający do zasilacza).
No i czy przetwornica wtedy mi pokaże ten powolny spadek, czy pokaże zero na woltomiwrzu, choć w obwodzie nadal będzie plynał przez kilka sekund prąd z kondensatora?
Znów pomieszałeś napięcie i prąd. Płynięcie prądu nie ma nic wspólnego z napięciem (w tym kontekście).
Woltomierz pokazuje napięcie, niezależnie od tego jaki prąd płynie. Może pokazać 0V, mimo płynięcia prądu (gdy zrobisz zwarcie).
Może Ci chodziło o coś innego:
woltomierz pokaże 0, mimo że w obwodzie przez kilka sekund będzie napięcie (nie prąd).