A przy 1 obr/20min ?

Dodane 3 minuty 30 sekundy:
Przy jakich zakresach ? Na pół metrze to się można zawału nabawić przy jednostkowych robotach.
Ja mam tuce na wózkach i wyżej 4m nie zdarza się wejść.
A przy 1 obr/20min ?
Przy jakich zakresach ? Na pół metrze to się można zawału nabawić przy jednostkowych robotach.
Ja dokładnie o tym napisałem że skoro krokowiec 12Nm daje rade to takie serva, nie wiem ile one mają u kolegi ze 2 kW? to jest mega overkill. Ciekawi mnie to bo kolega pisał gdzieś że zmieniał serwa z ramką 110 na takie 130 czyli na większe. Bez jakiegoś sprzęgła przeciążeniowego to taki zestaw naprawde może zrobić kuku na maszynie. Z trzeciej strony 5 m/min przy śrubie o skoku 5 to jest raptem 1000 obr więc serwa nawet przy GZ nie zbliżą się do nominalnych obrotów, bo jak kilka dni temu przeglądałem oferte SZGH to te serwa "najwolniejsze" miały 1500 obr nominalnie. Strzelam że serwo 600-750 W spokojnie dało by radę z przełożeniem.atlc pisze: ↑05 kwie 2019, 00:41To są serwa czyli mają z grubsza ten sam moment od prawie że zera do obrotów nominalnych. W przypadku tego serwa moment zaczyna spadać od 2500 obr./min. do 5000 obr./min.
Tu masz dwa wykresy, które ładnie obrazują dlaczego serwa mają znacznie większy potencjał od krokowców.
![]()
![]()
A ja uważam, że ważniejsze niż nagrzewanie łoża od tarcia, jest obciążenie napędu (nie tylko silnika) wynikające z przyspieszenia. Trzeba w bardzo krótkim czasie rozpędzić ciężki suport do określonej prędkości a pod koniec drogi bardzo szybko go zatrzymać. Im wyższa prędkość, większa masa elementów i wyższe opory np tarcia to trwa to dłużej i wymaga większego momentu, zużywa więcej energii, powoduje szybsze zużycie serwa, paska lub sprzęgła oraz śruby. Jeżeli nie jest to produkcja masowa to moim zdaniem nie warto o to walczyć. A jeżeli mówimy o nowych maszynach to są one od początku projektowane z myślą o dużych szybkościach i przyspieszeniach. Są max. odchudzone, mają zmniejszone tarcie i często napędy liniowe.Petroholic pisze: ↑04 kwie 2019, 23:30Między 2 a 5 to i owszem ale między 2 a 10 jest już zauważalnaDOHC pisze: wydaje mi się że różnica między 2-5 m nie jest jeszcze aż tak duża żeby różnica była do wychwycenia.![]()
kamar pisze:A przy 1 obr/20min ?
atlc pisze:A tu część moich zabawek w trakcie modernizacji lub fabrykacji
Na przykład tokarka ma w zetce 200 i prędkości 30 m/min. Fajnie się patrzy na odjazd do zmiany narzędzia. ADHD.