Model w 3d, jak zrobić g-code ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Model w 3d, jak zrobić g-code ?
Witam, do tej pory przerabiałem elementy do wycięcia na g-code w cambam. Teraz zrobiłem sobie element w solidworks, zapisałem jako DXF ale co dalej zrobić żeby miał swoją grubość i żeby otwory w nim wycięte były takie jak w projekcie w solidzie bez dodatkowych ustawień warstw w cambamie ? Może nie zapisywać w dxf tylko w innym formacie ? Dodam że chodzi mi o mocowanie łożyska..

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jeśli chcesz się nauczyć wycinać różne rzeczy w 3d, to weź jakiś prosty projekt, ale ewidentnie w 3D a nie 2,5D. Niech tam będzie jakaś pochyłość po łuku albo stożek, zaokrąglenia krawędzi. Wtedy będziesz mógł popróbować z różnymi strategiami frezowania. Bo na podanym przykładzie zupełnie niczego się nie nauczysz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
A najlepiej to zacznij sam projektować w cad-zie zgodnie z wymiarami a później spróbuj "ustawić" ścieżke narzędzia a potem na obrabiarce wykanaj ten przedmiot. Z tego to i tak niewiele się nauczysz - tak jak kolega wyżej napisał. Jeżeli chcesz się uczyć to zacznij od podstaw i zakończ na gotowej bryle a zobaczysz, że co kolejna bryła to będzie lepiej i będziesz mógł eliminować własne błędy.
robert
robert
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Kubus838 - wszystko fajnie tylko jak pisałem powyżej wszystko rozbija się o czas...
Wrysowanie fazki w CAD - kilka sekund...
Zrobienie fazki w modelu 3d - też kilka sekund.
Wygenerowanie nowego kodu zawierającego fazki - kilka sekund.
Napisanie z palucha GC na fazki w podanych wymiarach zakładając (dla złośliwości
) frezowanie 4p wiercącym?
Wrysowanie fazki w CAD - kilka sekund...
Zrobienie fazki w modelu 3d - też kilka sekund.
Wygenerowanie nowego kodu zawierającego fazki - kilka sekund.
Napisanie z palucha GC na fazki w podanych wymiarach zakładając (dla złośliwości