Modbus RTU konfiguracja
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Modbus RTU konfiguracja
Czy ktoś zestawiał może Mach 3 ze sterownikiem Modbus?
Jest to fajna opcja wspomagająca do sterowania z portu LPT.
Chcę czytać "discrette inputs" i pisać do "coils".
Wykonałem sterownik: Modbus serial RTU client
Testowałem go z dobrym skutkiem programem: Modbus Master emulator
Jak teraz sprawić by Mach 3 reagował na sygnały wejściowe i wysyłał dane do modbus'a?
Slave sprawdzany w module testowym modbusa przy konfiguracji, w Mach 3 działa znakomicie.
Mogę do niego pisać - ustawiać "coil'e" oraz "holding registers" i czytać zeń "discrette inputs".
Mam tylko problem z opisaniem IO w "ports & pins" Mach'a tak, by można było ich używać.
Sprawdzałem w Mach Wiki - niestety opisana jest konfiguracja poprzedniej wersji Mach'a.
Jest to fajna opcja wspomagająca do sterowania z portu LPT.
Chcę czytać "discrette inputs" i pisać do "coils".
Wykonałem sterownik: Modbus serial RTU client
Testowałem go z dobrym skutkiem programem: Modbus Master emulator
Jak teraz sprawić by Mach 3 reagował na sygnały wejściowe i wysyłał dane do modbus'a?
Slave sprawdzany w module testowym modbusa przy konfiguracji, w Mach 3 działa znakomicie.
Mogę do niego pisać - ustawiać "coil'e" oraz "holding registers" i czytać zeń "discrette inputs".
Mam tylko problem z opisaniem IO w "ports & pins" Mach'a tak, by można było ich używać.
Sprawdzałem w Mach Wiki - niestety opisana jest konfiguracja poprzedniej wersji Mach'a.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, 20:06 przez ucy7400, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
hmm ciekawa sprawa
ja pełną obsługę modus robię przez logikę czyli brain taki mózg
łączymy sygnał obrabiamy je
na stronce widze tylko projekt i ogólny opis gdzie są schematy płytki lub wiecej info??
ja pełną obsługę modus robię przez logikę czyli brain taki mózg
łączymy sygnał obrabiamy je
na stronce widze tylko projekt i ogólny opis gdzie są schematy płytki lub wiecej info??
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Tutaj: MBIO jest opisany set'up z użyciem brain'a. Rozumiem, że jak w mach'u włączę działanie modbusa (wcześniej w nim testowanego i działającego) to brain będzie reagował np.: na sygnały wejściowe od razu? Czyli, że mogę z pomocą brain'a odnaleźć właściwą konfiurację "discrette input/sygnał/wejście brain'a"? Pytam, bo na LPT tak to działa...k-m-r1 pisze:...ja pełną obsługę modus robię przez logikę czyli brain...
Tutaj zaś jest opis konfiguracji ModIO - całość IO ma być dostępna przez ustawienia w panelu "Ports & Pins", w Mach'u.
Hmm, To jest projekt bardziej od strony programowania uC niż gotowa aplikacja do wdrożenia. Kod pisany jest w Bascom'ie, więc raczej dla poetów niż nerdówk-m-r1 pisze:...gdzie są schematy płytki lub wiecej info??

-
- Kontakt:
aha jeszcze jedno w machu są jak by dwa rodzaje tej szyny danych
pierwsza typowo do komunikacji z sterownikiem po modbus i plc
drugi sposób to plugin czyli troche inna wersja bardziej przystowosana do urzytkowników niż
i teraz tak na czerwono masz z plc
na żułto jak masz dodatkową płytke dorabianą do macha
chyba wiesz grzie wpisuje sie rejestry i adresy
to jak masz je wpisane to w logice podajesz input wejscie czyli rejestr i adres i dalej obrabiasz sygnał

trzeba mu przypisac w logice adresy z których ma czytac sygnały
jesli idzie o płytke i program to tylko zaglądałem do paczki ze strony nieznam sie na programowaniu mikro kontrolerów
czy będzie problem jak podeślesz schematy albo całosc sie jakos policzymy? możę dam rade sam zmontowac i podziałam coś wiecej
pierwsza typowo do komunikacji z sterownikiem po modbus i plc
drugi sposób to plugin czyli troche inna wersja bardziej przystowosana do urzytkowników niż
i teraz tak na czerwono masz z plc
na żułto jak masz dodatkową płytke dorabianą do macha
chyba wiesz grzie wpisuje sie rejestry i adresy
to jak masz je wpisane to w logice podajesz input wejscie czyli rejestr i adres i dalej obrabiasz sygnał

na czerwono będzie odrazu reagował ale to o plc chodziucy7400 pisze:Rozumiem, że jak w mach'u włączę działanie modbusa (wcześniej w nim testowanego i działającego) to brain będzie reagował np.: na sygnały wejściowe od razu? Czyli, że mogę z pomocą brain'a odnaleźć właściwą konfiurację "discrette input/sygnał/wejście brain'a"
jesli idzie o płytke i program to tylko zaglądałem do paczki ze strony nieznam sie na programowaniu mikro kontrolerów
czy będzie problem jak podeślesz schematy albo całosc sie jakos policzymy? możę dam rade sam zmontowac i podziałam coś wiecej
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Jakoś zawsze klikałem w ten plugin który wyświetla "żółte". Jak wywołałem "czerwone" to wszystko chodzi jak z płatkak-m-r1 pisze:na czerwono będzie odrazu reagował ale to o plc chodzi

Mogę Ci zaprogramować podesłany mikrokontroler - ewentualnie skonfigurować/zmodyfikować nieco kod. Płytek nie robię z braku czasu - tutaj wystarczy płytka uniwersalna.k-m-r1 pisze:...nieznam sie na programowaniu mikro kontrolerów...
Polecam też Arduino - płytka rewelacyjnie oprogramowana, popularna na całym świecie.
Soft Modbusa do niej arduino-mbrt
- Załączniki
-
- Panele dotyczące konfiguracji Modus w Mach3
- modbus_setup2.jpg (185.08 KiB) Przejrzano 3583 razy
-
- Kontakt:
pujdzie ale jest wolnyucy7400 pisze:Sterowanie motorem pewnie nie pójdzie bo modbus jest zbyt wolny...
nieukrywam nieznam sie na tym jestem troszku zielonyucy7400 pisze:Mogę Ci zaprogramować podesłany mikrokontroler - ewentualnie skonfigurować/zmodyfikować nieco kod. Płytek nie robię z braku czasu - tutaj wystarczy płytka uniwersalna.

-
Sterowanie "Output Coils" w VB
Wysyłanie na wyjścia - ustawianie pojedynczych bitów na dwa sposoby...
A jak czytać wejścia albo rejestry?
W dokumentacji znalazłem tylko:
Kod: Zaznacz cały
' output coils 6 i 7
For x = 1 To 10
SetModOutPut(7,1) ' register, state 1
SetOutBit(6, 0) ' register, byte value?
message ("coil6 = 1, coil7 = 1")
sleep 250
SetModOutPut(7,0) ' register, state 0
ReSetOutBit(6, 0)
message ("coil6 = 0, coil7 = 0")
sleep 250
Next x
End
W dokumentacji znalazłem tylko:
If GetInput (*) then
-
- Kontakt:
-
Znam, znam...
Jednak można inaczej:
' Mach3, without seriall Modbus plugin, read/write only to two selected inputs & two outputs.
'
' output coil registers: 0-7 single bit each
' discrette input reg.: 0-7 single bit each
' input register: 64-71 two byte each
'
' output coil
For x = 0 To 7 'mach inputs < 63, 8 registers
SetModOutPut(x,1) 'register, state 1
message ("coil" & x & " = 1")
sleep 250
SetModOutPut(x,0) 'register, state 0
message ("coil" & x & " = 0")
sleep 250
Next x
' discrette input register
Dim y (9) As Byte 'one byte, 8 registers
For z = 0 To 7 'mach inputs < 63
y(z) = GetInput (z)
Next z
message ("discrette inputs 0 to 7 = " & y(0) & y(1) & y(2) & y(3) & y(4) & y(5) & y(6) & y(7))
sleep 1000
' input register
Dim q (9) As Double 'two byte, 8 registers
For u = 64 To 71 'mach inputs > 63
v = u - 64 'first place in table > 0
q(v) = GetInput (u)
Next u
message ("register inputs 64 to 71 = " & q(0) & ", " & q(1) & ", " & q(2) & ", " & q(3) & ", " & q(4) & ", " & q(5) & ", " & q(6) & ", " & q(7))
End
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1