grisha pisze:co znaczy napiąć wstępnie 2 łożyska skośne
Tak pokrótce..., napiąć wstępnie oznacza (ścisnąć), obciążyć wstępnie łożyska których budowa wymusza taki zabieg aby poprawić ich działanie, skasować nadmierny luz, tym samym uniemożliwić ślizganie się kulek i rolek po bieżni, co doprowadziło by niechybnie do zniszczenia łożyska, spowodować precyzyjny ruch obrotowy wału.
grisha, rozumiem że kombinujesz coś w bardzo wielkiej tajemnicy, dlatego tak enigmatycznie i zdawkowo opisujesz swój problem.
Nawet nie wiemy jaką ilością miejsca dysponujesz na to mocowanie łożysk.
Ale skoro siła przenoszona nie będzie duża jak piszesz, to wałek ø8...ø12 wystarczy.

A skąd od razu pomysł dla łożysk skośnych lub stożkowych, to już nie wiem...
Pomysł z zastosowaniem gotowej oprawy łożyskowej , a zwłaszcza tej przedłużonej zdaje się być dobry , tylko nie wiem czy bez problemu dobierzesz odpowiednią.
IMHO podpory (łożyska) powinny znajdować się jak najbliżej zębatek, i wystarczą zwykłe kulowe bez zbędnych fanaberii.
Jestem ciekawy jak będziesz blokował zębatki na wale.
Z aluminiowego walca wytocz sobie oprawę o odpowiedniej długości z kołnierzem, przykręcana na śruby do konstrukcji, w niej z obu stron podtocz gniazda pod łożyska, na wale wykonaj tylko podcięcia na pierścienie segera do zblokowania układu.
Przemyśl użycie wału o mniejszej średnicy, i założenie zwykłych łożysk.