Mocowanie wałka łożyskowanego jednostronnie

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

Autor tematu
grisha
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Mocowanie wałka łożyskowanego jednostronnie

Post napisał: grisha » 20 gru 2012, 18:18

Witam. Mam pytanko, na które, jako elektronik, nie znam zbyt dobrze odpowiedzi.
Chciałbym zamontować wałek fi20 o długości 200mm w płycie aluminiowej o grubości 13mm.
Pojednej stronie wałka będzie napęd poprzez pasek zębaty z silnika krokowego, zębatka tuż przy płycie aluminiowej, a po drugiej stronie wałka będzie koło zębate na wysokości około 100mm nad płytą aluminiową.
Moje pytanie : jak stabilnie osadzić wałek stalowy h6 fi20mm w płycie aluminiowej, aby mógł przenosić napęd i stał zawsze prostopadle do tej plyty ?
Jak i czym to łożyskować ?
Może to banalne pytanie ale ...
Obrazek

Tagi:

BrodowskiG
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Post napisał: BrodowskiG » 20 gru 2012, 19:11

jedno lozysko przy plycie a drugie przy kole nr 1. trzeba dorobic cos co wyglada jak rura, z jednej strony kolnierz zeby zamocowac do plyty a na drugim koncu lozysko

Autor tematu
grisha

Post napisał: grisha » 20 gru 2012, 20:47

a gdyby w płycie aluminiowej zrobic duży otwór i zamocowac w niej tuleję wciskaną albo wciąganą (nie wiem którą) i w niej zamocować 2 łozyska, dotego nakrętka łozyskowa i podkładka zębata , uzyskując w ten sposób prostopadłość do płyty i niewahliwość ?

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dudis69 » 20 gru 2012, 21:20

Witam.
grisha, rozwiązać to można na wiele sposobów, ale jakie pytanie, tyle rodzi się wątpliwości.
Do czego to ma służyć, czy zagwarantujesz równomierny, równoważący się naciąg pasków na obu zębatkach :mrgreen: , czy możliwa jest ingerencja w ten wałek fi20(h6).
Pozdrawiam Sławek

Autor tematu
grisha

Post napisał: grisha » 20 gru 2012, 21:42

tak, ingerencja jest możliwa , w gotowy wałek tokarką albo wytoczenie nowego wałka.
jest delikatne równomierne obciążenie obu zębatek, tam nie ma dużych sił, napędza to silnik krokowy poprzez dolną zębatkę nonstop.
Myślałem o jakiejś oprawie łożyskowej (tulei) która zapewni prostopadłość wałka to ściany maszyny (płyta aluminiowa 13mm) i zapewni nieprzesuwanie osiowe wałka. Tylko za bardzo nie wiem jakie elementy są potrzebne żeby to poskręcać w całość i dobrze to zrobić.

BrodowskiG

Post napisał: BrodowskiG » 20 gru 2012, 21:59

nie za wąska będzie ta płyta? tulejka może nie być sztywno zamocowana jak będzie tylko wciśnięta.

Autor tematu
grisha

Post napisał: grisha » 20 gru 2012, 22:19

właśnie nie wiem, dlatego pytam, tu
http://zum.kepno.pl/pl/tuleje/tuleje-wciagane
widzę wymiary ale nie wiem od jakiej grubości płyty można stosować tuleje wciągane...

BrodowskiG

Post napisał: BrodowskiG » 20 gru 2012, 23:09

te tuleje to jakiś wynalazek, wpisz sobie w google "kurmaz" pod roznymi tytułami jest jego ksiązka, masz tam schematy łożyskowania a w rozdziale o motoreduktorach powinien byc jakis ciekawy rys. na tych tulejach z linka sa stozki, nie wiem po co sie w to bawic, zwykłe łozyska toczne kulkowe, ewentualnie stożkowe ale elementy toczne a nie powierzchnie pierscieni

Autor tematu
grisha

Post napisał: grisha » 21 gru 2012, 06:45

a może to o czym piszę zastosował inny forumowicz tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics64/jednos ... vt2031.htm
Nie wiem co znaczy napiąć wstępnie 2 łożyska skośne i jakiej oprawy trzeba użyć do takich łożysk.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dudis69 » 21 gru 2012, 11:06

grisha pisze:co znaczy napiąć wstępnie 2 łożyska skośne
Tak pokrótce..., napiąć wstępnie oznacza (ścisnąć), obciążyć wstępnie łożyska których budowa wymusza taki zabieg aby poprawić ich działanie, skasować nadmierny luz, tym samym uniemożliwić ślizganie się kulek i rolek po bieżni, co doprowadziło by niechybnie do zniszczenia łożyska, spowodować precyzyjny ruch obrotowy wału. :wink:
grisha, rozumiem że kombinujesz coś w bardzo wielkiej tajemnicy, dlatego tak enigmatycznie i zdawkowo opisujesz swój problem.
Nawet nie wiemy jaką ilością miejsca dysponujesz na to mocowanie łożysk.
Ale skoro siła przenoszona nie będzie duża jak piszesz, to wałek ø8...ø12 wystarczy. :wink:
A skąd od razu pomysł dla łożysk skośnych lub stożkowych, to już nie wiem...
Pomysł z zastosowaniem gotowej oprawy łożyskowej , a zwłaszcza tej przedłużonej zdaje się być dobry , tylko nie wiem czy bez problemu dobierzesz odpowiednią.
IMHO podpory (łożyska) powinny znajdować się jak najbliżej zębatek, i wystarczą zwykłe kulowe bez zbędnych fanaberii.
Jestem ciekawy jak będziesz blokował zębatki na wale.
Z aluminiowego walca wytocz sobie oprawę o odpowiedniej długości z kołnierzem, przykręcana na śruby do konstrukcji, w niej z obu stron podtocz gniazda pod łożyska, na wale wykonaj tylko podcięcia na pierścienie segera do zblokowania układu.
Przemyśl użycie wału o mniejszej średnicy, i założenie zwykłych łożysk. :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam Sławek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”