Nie o dobór mocy tu chodziło autorowi.
Chodziło o zidentyfikowanie jaką moc ma dany rezystor leżący na stole do którego nie mamy dokumentacji.
Ale i to nie koniec. On akurat dobrze wiedział że moc można mniej więcej rozpoznać po wielkości. Więc wstawianie linków do artykułów o tym jak rozpoznać moc rezystora po jego wielkości też nie ma sensu.
Tu problem był jeszcze inny: dwa rezystory o tych samych wymiarach, miały inną katalogową moc. To taki był konkretny problem autora. A na to nie ma żadnej jednoznacznej odpowiedzi.
Można się tylko domyślać że któryś z tych rezystorów był wykonany w innej technologii, co sprawiało że mimo tych samych wymiarów miał inną moc. Ale co to konkretnie była za technologia, albo dlaczego producent zadeklarował inną moc, to nie wiemy. Bo nie wiemy o jakie konkretnie rezystory chodziło.
Rafalgl nie jest taki głupi na jakiego wygląda na forum. On po prostu "uaktywnił się" w czasach internetu.
A kto z Was, starszych użytkowników tego forum, przed erą internetu (czyli w wieku w jakim dzisiaj jest
Rafalgl) nie miał dziwnych, głupich, naiwnych pomysłów czy pytań?
No bo ja miałem takie, że wstyd pisać. Tylko że wtedy nie miałem internetu więc to nie wypłynęło w świat.
A w tym przypadku, zadał akurat całkiem precyzyjne pytanie (inna sprawa że na to pytanie nie ma precyzyjnej odpowiedzi). Tylko trzeba było dobrze zrozumieć o co on pyta.
Ja tam się cieszę że mamy przynajmniej kogoś takiego jak
Rafalgl. Przynajmniej drąży jakieś tematy.
A że jest przy tym ubaw (nawet dla mnie), bo już inna inszość