Młot udarowy.. Co kupić??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Wiertarka udarowa ma się nijak do młotowiertarki. Wydaje mi się, że dawniej Celma nie robiła młotowiertarek, a jedynie wiertarki udarowe, czyli obrotowy kołnierz ze skośnymi zębami zazębiającymi się na korpusie i dzięki temu wiertło strzelało jak z karabinu maszynowego. W młotowiertarkach jest udar elektropneumatyczny, liczba udarów jest mniejsza, ale energia nieporównywalnie większa. Tak jak koledzy piszą: młotowiertaką możesz skuć tynk, wywiercić dziurę, ale nie rozbijesz dużej betonowej bryły - do tego solidny ręczny młot, albo elektryczny (lub pneumatyczny
) młot wyburzeniowy

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
Ale Panowie. Nie muszę kuć wiertarką. Mogę osłabić trochę mur poprzez wiercenie dziur, pociąć szlifierką i rozwalić młotem ciężkim ale ręcznym. SDS'a i tak potrzebuję. W kamieniu ciężko wywiercić małą wiertarką otwór fi 14. Murek jest poniżej nóg więc młotkiem go raczej rozwalę. Do przyszłego lata jeszcze szmat czasu, ale przeglądam rynek aby wiedzieć co i jak. A czasem się zdarzy jakiąś pierdołę delikatnie obkuć, tam gdzie przecinakiem nie da rady, czy jak cegły z komina odbijać.
[ Dodano: 2012-08-28, 18:56 ]
No,Panowie. Sprawy się zmieniły. Obmacałem dziś w sklepie hitachi i stwierdziłem że napewno tego nie kupię. Orginał ale przełącznik trybów pracy to jakaś masakra. Dozbieram na makitę hr2470, albo mimo uprzedzenia na boscha gbh 2-26. Co lepsze taraz?? Makita czy bosch? I jeszcze jedno. Makita ma dwa rodzaje tej samej maszyny. Jedna z wymiennymi uchwytami, druga ze stałym SDS PLUS. Czy to ma jakiś wpływ na pracę ew. awaryjność czy uchwyt jest na stałe czy zmienny?
[ Dodano: 2012-08-28, 18:56 ]
No,Panowie. Sprawy się zmieniły. Obmacałem dziś w sklepie hitachi i stwierdziłem że napewno tego nie kupię. Orginał ale przełącznik trybów pracy to jakaś masakra. Dozbieram na makitę hr2470, albo mimo uprzedzenia na boscha gbh 2-26. Co lepsze taraz?? Makita czy bosch? I jeszcze jedno. Makita ma dwa rodzaje tej samej maszyny. Jedna z wymiennymi uchwytami, druga ze stałym SDS PLUS. Czy to ma jakiś wpływ na pracę ew. awaryjność czy uchwyt jest na stałe czy zmienny?
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dzwoniłem do kolegi i pytałem o tego Black&Deckera. Uważa on że nie jest gorszy od wspomnianej makity. Ja w ręce nie miałem to musze mu wierzyć. Makita wg mnie dłużej będzie służyła od Black&Deckera
Robimy tą makitą z dwoma uchwytami. Głównie tym z SDSem. Nie zauważyłem czegoś niepokojącego. Wymiana szybka i bezbolesna
Wygodne bo jak masz zwykłe wiertło a nie SDSa to wymieniasz uchwyt a nie lecisz do sklepu 
Jak się nie możesz zdecydować to poszukaj opinii na necie np tu:
http://cokupic.pl/produkt/Makita-HR2470
http://cokupic.pl/produkt/BOSCH-GBH-2-26-DFR
To tak na szybko poszukane.
Pozdrawiam
Piotrek
Robimy tą makitą z dwoma uchwytami. Głównie tym z SDSem. Nie zauważyłem czegoś niepokojącego. Wymiana szybka i bezbolesna

Jak się nie możesz zdecydować to poszukaj opinii na necie np tu:
http://cokupic.pl/produkt/Makita-HR2470
http://cokupic.pl/produkt/BOSCH-GBH-2-26-DFR
To tak na szybko poszukane.
Pozdrawiam
Piotrek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
spawacz21, jak tylko się da (kasa) to bierz z dwoma przekładanymi uchwytami , docenisz jak będziesz coś montował na ścianie co trzeba wiercić najpierw zwykłym wiertłem ,a potem beton.
Bardzo często wiercę w stali właśnie młotkiem GBH 4 DFE (bez udaru oczywiście
) średnice 12-18mm idzie jak masło , a jak nawet złapie to sprzęgło popuszcza ,z ręki nie wyrwie
z 8 latek ma i niejedną łazienkę na koncie
A rok temu nabyłem GBH 2-26 DFR i też jest czym zaorać
Bardzo często wiercę w stali właśnie młotkiem GBH 4 DFE (bez udaru oczywiście

A rok temu nabyłem GBH 2-26 DFR i też jest czym zaorać

Pozdrawiam , Michał. 

-
- Posty w temacie: 2
Polecam Milwaukee,moim zdaniem obecnie najsolidniejsze elektronarzędzia na rynku,Bosch dobry niestety już był,a jeszcze te ich gadki:padła mi poziomica elektroniczna,serwis odpowiedział że nie ma części zamiennych i proponują przy zakupie następnej upust,to samo ze szlifierką kątową.Po tym zmieniłem firmę na właśnie Milwaukee,szlifierki(125mm),piła szablasta nie do zajechania.spawacz21 pisze:Czyli Boscha brać
-
- Posty w temacie: 4
Makity używam i sobie chwale, tego Bosha w ręce nie miałem to nie wiem. Ojciec ma wiertarke udarową bosha ale małą. Wiercenie nawet taką drobiną idzie łatwo. Już chyba z tego co pamiętam kupiłeś coś makity? Do marki masz juz jakieś zdanie. Porównywac nie będę bo nie mam zdania o Boshu. Musisz wybrać sam
Idz do sklepu i pooglądaj oba tak jak hitachi. Napewno, może niedużo ale pomoże w wyborze.
Pozdrawiam
Piotrek

Pozdrawiam
Piotrek