Mini tokarka typu szwajcarskiego?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Mini tokarka typu szwajcarskiego?
Witam!
Na wstępie się przywitam i podpowiem, że jestem kompletnie, ale to kompletnie zielony w temacie obróbki tokarką - natomiast pytanie mam dość konkretne (i być może nierealne)
Czy istnieją mini tokarki CNC typu szwajcarskiego? Chodzi mi o urządzenie które z 9mm lub 12mm pręta miedzianego będzie mi w stanie toczyć i odcinać powtarzalne części. Chodzi o zwykłe toczenie zewnętrzne w 1 osi. Istnieją takie "mini" tokarki? Jakieś modele? Jaka realna dokładność jest możliwa na takich sprzętach jeżeli w ogóle istnieją?
Na wstępie się przywitam i podpowiem, że jestem kompletnie, ale to kompletnie zielony w temacie obróbki tokarką - natomiast pytanie mam dość konkretne (i być może nierealne)
Czy istnieją mini tokarki CNC typu szwajcarskiego? Chodzi mi o urządzenie które z 9mm lub 12mm pręta miedzianego będzie mi w stanie toczyć i odcinać powtarzalne części. Chodzi o zwykłe toczenie zewnętrzne w 1 osi. Istnieją takie "mini" tokarki? Jakieś modele? Jaka realna dokładność jest możliwa na takich sprzętach jeżeli w ogóle istnieją?
-
Re: Mini tokarka typu szwajcarskiego?
Dlatego nie pytam o standardowy tylko wersje mniejsze - tego dotyczy całe podforum
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mini też nie spotkałem, a jeśli chodzi o standardowe maszyny to na portalu machinesee... jest Tsugami o maks śr. pręta 12mm waży 1.4t, jest też podobna tyle że do pręta maks. Fi4, waży tonę.
Taką mini szwajcarkę AdamFx jakiś czas temu robił, poszukaj tematu na forum i zapytaj może będzie miał chęć zrobić podobną.
Taką mini szwajcarkę AdamFx jakiś czas temu robił, poszukaj tematu na forum i zapytaj może będzie miał chęć zrobić podobną.
-
- Posty w temacie: 1
Emco takie robiło. Chyba Minimat się nazywały. Proxon robi mini cnc. I z tego co mnie pamięć nie myli to specjalizuje się w takich tokarkach niemiecka firma Wabeco. Jest też polski akcent MINI z firmy ATMSolutions.
Zapraszam na mój kanał YouTube
: Garaż Tomka
Ciekawe projekty, remonty i modyfikacje.

Ciekawe projekty, remonty i modyfikacje.
-
@pepepe1 ale jak rozumiem tamta to DIY tokarka? Ja szukam czegos gotowego
@Pustelnik stanie nie przeszkadza ale raz w tygodniu byłaby potrzeba wykonania 50 elementów więc fajnie jakby to jednak było w miare sprawne. Byc moze oplacaloby sie zlecic wieksza partie do zakladu ale na poczatku b.duzo byloby metoda prob i bledow wiec ciezko
@mheli ok, moze po prostu faktycznie nie ma
@tomchlop przeklikalem sie, jestes pewien ze to tokarki szwajcarskie (wzdluzne) na pewno? Bo wydaje mi sie ze zwykle
@Pustelnik stanie nie przeszkadza ale raz w tygodniu byłaby potrzeba wykonania 50 elementów więc fajnie jakby to jednak było w miare sprawne. Byc moze oplacaloby sie zlecic wieksza partie do zakladu ale na poczatku b.duzo byloby metoda prob i bledow wiec ciezko
@mheli ok, moze po prostu faktycznie nie ma
@tomchlop przeklikalem sie, jestes pewien ze to tokarki szwajcarskie (wzdluzne) na pewno? Bo wydaje mi sie ze zwykle
-
- Posty w temacie: 2
Robiło i owszem ale to nie były "swiss type", jeśli wiesz o co autor tematu pytał i o czym ja piszę.
Aaa... nie oglądałem zamieszczonego filmu, tam właśnie Adam prezentuje swoją maszynę.