rozważam zakup mini frezarki i wpadła mi w oko CNC 3018. Będzie to moja pierwsza styczność z tak urządzeniem, dlatego mam kilka pytań, które mnie nurtują i nie mogę za bardzo znaleźć na nie odpowiedzi - więc będę wdzięczny za pomoc.
Może w pierwszej kolejności do czego będą wykorzystywał frezarkę - praca tylko i wyłącznie w drewnie (sklejka + lite drewno pewnie max do 1-2cm grubości), wycinanie kształtów, grawerowanie + wypalanie napisów lub jakiś obrazków. Co do kształtów to chodzi mi o jakieś serduszka, coś w formie słońca, generalnie kształty z których można zrobić np. wisiorki, kolczyki itp. w ogólnym pojęciu biżuterii.
Z projektowaniem 3D miałem styczność i tutaj raczej nie będzie problemu, ale nigdy nie dopierałem parametrów cięcia - dlatego mam tutaj również pewne obawy.
Pytania:
1. Przy mocy frezarki CNC 3018 jaki jest mniej więcej czas pracy wycięcia w drewnie niezbyt skomplikowane kształtu np. serca o wymiarach 2x2 cm i grubości drewna ~6mm.
2. Pewnie zależności od dobranych parametrów, czego mogę się spodziewać np. wycinając koło a w środku jakieś szlaczki o grubości cięcia np. 2mm na wylot - czy materiał będzie mocno postrzępiony i będzie wymagał dużego nakładu na wyszlifowanie krawędzi linii cięcia
Generalnie wykonuje ręcznie w drewnie + żywica różnego rodzaju ozdoby i jeśli chodzi o szlifowanie i całą obróbkę zewnętrznych krawędzi to mam narzędzia i umiejętności. Najbardziej obawiam się właśnie frezowania jakiś napisów, wzorów lub wycinania w miarę skomplikowanych kształtów gdzie ten materiał po frezowaniu będzie trzeba jeszcze dokładnie szlifować, polerować co przy naprawdę drobnych elementach może być bardzo czasochłonne.
Głównym powodem zakupu frezarki to możliwość poszerzenia oferty o dodatkowe kształty i produktu, które będę mógł wykonać w miarę szybko i dokładnie. Niestety jest to moje dodatkowe zajęcie dlatego rozważam coś nisko budżetowego, a nie frezarkę za kilkanaście tysięcy

Liczę się z tym, że taka nisko budżetowa frezarka nie daje takich możliwości i precyzji jak te droższe - dlatego moje dwa główne pytania dotyczą czasu i stanu materiału po obróbce.
Jeśli jesteście wstanie polecić jakąś inną mini frezarkę do pracy jaką opisałem powyżej to również będę wdzięczny - budżet to powiedzmy coś max do 2tyś zł.