Migomat z podwójnym pulsem

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
szczapor
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Migomat z podwójnym pulsem

Post napisał: szczapor » 08 gru 2014, 21:37

Witam.
Po wielu miesiącach męczenia alu i nierdzewki tigiem przyszedł czas na migomat.
Budżet jaki mam to do 15 tys w związku z tym raczej w grę wchodzi sprzęt używany.
Problemem jest, iż mimo doświadczenia w spawaniu nie ogarniam tych klocków. np. ten migomat:
http://allegro.pl/5x-kemppi-pro-5000-2x ... 33993.html Wszystko ładnie pięknie, ale podajnik nie jest z panelem mxe ( panel mxe oferuje podwójny puls). Moje pytanie brzmi czy jeżeli znajdę podajnik z takim panelem to czy wystarczy go tylko podpiąć pod źródło i wszystko gra ? :) .
Problemem jest też, że nie znalazłem nigdzie podajnika do 500A źródła maksymalnie do 420A.

http://allegro.pl/migmag-mma-kemppi-pro ... 04923.html
Ten półautomat w zupełności by mnie zadowolił, ale niestety oferuje troszeczkę za mały prąd spawania. Dlatego też celuję w 500A

Prosiłbym Was również o jakieś propozycje półautomatów z podwójnym pulsem do 15k pln.
Ogólnie stawiałbym na producentów: Kemppi, Lincoln, Fronius. Może jeszcze coś do tego możecie dodać?

Tagi:

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 09 gru 2014, 21:03

Ten ostatni jest ok a do czego jest tobie potrzebny o mocy 500A a za mały ten z 420A

Autor tematu
szczapor
Posty w temacie: 2

Post napisał: szczapor » 09 gru 2014, 21:49

Coraz częściej trafiają mi się grubasy stalowe 50 a 15 mm to już standard jest. Aluminium 8-10 też trafia się jedynie nierdzewka 5 to była najgrubsza jaką miałem okazję spawać. Chciałbym móc wykonywać takie prace jak najszybciej i mieć jeszcze zapas mocy.
Wiadomo, że te sprzęty już pracują w cyklu prawie 100%, ale jakiś zapas zawsze się przyda:)
Liczę też na jakieś inne propozycje gdyż słyszałem opinie że kemppi jest przereklamowane ( chociaż mam 2 spawarki tej firmy 230ac/dc z panelem acx i 3500mls z panelem podstawowym i spawa mi się nimi bardzo dobrze). Może czas na zmiany. Niestety w mojej okolicy nie ma żadnej firmy zajmującej się handlem używanych spawarek żeby coś popróbować i na razie próbuję wybadać rynek, a w styczniu zakupić jakąś maszynę.

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: acetylenek » 10 gru 2014, 21:56

Z tego co pamiętam panel MXE jest do 3 podajników, ale wszystkie współpracują ze źródłami proevolution.

znalazłem coś takiego:

Patria Vehicles uses dozens of water-cooled Kemppi Pro 4000 ja 5000 welding machines equipped with Promig 501 wire feeders and MX panels as well as water-cooled Kemppi Pro Evolution 4200 machines with Promig 530 wire feeders and MXE panels. link

Czyli 5000 współpracuje z podajnikami nowszymi ale czy obsługuje podwójny puls to myślę trzeba zapytać przedstawiciela.

keraj
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: keraj » 23 gru 2014, 21:42

Witam. Aktualne jeszcze ?
Dokładnie tak jak napisał Acetylenek.
Do kemppi pro 5000 nie podepniesz podajnika z mxe bo różnią sie płytami głównymi ( tj mxe ma nowszą (już nie do obsłużenia przez starsze źródło/) tak w skrócie

Posiadam owego kempiaka ( 5000) z pulsem .
Posiadam także inne maszyny w firmie do spawania aluminium min. froniusy cloosy i mało znane castoliny.
Sprzęty bardzo dobrze radzą sobie z aluminium (w końcu do tego są stworzone).
O wiele szybsze spoiny, więcej czasu zaoszczędzone a efekt podobny jak do tiga.

Dla mnie ten podwójny puls to trochę przerost formy nad treścią ( niby ładnie wygląda spoina jak od tiga) tylko że równie dobrze może wyglądać robiąc ruchy wyprzedzające jeziorko i powracające , kwestia wprawy.
Ale wiadomo , jak można mieć taką funkcje to dlaczego nie ;)

A pro po szczapor mxe kempiaka powyżej 4200 trudno wyrwać bo to towar unikatowy ( przeglądnij archiwum choćby nawet i allegro . Próżno tam szukać takiego wyniku.

Marian1234
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Marian1234 » 24 gru 2014, 21:27

Ja bym ci polecił Lorcha saprom ma tam podwójny puls i inne bajery z tym że stal to spawamy zwykłym pulsem słyszałem że podwójny do alu jest tylko, używkę kupisz w tej cenie jak byś dorwał jeszcze speedpuls to się spawa szybciej jak magiem jak masz odpowiednią wersję to masz tam programy do spawania przetopów taki odpowiednik stt od linkolna to samo spawa a sprzęt jest bardzo wytrzymały i nie sprawia problemów sam jako tako nie widzę wad jednak jego jedynym dystrybutorem a co za tym idzie serwisem autoryzowanym z tego co wiem jest Rywal a to ogranicza konkurencję... :mrgreen:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 24 gru 2014, 22:03

Lincoln - stt. Super sprawa !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”