Migomat hobbistyczny - 2000zł
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Migomat hobbistyczny - 2000zł
Witam,
Prowadzę warsztat tokarski i co jakiś czas natrafia mi się potrzeba pospawania jakiś przyrządów do frezarki lub zespawania kilku profili.
Szukam spawarki Mig/mag w budżecie około 2000 zł
Znalazłem 3 takie urządzenia:
1. Spawarka Magnum MIG 210 Synergia Easy (zestaw allegro 2000zł)
2. Spawarka SHERMAN MIG 200 HD (zestaw allegro 2000zł)
3. www.tiglab.pl/pl/p/MIG-210-S-NR1/2509?f ... vxrLI35jDg
Trzecią spawarkę polecił mi sklep, twierdzą że jest dużo lepsza od poprzednich i posłuży na lata.
Jestem laikiem w kwesti spawarek, spawałem kilka razy urządzeniem przygotowanym przez kogoś.
Zależy mi by spawarka była walizkowa, szybki transport. Nie spawam zawodowo. Po prostu szkoda mi czasu jeździć do spawacza z pierdołami typu przyspawanie nakrętki do śruby.
Pozdrawiam
Prowadzę warsztat tokarski i co jakiś czas natrafia mi się potrzeba pospawania jakiś przyrządów do frezarki lub zespawania kilku profili.
Szukam spawarki Mig/mag w budżecie około 2000 zł
Znalazłem 3 takie urządzenia:
1. Spawarka Magnum MIG 210 Synergia Easy (zestaw allegro 2000zł)
2. Spawarka SHERMAN MIG 200 HD (zestaw allegro 2000zł)
3. www.tiglab.pl/pl/p/MIG-210-S-NR1/2509?f ... vxrLI35jDg
Trzecią spawarkę polecił mi sklep, twierdzą że jest dużo lepsza od poprzednich i posłuży na lata.
Jestem laikiem w kwesti spawarek, spawałem kilka razy urządzeniem przygotowanym przez kogoś.
Zależy mi by spawarka była walizkowa, szybki transport. Nie spawam zawodowo. Po prostu szkoda mi czasu jeździć do spawacza z pierdołami typu przyspawanie nakrętki do śruby.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Migomat hobbistyczny - 2000zł
Ja od jakiś 2 lat używam Shermana MIG200M i nie mam się do czego przyczepić. Może za krótko pracowała, bo w tym czasie pracowała z kilkanaście godzin.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Cześć,
Ja zakupiłem na cele warsztatowe/hobbystyczne MAGNUM 208 ALU Synergia. Mam ją już rok i sprawdza się super. Spawałem większe projekty np. szklarnie na pomidory z profili 3mm jak i małe pierdoły. Spawam ciągle na synergii i jest wszystko dobrze dobierane.
Pozdrawiam.
Ja zakupiłem na cele warsztatowe/hobbystyczne MAGNUM 208 ALU Synergia. Mam ją już rok i sprawdza się super. Spawałem większe projekty np. szklarnie na pomidory z profili 3mm jak i małe pierdoły. Spawam ciągle na synergii i jest wszystko dobrze dobierane.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Polecam mam i jestem zadowolonyMarcink1992 pisze: Spawarka Magnum MIG 210 Synergia Easy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
Wiem, że to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie, ale czy jesteś pewny że chcesz właśnie migomata? Jak miałbym posiadać jedną spawarkę to zdecydowanie wybrałbym TIGa. Jest dużo bardziej uniwersalny.
-
- Posty w temacie: 2
Praktycznie każda nowa spawarka mig/mag ma funkcję tig lift za to żaden tig nie ma opcji mig/mag.
Spawanie profili stalowych tig to masochizm, tig ma wiele zalet i często nie da się tej metody zastąpić przez mig/mag ale nie nazwałbym tej metody bardziej uniwersalną.
Spawanie profili stalowych tig to masochizm, tig ma wiele zalet i często nie da się tej metody zastąpić przez mig/mag ale nie nazwałbym tej metody bardziej uniwersalną.
-
- Posty w temacie: 2
Częściej będziesz ostrzył elektrody póki się nie nauczysz prawidłowo zajarzać łuk, jeśli ma być to dodatek do spawarki mig/mag będziesz musiał kupić palnik z zaworkiem do puszczania osobno gazu, ponieważ spawarki mig/mag nie mają wbudowanych podwójnych elektrozaworów (przynajmniej ja nie spotkałem) a palnik posiada dwa takie same wtyki jak przewód masowy i oddzielny wężyk do gazu, gdzie w typowej spawarce do tig gaz leci przewodem prądowym. Oczywiście musisz mieć osobną butlę do argonu ale to raczej oczywista sprawa, reduktor może być ten sam bo prawie wszystkie mają na manometrach kalibrację ar/co2 tylko przekładanie wężyka może być męczące, chociaż zawsze można założyć szybkozłączkę 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
a nie chciałbyś dorzucić troche bo mam do sprzedania powerteca 250c na czterech rolkach... co prawda to 90 kg wagi no ale spawa to to fajnie - ale nie ma gwizdków.
nie jest
maciek95k pisze: Jest dużo bardziej uniwersalny.
nie jest
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
A ile chcesz za tego powerteca I w jakim jest stanie? Pytam bo mam teraz Magnuma 205L i zastanawiam sie czy nie kupic sobie juz jakiejś docelowej spawarki co bym i bardzo grube pospawal. Z drugiej strony Magnum praktycznie nowy takze jeszcze mam dylemat...