Migomat esab
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Migomat esab
Witam, planuje zakup migomatu na potrzeby we wlasnym gospodarstwie do naprawy maszyn max.1-2 godziny spawania tygodniowo a jak nabiore lepszej wprawy to do malej produkcji max. 10 godzin spawania w tygodniu, grubosc blach max.5mm. Upatrzylem sobie dwa takie migomaty; ESAB Origo Mig c 170 na transformatorze 3 fazowy oraz ESAB Caddy Mig 160i inwertor 1 fazowy.Ktory z nich bedzie lepszy?Co o nich sadzicie?A moze znacie cos lepszego w tej cenie?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Otuż nie śpię. A o tych migomatach można powiedzieć tak, że inwerer ma szpulę 5kg drutu, a trafo 15kg. Jeżeli to chyba lepsze byłoby trafo. Ma lpszy cykl pracy i mozna znależć z zestawem. Nie mówię, że inwerter jest zły, ale trafo tańsze w eksploatacji, jeżeli chodzi o drut. Jak masz do dyspozycji ''siłę'' to trafo będzie wydaje misię lepsze. Ale niech to powierdzą, lub zaprzeczą koledzy nieco bardziej zorientowani w temcie.
Prawda mariuszbroda ?
Prawda mariuszbroda ?

Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja nie wiem co wy sie tak uczepiliscie ceny tego drutu. 5kg drutu kosztuje 42zł, 15kg 99zł (pierwsze lepsze ceny z allegro w tym samym sklepie). Wychodzi w pierwszym przypadku 8,4zł/kg a w drugim 6,6zł. Zakładając tyle spawania co mowi autor to 1kg drutu mu na miesiąc starczy na pewno. Wiec oszczedza 1,8zł/miesiąc a w zamian otrzymuje poręcznośc sprzętu i mobilność co jest nieocenionym atutem wg mnie(roboty "wyjazdowe"). A przy tej ilości pracy to szpula 15kg w grażu to najwyżej może zardzewieć.
Różnica jest wyraźna wtedy jak sie prowadzi warsztat spawalniczy, robi sie spawania grubych rzeczy 8h dziennie i ma sie ciągłe zlecenia. I to nie sprzetem który ma 160A, tylko takim co ma tych amperów ze 400 i solidny cykl pracy (np 60% a nie 10 czy 15 jak oferują tanie migi na transformatorze, minuta spawania na max i mozna isc obiad zjesc zanim sie ostudzi sprzet)
Różnica jest wyraźna wtedy jak sie prowadzi warsztat spawalniczy, robi sie spawania grubych rzeczy 8h dziennie i ma sie ciągłe zlecenia. I to nie sprzetem który ma 160A, tylko takim co ma tych amperów ze 400 i solidny cykl pracy (np 60% a nie 10 czy 15 jak oferują tanie migi na transformatorze, minuta spawania na max i mozna isc obiad zjesc zanim sie ostudzi sprzet)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Zapomniales dodac na profesjonalnym sprzęcie za kupę tausenów, a nie na czyms co max będzie miało cykl 20% przy 200A, a takie cykle oferuje Esab o którym mowa. Wiec z godziny konkretnego spawania zostaje 12 minut. A przez reszte czasu można sobie tak jak mówisz spawy pooglądać.Mariuszczs pisze:A ja to liczę tak 10 godzin spawania to cała rolka 15 kg