Mgła olejowa
Zadymenia,odciągi mgły olejowej.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Mgła olejowa
Witam Państwo. Przez jakiś czas borykamy się z pewnym problemem na zakładzie, więc wczoraj zarejestrowałem się na forum i mam nadzieje że coś doradzicie. Mamy na zakładzie kilka obrabiarek, nowe to jeszcze w miarę ale na starych duże zadymienie mgłą olejową, od roku walczymy z szefostwem no i szef powoli ,,ugina się,, Był niedawno facet z jednej firmy i zaproponował jedną linie centralna odciągającą na całą hale, i wszystko by grało oprócz ceny, szefa ledwo nie przekręciło jak dostał ofertę. Cena z kosmosu . Ale w necie jest dużo firm które mają rozwiązania jednostkowe, konkretnie do każdej obrabiarki. Tylko że każda firma zachwala swój produkt, ale nie wiadomo czy realnie to działa i czy zda egzamin. Pytam kto i jak eliminuje ten problem i jakie rozwiązania stosujecie ,i czy te rozwiązania skutecznie usuwają mgłę? Tylko jak zwykle szef mówi że by nie drogo, mam znaleźć dla niego info.. Chętnie wysłucham wszystkie rady.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Re: Mgła olejowa
Witam, u nas w firmie była podobna sytuacja. Na hali kilkanascie maszyn i w miare szybkie cykle to dość często zaglądamy do komory. Kierownik na jakiś targach podłapał pomysł i ostatecznie wybrali odciągi montowane bezpośrednio na maszynie, zrobiłem dwie foty dla przykładu. Montowała to jakaś polska firma, mogę podpytać o kontakt itp.

-
Dziękuje Pawlik90 za informacje, już myślałem nikt nie odpisze. Powiedz jak dawno macie zainstalowane te filtry i czy sytuacja z mgłą/zadymieniem się poprawiła??? Czyli skuteczne te filtry czy nie???No i napisz co to za producent , bo nie wiem, poczytam o nich w necie…Jeszcze raz dzięki.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
u nas filtry zostały zamontowane jakoś wrzesień/październik 2019, różnice widać było odrazu i do tej pory nie ma z nimi żadnego problemu. Wg. mnie i pozostałych kolegów-operatorów działają dobrze. Raz na jakiś czas przyjeżdza gość od serwisu, przegląda czy wszystko OK i serwisuje. Jeśli chodzi o producenta to na filtrach jest napis FILTERMIST a montowała i serwisuje polska firma, mogę załatwić namiar na serwisanta i podesłać w razie potrzeby. Pozdrawiam
-
Witam, poczytałem o tej firmie, wydaje się ciekawe, jak możesz to poproszę o kontakt do nich, no i chciałbym zapytać czy ktoś jeszcze czego używa? Wolał bym kilka rozwiązań sprawdzić, ale sądząc po braku odpowiedzi, w Polskich zakładach wszystko ok...))) Kiedyś pracowałem w dużej niemieckiej firmie, na hali włączali odciągi tylko gdy szef z Niemiec przylatywał, a tak działało nawet nie na pól gwizdka a gorzej...
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Proponuje KOTON firma tajwańska u nas takie są fajna sprawa zwłaszcza że filtr jest niezniszczalny pod warunkiem że o niego zadbasz. Wyposażony dodatkowo w filtr HEPA (tak jak w aucie kabinowy). Z tego co wiem jeśli chodzi o kasę to biją konkurencje zarówno w cenie jak i kosztach eksploatacji. Widziałem że na forum tu już też ktoś o nich pisał. Jak co to mogę podesłać namiar na dostawcę
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

U mnie w firmie na maszynach też są zamontowane KOTONY. Urządzenie OK działa. Trzeba tylko pamiętać aby co tydzień czyścić filtr wstępny. Lepiej zamontować, niż wdychać opary i mgiełkę z chłodziwa.