Mechanizm śrubowy

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

Autor tematu
Melweder
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Mechanizm śrubowy

Post napisał: Melweder » 15 sie 2014, 13:33

Witam, wstawiam treść calego zadania z mechanizmu śrubowego jednakze chcialbym tylko zeby ktos mnie naprowadzil jak poprawnie rozwiazac to zadanko.
Oto tresc:
Pokazany na rysunku mechanizm śrubowy składa się z dwóch płyt 1 i 2 oraz śruby o gwintach jednozwojnych Tr32x6. Gwinty są odpowiednio prawy i lewy jak zaznaczono na rysunku. Wymiary gwintu podane są na rysunku i w tabeli, współczynnik tarcia na powierzchni gwintu μ=0,1.
1.Wyznaczyć moment Ms1 jakim należy obracać śrubę aby siła normalna w śrubie wynosiła Q1=-20 kN?
2.Narysować wykres siły i momentu skręcającego w śrubie.
3.Wyznaczyć maksymalne naprężenia zredukowane w śrubie.
4.Jakie muszą być minimalne grubości płyt g aby naciski na powierzchnię gwintów nie przekroczyły pdop=20 MPa?
5.Jak zmieni się rozwiązanie jeśli oba gwinty będą prawoskrętne?

Z rysunku wynika ze sruba znajdujaca sie pomiedzy plytami w wyniku przylozonego momentu bedzie je rozpychac. Na wyznaczenie momentu skrecajacego w normalnym wypadku uzylbym wzoru:
Obrazek
Jednakze jak uwzglenic w tym wzorze fakt ze sa dwie plyty? I jeszcze pytanie co by sie stalo gdyby oba te gwinty byly prawoskretne? Wtedy wg mnie jedna plyta bylaby wypychana a druga przyciagana, a dla kazdej z nich bylby inny wzor na moment skrecajacy. Z gory dziekuje za pomoc.

Obrazek

Obrazek

Tagi:

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Areo84 » 16 sie 2014, 18:13

Jak rysunku nie widać zeby na płyty działały jakieś siły zewnętrzne. Chyba można uznać je za sztywno gdzieś utwierdzone. Jeśli tak to moment skręcający w śrubie powinien być równy 2M

tylko że ten wzór na moment M pozorny kąt tarcia ρpowinien ρbyć raczej ze znakiem + .
Obrazek
Minus byłby gdyby na te płyty działały siły pomagające śrubie rozpychać je. A jeśli płyty sztywne to siła reakcji płyt nie bedzie ,, pomagać" kręcić śrubą analogicznie jak w podnośnikach śrubowych przy podnoszeniu ciężaru.

Tu masz coś podobnego ze śrubą rzymską.

http://chomikuj.pl/Rzulu5/AGH/Semestr_5 ... 984783.doc
Ostatnio zmieniony 16 sie 2014, 19:14 przez Areo84, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
Melweder

Post napisał: Melweder » 16 sie 2014, 19:04

Mialem wrazenie ze moment ktory jest skierowany tak jak na rys pomaga wlasnie rozpychac te sztywno zamocowane plyty. Specjalnie zeby to sprawdzic wzialem srube prawoskretna ( odwzorowanie lewej strony rysunku) z nakretka i rzeczywiscie krecac w ten sposob nakretka wykreca sie ze sruby.

Obrazek

Obrazek

Dlatego tez uzylem wzoru na moment z misunem.
Mam jeszcze pytanko. Czy jesli oba gwinty beda prawoskretne to wzor na moment calkowity to bedzie suma tego momentu z "+" i tego z "-"?

Ps: Dzieki za pomoc i prosze o poprawienie jesli moje rozumowanie jest jednak bledne.

Areo84

Post napisał: Areo84 » 16 sie 2014, 19:15

Melweder pisze:co by sie stalo gdyby oba te gwinty byly prawoskretne? Wtedy wg mnie jedna plyta bylaby wypychana a druga przyciagana, a dla kazdej z nich bylby inny wzor na moment skrecajacy
tutaj chyba byłyby dwa przypadki
1.Jeśli ta śruba miałaby możliwość ruchu wzdłuż swojej osi to przy dwóch gwintach prawych by przy tym kierunku momentu się wkręcała by się swobodnie w kierunku płyty 2.

2. śruba uwtierdzona w kierunku osiowym, to jedną płytę by odpychała a drugą przyciągała , ale wtedy moment skręcający według mnie bedzie taki sam jak z prawym/ lewym gwintem bo sruba nie bedzie wtedy przenosić przeciwnie skierownacyh siły rekacji z jednej płyty na drugą nie odciążając żadnego gwintu i nie zmieni się zatem znak ρ z plusa na minus.
I możemy tą śrube wtedy potraktować jako dwie niezależne utwierdzone w kierunku osiowym śruby, z których jedna będzie kręcić w prawo i bedzie przyciągać swoją płytę, a druga w lewo i odpychać swoją .
A moment całkowity bedzie też równy 2M (gdzie ρ też ze znakiem +)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”